Jsme ovce a věříme propagandě. Na sídliště přijel Andrej Babiš

04.10.2012 10:02

O Matrixu, milionovém úplatku, vyšachování z televizních pořadů, o tom nedělá potíže otevřeně mluvit miliardáři Andreji Babišovi, když přijede na sever Čech na akci, kde kromě jiného rozdává stovky koláčů a k tomu nabídne živou muziku kapely Rangers - Plavci. A také přednáší o Aristotelovi.

Jsme ovce a věříme propagandě. Na sídliště přijel Andrej Babiš
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš na mítinku v Chomutově

Tak  zpestřil včera podvečer v Chomutově na sídlišti Zahradní u obchodní pasáže. Obyvatelé mohli tváří tvář stanout nejen jemu, ale i jedné z kandidátek na senátorku, kterou jeho hnutí Ano 2011 podporuje - bývalou starostku Křimova Miladu Benešovou.

Žijeme v propagandě Matrixu, který tu byl vybudován za dvaadvacet let, tak přirovnal jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš, zakladatel hnutí ANO 2011, současnou situaci lidem v Chomutově na včerejší podvečerní akci. Podpořil zde kandidátku na senátorku za své hnutí, zdůraznil však, že prioritou jsou pro něj až parlamentní volby.

Chuďas se diví a civí

Milada Benešová přijela na akci asi pět minut před začátkem, kdy muzika už hrála a děti řádily na atrakcích. Její příjezd nebylo možné přehlédnout. Osobní automobil má totiž polepen svou vlastní tváří v nadživotní velikosti. Trochu se jí nedařilo zaparkovat tam, kam přesně chtěla, ale situaci zvládla bravurně s úsměvem a bezelstným pohledem modrých očí, které jsou na ní asi tím, co upoutá na první pohled nejvíce. „Hele, ona si sama řídí,“ byl udiven jeden z návštěvníků akce, když viděl Miladu Benešovou vystupovat z levé strany vozu. Ještě jednou zakroutil hlavou, užíval si pocitu být blízko významné osobnosti a po chvíli si šel smlsnout na koláči s tvarohem a povidly.

Miliardář sám ze sebe překvapený

Bývalá starostka Křimova, matka dvou dětí, mezitím vystoupala na připravené pódium. „Rozhodovala jsem se, zda odsud odejít pryč nebo změnit to, že jsme vnímáni jako kraj nepřizpůsobivých a nezaměstnaných. Že jsme žumpou republiky, kde se nám moc dobře nežije a nemáme budoucnost,“ přivítala lidi. „Chtěla jsem do toho jít sama, ale mezi ODS a ČSSD bych se jako obyčejný člověk nedostala,“ zdůvodnila, proč se nechala zastřešit hnutím Ano 2011, které založil vlastník zemědělského impéria Agrofert Holding Andrej Babiš. „Jsem sám překvapený, co dělám,“ vyjádřil se on osobně pár minut po ní, když lidem vysvětloval, proč „má zapotřebí“ dotknout se politiky. „Jediný způsob, jak něco změnit, je bohužel jít do politiky,“ podotýká. Jeho hnutí prý vzniklo spontánně poté, co si dovolil nahlas říct pravdu, která se říká jen po hospodách.

Škrt, škrt, výměna  - tohle by byl převrat

Andrej Babiš lidem otevírá oči. „Mluvíme o demokracii, ale máme k ní daleko. Jen jednou za čtyři roky jdeme k volbám a maximálně můžeme kroužkovat. Příště bychom přeci mohli i škrtat nebo napsat  jiné jméno! Volit osobnosti, ne strany. Volit starosty a primátory individuálně, tak jako to teď bude v přímé volbě prezidenta,“ burcuje muže a ženy, aby nezůstávali slepě jdoucími ovcemi.

„Dnes je to o vymývání mozku ve dvaadvacet let budovaném Matrixu,“  říká jim a vypráví, jaké má zkušenosti s Českou televizí, která je veřejnoprávním médiem, placeným z našich poplatků. „Když jsem byl v pořadu u Moravce, řekl jsem, kdo chtěl úplatek milion euro. Reakce? Bylo to poprvé v historii, kdy jsem nebyl ve zprávách, prostě to někdo zařídil. Podruhé jsem měl jít k Jílkové do ´Máte slovo´ na téma potravinářského průmyslu. Nakonec to odvolali a vystoupil tam Bárta, co chová tři koně a tvrdí, že je zemědělec. A mluvil o potravinách!“ nechápe, jak se v zákulisí veřejnoprávního média tahá neseriózně za nitky. „Dělají si z nás srandu. Vědí, že lidé zapomínají a že nakonec půjdou k volbám. Mým hlavním cílem jsou parlamentní volby. My se lišíme tím, že to říkáme už dva roky před volbami,“ podotýká.

Kódy v naší hlavě jsou špatné, řekl by Aristotelés

Lidé mají podle Andreje Babiše zakódováno, že stát mají řídit politici. „Podle Aristotela by politik měl být vzorem moudrosti a morálky. Nevím, zda oni takoví dnes jsou. Většinou nepracovali, jdou do politiky, aby si nakradli,“ neostýchá se píchnout do vosího hnízda. A on? „U mě je to sebeobrana. Snad z toho nebude domobrana. Lidé jsou apatičtí. A politici jsou splachovací: Ratha chytli s krabicí peněz a on nám dál přednáší z parlamentu!“ kroutí nevěřícně hlavou nad tím, jak jsme skutečnou politikou nepolíbení.

Zemědělci podporují dámu od Babiše

Mezi posluchači, kteří posedávají u pódia a poslouchají hudbu, je i Ludmila Holadová, je to předsedkyně Agrární komory z Mostu. „Pana Babiše znám dobře, protože spadá do našeho oboru zemědělství. Dnes jsem se osobně potkala i s paní Benešovou. Já jí jen před pár dny napsala, že ji podporuji a ona okamžitě reagovala zpět a napsala, že zemědělstvím není tknutá a moc ráda by se mnohé dozvěděla,“ prozrazuje návštěvnice.

Jak v utečeneckém táboře

Emotivní slova řečníků vystřídají tóny kapely Rangers. V připravených stanech se mezitím rozdá kolem sedmi set koláčů a podobný počet půllitrových minerálek. Hlavně děti vypadají, jako by týden nejedly. „Připadám si jako v utečeneckém táboře. Země sužovaná konflikty, vyhladovělá,“ popisuje své pocity mladík, který pomáhá s rozdáváním pečiva.  

Lidé dostávají zadarmo rovněž propisovací tužku, noviny Milady Benešové, balónek a tubu s příchutí do kafe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…