Moravec v Ostravě: Debatu o prachu i vyloučených lokalitách opepřila starostka

04.10.2012 23:10

V Moravskoslezském kraji se v předvolebních Otázkách Václava Moravce na České televizi debatovalo o ekonomice, životním prostředí i problematice vyloučených lokalit. Mezi všemi kandidáty zaujala známá starostka Liana Janáčková, která si připsala řadu kontroverzních výroků.

Moravec v Ostravě: Debatu o prachu i vyloučených lokalitách opepřila starostka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec před začátkem vysílání

Kandidáti byli představováni tradičně dle abecedy, jako první Josef Babka za KSČM. Po něm Liana Janáčková za Nezávislé, starostka městského obvodu a bývalá senátorka.Za TOP 09 Pavol Lukša, starosta Čeladné, po něm Miroslav Novák náměstek současného hejtmana z ČSSD, Vít Slováček za KDU- ČSL a kandidát ODS David Sventek.

Kandidát TOP 09 Pavol Lukša během debaty vytrvale propagoval myšlenku hospodářské spolupráce s Čínou, kterou zosobnil do úřadu obchodního rady v Šanghaji

Liana Janáčková si naopak myslí, že podpora by měla být především pro malé a střední živnostníky. „Zamysleme se, zda v Hyundai nedáváme práci Polákům a Slovákům. Náměstek hejtmana Novák ji ujistil, že v nošovické továrně pracuje devadesát procent zaměstnanců z Moravskoslezského kraje.

Podstatná část diskuse se týkala problematického životního prostředí. Ve fundované diskusi o klesajících hodnotách polétavého prachu zaujal názor starostky Janáčkové, že je třeba jednat i s polskou stranou, aby i ona snižovala limity, které jsou nyní pětkrát vyšší než na české straně hranice. „Nebo to dopadne tak, že lidé budou jezdit za prací tam a vítr nám stejně bude foukat to znečištění sem,“ pronesla.

Nejšpinavější kraj?

Kandidát ODS David Sventek uvedl, že pověst Moravskoslezského kraje jako nejšpinavějšího už v dnešní době vnímá jako nespravedlivou. Připomněl však, že pro občany přesto není atraktivní. „Od roku 1990 se odsud odstěhovalo sedmdesát tisíc lidí- to je jeden celý Bruntál,“ povšiml si. Lidé podle něj nemají důvod se do Ostravy vracet.

Podobný názor vyjádřil i kandidát KSČM Josef Babka: „Pražáci z nás dělají černou díru, ale ono to tak není.“ Prý ví o čem mluví, neboť je Pražák naturalizovaný v Ostravě.

Další otázka se týkala vyloučených sociálních lokalit a mířila na starostku Janáčkovou, která poznamenala, že se tomu ani příliš nediví, neboť má pověst největší rasistky. „Nepřizpůsobiví nejsou jen Romové. Ale ghetta nevymizí, pokud oni sami nebudou chtít,“ uvedla. Janáčková se však obává, že taková vůle nebude. Když byla dotázána, jak by tedy situaci řešila, vzpomněla předchozí diskusi o vylidňování: „Dokázal se vystěhovat celý Bruntál…“ začala, načež se zarazila a odmítla větu dopovědět. Moderátor Václav Moravec následně poznamenal, že své pověsti dostála.

Lidi nemají pozitivní příklad

Kandidát ČSSD Novák upozornil: „Ti lidé tu nemají pozitivní příklad.“ Pokud tedy prý za pozitivní příklad nepovažujeme to, kdo nejvíc ukradne. „Bylo jim nabízeno jiné řešení, ale oni nic nechtěli,“ vzpomněl snahy o vystěhování obyvatel Přednádraží. Pak se pozastavil nad tím jak je možné, že lidé, kteří nic nedělali, dostávají takové přídavky. Lidovecký kandidát následně ve stejné souvislosti zkonstatoval, že v České republice máme „zvrhle nastavený sociální systém, na kterém jsou někteří schopni postavit byznys.“

Následně neodolal možnosti si rýpnout kandidát TOP 09 Pavol Lukša: „Byla to sociální demokracie, kdo tuto štědrost zavedl. Sociální demokrat následně opáčil, že to byly naopak vlády ODS. To nevydržela starostka Janáčková a poznamenala: „Především bychom si měli uvědomit, že čím víc budeme ten systém dělat štědřejší, tím víc jich tu bude.“

Aby zmizely herny...

Janáčková- Starostka ostravské části Mariánské hory a bývalá senátorka se v diskusi blýskla ještě několikrát, například když komentovala problematiku heren: „Já bych trestala ministerstvo financí,“ uvedla. Podle ní chodí na radnici spousta žádostí o videoterminály, které schvaluje ministerstvo, a to vždycky všechny schválí, i když k tomu radnice dá negativní stanovisko.

Jan Tuček, analytik společnosti Stem/Mark uvedl jako zajímavost volebního modelu v Moravskoslezském kraji, který byl během pořadu prezentován, že poprvé je zde přes padesát procent pro dvě velké levicové strany. Velký odstup je za třetí ODS,  čemž je situace podobná Karlovarskému kraji. Nejrozhodnutější jsou podle něj voliči KSČM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…