Roman Šmucler má strach z moci komunistů a vážně vás varuje...

10.10.2012 6:44

Víkendové krajské volby mohou hodně napovědět, jak to je se skutečnou voličskou přízní komunistické strany. Lékař a podnikatel Roman Šmucler, který před posledními volbami odstoupil z pozice lídra TOP 09 v Karlovarském kraji, si myslí, že socialisté a komunisté patří k sobě. Jen je třeba dát pozor, aby jejich spolupráce nezašla příliš daleko.

Roman Šmucler má strach z moci komunistů a vážně vás varuje...
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka opakovaně prohlásil, že na krajské úrovni bude jeho strana chtít uzavírat koalice s lidovci nebo komunisty. „Ano, socialisté a komunisté patří k sobě. Jenom si musíme dát pozor, aby se to nepřehnalo. Asi dostanou komunisté druhou šanci a uvidíme,“ glosoval jeho vyjádření na svém facebookovém profilu lékař Roman Šmucler, jenž se svým rozhodnutím z ledna roku 2010 odstoupit z pozice lídra TOP 09 v Karlovarském kraji připravil o možnost usednout do sněmovny.

Nyní očekává, že v krajských volbách budou komunisté patřit mezi ty úspěšné strany. „Mluvil jsem s řadou lidí, kteří je budou volit. Někteří je budou volit docela uvážlivě, protože poukazují na to, že v Karlovarském kraji zástupci komunistů na lokální úrovni ukázali, že mohou být rozumnými partnery. To beru. Ale pak jsou tu i další, kteří je budou volit proto, že chtějí potrestat současnou vládu tím, že dají komunistům opravdu velkou moc,“ říká pro ParlamentníListy.cz lékař a vysokoškolský pedagog Roman Šmucler.

Volba komunistů i nových stran vede k chaosu

Jde ale o hru s ohněm podobnou té, kterou hraje Nadační fond proti korupci, když vyzývá, ať lidé volí nové politiky. „To vše vede k chaosu. Jak volení komunistů na protest, tak volení neustále nových tváří. Lidé mají zvažovat, kdo je dobrý a kdo špatný v politice, a podle toho vybírat, jen tak se někam posuneme. Ale když budeme permanentně volit takto, tak pak skončíme nějakým násilím,“ varuje Roman Šmucler.



„Co se týče spolupráce komunistů a socialistů, tak se ukazuje, že k ní mají reálně nakročeno, no a teď si jenom všichni musíme dát pozor, aby to nezašlo moc daleko,“ upozorňuje Roman Šmucler. Tolik diskutovanou koalici na vládní úrovni, kterou ČSSD dosud zakazovalo Bohumínské usnesení z roku 1995, považuje za dvojsečnou a uvádí příklad z Francie, kde začátkem konce tamní komunistické strany byl vstup do vlády.

Sociální demokracie by neměla vycházet vstříc komunistickým náladám

„Nevím, jestli se i nám stane, že se komunisté dostanou do vlády. To si musí rozhodnout sociální demokracie, ale samozřejmě možné to je. Otázkou pak je, co by tam dělali a jestli by vládní program byl komunistický, nebo socialistický. To je hodně důležitá věc. Já osobně si myslím, že sociální demokracie tím hodně riskuje. Mně by se víc líbilo, kdyby ČSSD vypadala jako britská Labour Party, než aby vycházela vstříc komunistickým náladám,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler.

Nebezpečí ze stoupající podpory komunistů však nevidí v tom, že by chtěli znovu zavádět něco, co tu bylo před rokem 1989, to už není reálné. „Přesto si myslím, že by nás vliv komunistů hodil zpátky, o tom není žádného sporu. Když budou ve vládě, tak budou chtít plnit svůj program, a ten jejich program určitě není o tom, že budeme členy NATO, Evropské unie a budeme budovat svobodnou společnost,“ poukazuje pravicově orientovaný lékař.

Po dvaceti letech si mnozí stranu už zase idealizují

Rostoucí přízeň strany, o níž se po roce 1989 tvrdilo, že časem skončí v propadlišti dějin, je podle Romana Šmuclera zčásti dílem samotných komunistů a zčásti velkou nespokojeností s pravicovou vládou. „Objektivně je třeba říct, že v některých krajích jsou komunisté součástí koalice a nic strašlivě špatného neudělali, takže i proto jsou lidé vůči nim smířlivější,“ domnívá se Roman Šmucler.



„Na druhé straně jsou lidé teď určitě naštvaní úplně na všechno a dávají to najevo protestními hlasy novým stranám, nebo také komunistům. Po dvaceti letech už si je také mnozí idealizují. V televizi se dnes dávají i příjemné filmy z padesátých let, takže mnozí vidí tu dobu komunismu idylicky, protože na ni buď zapomněli, nebo si z ní pamatují jen něco,“ vysvětluje si lékař rostoucí podporu KSČM.

Lidé odsouhlasili, že budou i trpět, ale vláda je zklamala

Přispívá k ní i zklamání z počínání těch stran, které uspěly ve volbách v roce 2010. „Lidé v posledních volbách odsouhlasili, že budou třeba i trpět, že si utáhnou opasky, a čekali, že se stát opravdu přestaví tak, aby se nezadlužoval a aby mohlo růst podnikání. V zásadě se ale nic dramatického nestalo a nedošlo k žádnému naplňování reforem, jak si lidé představovali. Proto lze očekávat, že pravicoví voliči k volbám už příště nepřijdou, nebo nebudou volit pravici,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…