Primátor zametl pod koberec policejní brutalitu, tvrdí Boris Šťastný

09.10.2012 19:01

Sobotní incident na pražském Andělu, při němž městští strážníci tvrdě zasáhli proti seniorovi, postavil proti sobě pražského zastupitele Borise Šťastného z ODS a jeho stranického kolegu v primátorské funkci Bohuslava Svobodu. Poslanec prvnímu muži Prahy vytýká, že za celý rok nebyl schopen vybrat ředitele Městské policie v Praze a nejnovější případ zametá pod koberec.

Primátor zametl pod koberec policejní brutalitu, tvrdí Boris Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Městští strážníci zasahovali v sobotu na pražském Andělu proti dvojici, která na zastávce popíjela krabicové víno. Jejich chování, zejména pak vůči ženě, kterou policisté strhli k zemi, se ale nelíbilo postaršímu kolemjdoucímu, který se na strážníky obořil s tím, že to už snad přehání. Muži zákona se následně pustili i do něj. Zkroutili mu ruce za zády a po příjezdu posil ho odvezli na služebnu.

„Já zásadně protestuji proti postupu městské policie v té věci. A zásadně nesouhlasím s tím, že pražský primátor Bohuslav Svoboda tuto věc zametl pod koberec dnešním vyjádřením, že se nic nestalo. Já cítím jasnou odpovědnost, aby taková policejní brutalita se v našem městě a vůbec nikde v této zemi prostě neděla,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec a pražský zastupitel Boris Šťastný, který byl předchůdcem Bohuslava Svobody v čele pražské ODS.

Při atentátu byli strážci zákona nečinní, při maličkosti řádili

Poslanec se pozastavuje nad tím, jak rozdílně jsou muži zákona schopni postupovat. „Na jednu stranu tu máme atentát na prezidenta republiky, kdy se atentátník po činu pohybuje po náměstí, pokuřuje, dává rozhovory do médií a teprve poté je bez pout odváděn. Na druhé straně tu máme občana, který se zastal ženy, jež je vláčena po zemi policisty a následně je proti němu postupováno jak proti naprostému zločinci,“ hněvá se Boris Šťastný.



Na celý incident ale podle pražského zastupitele nelze pohlížet izolovaně. „Jsem přesvědčený, že v tomhle ohledu je to jen důsledek toho, že existuje téměř roční bezvládí ve vedení Městské policie v Praze, za což je odpovědný primátor hlavního města Prahy. Městská policie už víc než rok nemá ředitele a za celou dobu ho vedení města nebylo schopno vybrat,“ kritizuje Boris Šťastný primátorovu nečinnost.

Poslanec požádá prezidenta o milost pro džentlmena

Za to, že se Richard Frištenský, potomek z rodiny slavného prvorepublikového zápasníka, ženy proti strážníkům zastal, mu hrozí trestní stíhání za násilí proti úřední osobě. „Jak jsem to nikdy neudělal, tak navrhnu prezidentu republiky udělil mu milost, protože to byl čin džentlmena. Nikdo nemá právo vláčet ženou po zemi bez ohledu na to, jestli to je bezdomovkyně, nebo ne,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec Boris Šťastný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …