Divák se ptal šéfa protikorupčníků na Kalouska. Ten ministra pochválil

08.10.2012 21:45

David Ondráčka, šéf české Transparency International, vystoupil v pořadu ČT Hyde Park v den, kdy byl před pražským barem zatčen Marek Dalík, kdysi proslulá šedá eminence premiéra Mirka Topolánka.

Divák se ptal šéfa protikorupčníků na Kalouska. Ten ministra pochválil
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Podle protikorupčního aktivisty i tento případ dokazuje, že se vyšetřovací orgány emancipují a politici by skutečně měli dostat strach. S uspokojením zkonstatoval, že už se tak děje, neboť  i takovému suverénovi jako byl David Rath prý ve vazbě spadl hřebínek.  

„Dneska je tak překotná doba, že si nikdo z politické kvazielity už nemůže být jistý,“ pochvaloval si. Připomněl, že v současnosti je každý týden zatýkán nějaký vysoký činitel. „To, že policie vyšetřuje i zpětně, vyvolává mezi určitými lidmi strach, a to je dobře,“ uzavřel spokojeně.

Klíčem k těmto změnám podle něj jednoznačně byly personální změny na státním zastupitelství, kde se objevila nová generace návladních. Emancipace prý nastává i v policii. Tam došlo k stabilizaci elitních vyšetřovacích útvarů a k omezení toku informací k nejvyšším orgánům a k politikům. Ale hlavně se policisté a státní zástupci přestali bát. Vyšetřovatelům prý velmi pomáhá i to, že cítí podporu veřejnosti. „Parta policejních plukovníků by dneska vyhrála jakékoliv volby,“ prohlásil sebevědomě.

Úvod diskuse samozřejmě směřoval na nejnovější úlovek vyšetřovatelů, na obvinění někdejší pravé ruky premiéra Mirka Topolánka. „Dalík to určitě nemohl dělat bez Topolánka. Očekávám tedy, že to padne i na Mirka Topolánka. Myslím si, že se bude rozplétat celá kauza Pandur,“ vyjádřil naději šéf Transparency International.

Obecněji lze podle Ondráčky říci, že přátelství s Mirkem Topolánkem otevíralo Dalíkovi dveře. Jeho funkce byla „kamarád“, a přesto měl otevřené dveře na všechna politická a obchodní jednání. „Kdekoliv jinde by si lidé klepali na čelo, ale u nás to jednu dobu takto fungovalo,“ říká Ondráčka.

Dá se prý očekávat, že budou následovat další obvinění a nejvážnějším z adeptů je podle něj bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. „Jeho zbohatnutí je nevysvětlitelné a o tom, co se odehrávalo na ministerstvu dopravy, kolují neuvěřitelné historky,“ popisuje šéf Transparecy International.  

Kalousek vždycky najde hranu, kam může

Při odpovědi na dotaz jednoho z diváků pak protikorupční aktivista nečekaně pochválil ministra financí Miroslava Kalouska. Ten je podle něj velmi schopným politikem, vysoce převyšujícím své okolí. Navíc prý umí najít hranu, aby na něj vyšetřovatelé nemohli, a proto se stále v politice drží. V reakci na následující dotaz pak ocenil i snahu vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake. „Když to mám zhodnotit lakonicky, tak dělá, co může, aby ten boj proti korupci nějak rozhýbala, ale vliv její strany je tak minimální, že spíše naráží,“ řekl.

Zato bývalý středočeský hejtman David Rath podle něj jednoznačně spáchal korupční jednání. Z medializovaných odposlechů podle něj jednoznačně víme, že Rath a jeho lidé se bavili o manipulaci veřejných zakázek a vybírání výpalného. „Byl to viditelný a arogantní politik, a proto jeho kauza lidi vzrušuje, a to je dobře,“ říká. Podle Ondráčky se rovněž ukazuje, že i takovému politikovi může ve vazbě spadnout hřebínek, a to je také dobře.  

Nastává revoluce státních zástupců

V závěru pořadu Ondráčka upozornil, že ekonomická a sociální situace lidí se radikalizuje. Pořád si však myslí, že je to řešitelné politickými prostředky. „Jsme někde, kde byla Itálie v devadesátých letech. Nastává revoluce státních zástupců, dvě největší politické strany se rozpadají a výrazně se mění legislativa,“ přispěl historickou paralelou.

V Itálii to však prý skončilo nástupem Berlusconiho. Ondráčka  doufá, že to u nás dopadne jinak. „Každá republika má naději, přinejmenším v tom, že se stane republikou jinou.“ Zlom podle něj již nastal a tato země se nevyhnutelně musí nějakým způsobem změnit.

Jeho vize důkladné společenské změny a kritika korupčních kauz vynesla řediteli Transparency International naprosto nevídanou podporu hlasujících diváků. Podpořilo jej plných devadesát čtyři procent, proti se postavilo jen zbylých šest procent.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…