Bradáčová a spol. toho prý na Dalíka mají málo na vážnější obvinění

09.10.2012 7:02

Marek Dalík byl v pondělí policií zadržen a následně mu bylo sděleno obvinění kvůli jeho jednání při nákupu transportérů Pandur. Nebyl však obviněn z úplatkářství, jak by se dalo čekat, ale z podvodu. Podle mnohých právníků to značí, že policie nemá na prokázání korupce dostatek důkazů, tak zvolila „snazší cestu“.

Bradáčová a spol. toho prý na Dalíka mají málo na vážnější obvinění
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

To, že byl někdejší zákulisní kouzelník premiéra Mirka Topolánka obviněn z podvodu, nikoliv z úplatkářství, může vyznívat překvapivě. Může to však naznačovat, že policie nemá dost důkazů na to, aby Dalíka obvinila z korupce a neriskovala přitom blamáž.

Kromě toho nejspíš policie nemá v ruce žádné důkazy, že některý z politiků, který by na rozdíl od nikým nezvoleného Dalíka skutečně mohl zakázky ovlivnit, tak skutečně učinil. Například podle advokáta Václava Lásky je k obvinění z korupce nezbytné, aby člověk, říkající si o úplatek, byl skutečně schopen poskytnout slibovanou protislužbu. A to je v případě Dalíka, který neměl žádnou veřejnou funkci, dost pochybné.

„Pokud není, tak je to podvod, protože uvede jiného v omyl, aby získal osobní prospěch,“ řekl Láska podle serveru Novinky.cz. Navíc je podle něj prokázání podvodu u soudu snazší, než v případě úplatku.Ten je zase vážnější z hlediska trestní sazby, neboť za něj lze odsoudit až k dvanácti letům odnětí svobody, za podvod je maximem deset let.

I vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přiznala: My v této chvíli nemáme důkazy na to, abychom mohli tvrdit, že se jedná o jiný trestný čin.“ Ani advokát Láska však nevylučuje, že se právní kvalifikace Dalíkova jednání ještě může změnit. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…