David Rath prozradil, co dělal Topolánek s Babišem

04.10.2012 22:50

Poté, co ochutnávku z chystaného „vězeňského románu“ přinášel pouze bulvár, se nyní rozhodl ukázat svým čtenářům úryvky knihy zatčeného poslance i magazín Reflex. Ve speciální příloze dal mimo jiné nahlédnout do zákulisí ČSSD, za kterou byl Rath do sněmovny zvolen, a rovněž popsal jeho setkání s podnikatelem Andrejem Babišem.

David Rath prozradil, co dělal Topolánek s Babišem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Román, který sepsal bývalý středočeský hejtman na pryčně litoměřické vazební věznice do dvou linkovaných sešitů, vydává Petra Paroubková, jejíž manžel, tehdejší předseda ČSSD, je rovněž jedním z hrdinů díla. Vypravěč Rath jej sleduje, jak zuří nad Kubiceho zprávou, statečně čelí smršti vajíček na předvolebním mítinku, nebo jak se snaží Ratha smířit s podnikatelem Andrejem Babišem.

Knihu vydavatelka Paroubková nazvala „Přisedněte si“.  „David Rath ode mne dostal nabídku, kterou chvíli zvažoval a pak přijal,“ popsala zrod díla pro ParlamentníListy.cz. Již dříve naznačila, že by chtěla dát zatčenému středočeskému exhejtmanovi prostor k prezentaci vlastního názoru. „Každý, kdo přemýšlí, asi musí tušit, že je v tom jeho případě tolik podivností, nejasností, že to musí vyvolávat spoustu otázek i pochybností,“ myslí si Paroubková.

V kontextu politického zakotvení vydavatelky je zajímavé číst pasáže, popisující poměry v ČSSD.  Tam prý po odchodu Jiřího Paroubka zavládl za vlády Bohuslava Sobotky absolutní chaos. Na denním pořádku prý byly spory mezi „sobotkovci“ a „haškovci“ kolem předsedy Asociace krajů Michala Haška. „Vyniká v tom především Zdeněk Škromach, který s oblibou, posílen mastným řízkem, rozbije každou vypjatější debatu,“ líčí Rath.

Jiří Paroubek podle něj stranu zvládal řídit, ačkoliv občas bylo složité prosadit se proti jeho autoritativnímu pojetí rozhodování. To prý Rath zažil po volbách v roce 2006, kdy se zuby nehty snažil odradit Jiřího Paroubka od jeho „únorového“ projevu.

Jiří Paroubek prý tehdy fascinovaně sledoval volební výsledky, které přisuzovaly ČSSD společně s komunisty většinu 101 poslanců. Pak však přišla informace, že poměr se změnil na volební pat. Elektrizovaný Paroubek si prý začal dělat poznámky. „Svoláme okamžitě novináře, je potřeba to okamžitě oznámit. Krabicemu (tak se v románu jmenuje současný ministr vnitra a tehdejší vysoký policejní důstojník Jan Kubice) puč vyšel. Řeknu, že to bylo jako v Únoru 1948,“ začal rozčíleně plánovat předseda ČSSD. Rath se ho prý snažil zastavit, protože věděl, že takové přehnané označení je nesmysl.

Bez jakýchkoliv dalších debat pak vzal papír a vyrazil před novináře, a ostatní členové vedení ČSSD poslušně vyrazili za ním. „Já jsem zůstal u stolu sám. Bylo mi jasné, že to, co se děje, je strašně špatně,“ vzpomíná poslanec.

ČSSD v té době byla limitována i neschopností některých svých poslanců. Ukázalo se to právě před volbami v roce 2006, kdy se objevila Kubiceho zpráva, naznačující prorůstání organizovaného zločinu do vlády ČSSD, se kterou tehdejší elitní policejní důstojník přišel na bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny.

„Média jsou plná toho, že jsem pedofil,“ zuřil prý Jiří Paroubek na uzavřeném jednání. „Za chvíli budou volby a tady údajný elitní policajt jde do parlamentu se zprávou, jak Paroubek a jeho mafiáni někam prorůstají,“ zuřil. „Co naši lidi ve výboru? To nemohli s tím Vidímem (Jan Vidím - tehdejší předseda branně bezpečnostního výboru z ODS - pozn. red.) něco udělat? Vždyť tam máme většinu!“

„Víte, to, co tam máme za lidi, to nejsou žádní bojovníci. Vidím si dělá, co chce,“ poznamenal prý nejistě předseda poslaneckého klubu Michal Kraus.    

Vždyť ten Andrej je fajn chlap!

V jedné z ukázek, které přinesl Reflex, David Rath popisuje své setkávání s Andrejem Babišem. S ním si prý pouze vyměnil několik esemesek, když kritizoval, že majitel potravinářského impéria dostával evropské dotace na své podnikatelské projekty. Sešel se s ním, když se náhodou setkali na obědě, na který Rath původně šel s Jiřím Paroubkem. Ten prý velmi stál o to, aby se Rath s podnikatelem sblížil. „Ten Andrej je fajn chlap, neměl byste do něj tak rýpat,“ doporučil prý Paroubek Rathovi.

Aby se předsedovi zavděčil, sešel se s Babišem, který se po chvilce konverzace začal rozčilovat nad Topolánkovou vládou. Podle Ratha se dokonce rozčílil tak, že začal přeskakovat mezi češtinou a svou mateřskou slovenštinou. „Ludia od vas, keď niečo chceli, tak poprosili, a niektori sa aj červenali,“ popisoval zkušenosti s ČSSD. „Ale pak přišel chlap s gulama s tím jeho podržtaškou a nastoupili na mňa s brutálnými požadavkami a výhrůžkami,“ popisoval s tím, že si něco takového nehodlá nechat líbit. „Už som o tom hovoril s novinarmi v rozhovore a to je jen začiatok. Takováto korupcia musí skončiť,“ rozčílil se majitel potravinářského impéria.

Rath prý jeho výčet prosebníků a požadavků poslouchal jen tak na půl ucha, neboť prý tuší, že ani ze strany Andreje Babiše nikdy nebylo vše v pořádku. „Vypracovat se z nuly k miliardám není nikde na světě cesta přesně vytyčená zákony,“ poznamenává. Je prý téměř pravidlem, že ti, kteří na začátku vydělávají peníze v šeru, se po čase stávají strážci morálky a zákona.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…