Chvíle pravdy. Podívejte se, který kandidát na Hrad vyznamená Mašíny

08.10.2012 7:58

Otázka případného vyznamenání bratrů Mašínů dodnes rozděluje českou společnost. Měl by příští prezident udělit vyznamenání alespoň poslednímu žijícímu bojovníkovi proti komunismu ze skupiny bratří Mašínů, Josefovi Mašínovi? Karel Schwarzenberg (TOP 09) by vyznamenání udělil. A co ostatní kandidáti?

Chvíle pravdy. Podívejte se, který kandidát na Hrad vyznamená Mašíny
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Za pár měsíců si čeští občané poprvé v dějinách přímo zvolí svého prezidenta. Účast v tomto klání má zajištěno osm kandidátů a to buď díky padesáti tisícům podpisů spoluobčanů, nebo díky politické nominaci na post hlavy státu. Jak by se tito muži a ženy postavili k otázce případného vyznamenání bratrů Mašínů? Tuto otázku si kladou pondělní Lidové noviny (LN).

Vše k tématu Mašínové

Schwarzenberg jde proti proudu

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že největší šanci na zvolení mají dva expremiéři - Jan Fischer a Miloš Zeman. Ani jeden z nich by Mašíny nevyznamenal a svorně dodávají, že vyznamenané osobnosti by měly národ sjednocovat a ne rozdělovat.

„Je mnoho osob, které si ocenění dávno zasloužily. Nechápu, proč se na nich šetřilo. Mám na mysli třeba Radka Brzobohatého. Vyznamenání mají společnost spojovat, ne rozdělovat. Bratrům Mašínům bych je proto neudělil," říká Jan Fischer. Zeman k tomu dodává, že není možné skupinu Mašínů vyznamenat a to i proto, že válečné právo zakazuje zabíjení civilistů.

Mašíny by nevyznamenali ani senátor Přemysl Sobotka (ODS) nebo Jana Bobošíková (Suverenita). Dá se říci, že by je nevyznamenal téměř nikdo z dosud jistých kandidátů - Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Vladimír Dlouhý, ani Jiří Dienstbier (ČSSD).

Jedinou výjimku představuje ministr zahraničí Karel Schwaŕzenberg (TOP 09), který by z pozice prezidenta vyznamenal alespoň posledního žijícího člena skupiny Josefa Mašína. „Pokud jde konkrétně o bratry Mašíny, posledního žijícího bych vyznamenal. U ostatních jsme to bohužel, stejně jako u Milana Paumera, promeškali," posteskl si Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…