Klaus prý hodil vládě pod nohy další klacek. Nečas mlčí

08.10.2012 6:55

Ještě se vládě nepodařilo vyřešit daňový balíček, a už jí prezident republiky Václav Klaus torpéduje další zásadní návrh. Tentokrát se hlavě státu nepozdává penzijní reforma, která prý není žádnou reformou, ale jen okrajovou změnou.

Klaus prý hodil vládě pod nohy další klacek. Nečas mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Tato okrajová změna zaprvé nebude mít velký efekt, a zadruhé není racionální,“ řekl Václav Klaus ve víkendovém rozhovoru pro Lidové noviny.

TOP 09 ministra financí Miroslava Kalouska však na změně trvá a v případě jejího nepřijetí nevidí důvod pro další pokračování vlády. „Také bych chtěl reformu razantnější, ale to, co nyní navrhuje vláda, je maximum možného,“ říká k tomu sám ministr financí Kalousek. „Pan prezident navrhuje nedělat nic. Pak ale náš důchodový systém časem zkolabuje a odnesou to nejvíc ti důchodci,“ dodává ministr.

Vláda potřebuje k přehlasování prezidentova veta 101 poslanců. Jisté je však nemá, především díky tomu, že kritika z Hradu ovlivňuje některé poslance ODS. „Je to zlomový moment, který navíc přišel ve chvíli, kdy se u nás rozhoduje o budoucím politickém vývoji,“ říká k tomu poslanec Boris Šťastný, jeden z těch, kteří mají k Václavu Klausovi tradičně velmi blízko. Nyní přiznává, že se rozhoduje mezi loajalitou k Václavu Klausovi a k Petru Nečasovi. Navíc dodává, že Klaus má ve své kritice pravdu.

Premiér Nečas se podle MF DNES nechce k celé věci příliš vyjadřovat. „Pan prezident má právo- jako každý- svobodně vyjadřovat své názory,“ uvedl pouze. Vedení strany se stále snaží jednat se stranickými rebely, ovšem není jasné, jak se vyjednávání daří. „Jednáme uvnitř ODS a doufáme, že brzy dospějeme k dohodě. Nejde nám o pád vlády,“ uvedl Jan Florián, jeden ze „vzbouřených“ poslanců. 


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …