Izraelský obchodník a větička o Topolánkovi. Další střípky kauzy Dalík

10.10.2012 10:43

Zadržení Marka Dalíka a jeho obvinění z pokusu o podvod může být jen předstupněm k obvinění z korupce. Pak už by ale nešlo jen o lobbistu, ale v problémech by se ocitli ti, kdo ho pověřili, aby si o čtyřistamilionový úplatek řekl. Už jen samotná účast Dalíka jako soukromé osoby na jednání o nákupu obrněných vozidel Pandur něco naznačuje.

Izraelský obchodník a větička o Topolánkovi. Další střípky kauzy Dalík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Až dosud se jednalo v kauze nákupu předražených obrněných vozidel Pandur pro českou armádu o tvrzení proti tvrzení. Rakouský zástupce zbrojovky Steyr Stephan Szücs vypověděl, že si lobbista Marek Dalík řekl při jednání o čtyřistamiliónový úplatek za to, že se obchod uskuteční. Naopak bývalý poradce expremiéra Mirka Topolánka tvrdil, že k ničemu takovému nedošlo.

Výrazný průlom v celém případu však nastal minulý týden, kdy ve spolupráci s americkými bezpečnostními složkami provedl náměstek vrchní státní zástupkyně v Praze Adam Bašný výslech důvěryhodného svědka. Ten podle týdeníku Respekt do protokolu vypověděl, že si Dalík skutečně o úplatek řekl. Hned po návratu Bašného se proto policie rozhodla lobbistu zatknout, protože se obávala jeho útěku za hranice.

Bytařova kauza je složitější než ta Dalíkova

Dalíkův obhájce Tomáš Sokol v rozhovoru pro server IHNED.cz prohlásil, že s obviněním Marka Dalíka bytostně nesouhlasí a že důvody k němu nejsou. Ostře sledovaný případ ale nepovažuje za nijak složitý. „Vyslechne se pět dalších lidí, pár dalších, kteří snad měli něco slyšet, a tím to končí. Po pravdě řečeno, kauza někoho, kdo vykradl sérii bytů, je náročnější, protože je tam víc poškozených a svědků,“ uvedl Tomáš Sokol.

Zmiňované výslechy budou především mapovat okolnosti klíčové schůzky, na níž měla nabídka padnout. Mělo se tak stát ve chvíli, kdy Dalík se Szücsem osaměli, protože tehdejší náměstek ministra obrany Martin Barták vyzval další členy jednacího týmu k soukromému rozhovoru. Není však prokázané, že se na tomto postupu Barták s Dalíkem dohodli. A tedy ani to, že Barták o Dalíkově nabídce – pokud tedy zazněla – věděl.

Lobbista neměl mít bez prověrky informace z armády

Z toho, že je Marek Dalík obviněn z pokusu o podvod, je zřejmé, že se vyšetřovatelům nepodařilo zjistit, že by jednal na něčí popud. Už ale jeho samotná přítomnost coby soukromé osoby na schůzce vedle tehdejšího náměstka ministra obrany Martina Bartáka, který na jednání zastupoval stát, dává tušit, že se o ni někdo velice významný musel zasadit. A ten z logiky věci musel vědět, proč se lobbista jednání účastní.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Bývalý šéf rozvědky Karel Randák považuje Dalíkovu přítomnost na jednání o Pandurech za skandální, protože tak měl lobbista informace o verzích strojů pro českou armádu i cenách, což jako soukromá osoba bez prověrky mít nesměl. „Bylo veřejným tajemstvím, že Dalík měl například přístup k materiálům BIS, které mu poskytoval ať už premiér, který se k nim dostal ze zákona, nebo bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák, mající bezpečnostní prověrku stupně ´Přísně tajné´,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Karel Randák.

Vyšetřování může rozkrýt role zainteresovaných

Tvrdí také, že z toho, co kdy Marek Dalík řekl, jasně vyplývá, že k těm informacím přístup měl a už to je nesmírně nebezpečné. „V současném stádiu se lidé zainteresovaní do dění okolo Pandurů podobným tvrzením ubrání. Ale pokud se vyšetřování kauzy Pandur rozjede, role těch lidí se podle mě potvrdí,“ prohlašuje Karel Randák.

Jan Novák, který momentálně vede prezidentskou kampaň Jana Fischera, však takové tvrzení odmítá. „Jako státní úředník jsem dbal na dodržování zákona, utajované informace jsem poskytoval výhradně oprávněným adresátům a nikdy jsem z toho neslevil. Stejně tak je zcela transparentní moje profesní minulost i majetkové poměry,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Jan Novák s tím, že Randáka sledování vlastních cílů neopravňuje k šíření lží.

Na schůzce padlo, že v sumě je i souhlas ze strany premiéra

Kromě bývalého náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, který dopustil, aby se jednání vedle něj zúčastnil skandálně i lobbista Marek Dalík, o tom s největší pravděpodobností musel vědět i tehdejší předseda vlády i ODS Mirek Topolánek. Lze se jen dohadovat o důvodech, proč i on dovolil, aby se jeho pravá ruka zúčastnila jednání, na němž vůbec být neměla.

Možnou Topolánkovu roli naznačuje další část svědectví manažera Szücse. Dva týdny po setkání s Dalíkem se sešel s jistým Lovou Drorim, zástupcem izraelské zbrojovky Rafael. „Drori sdělil ohledně těch třikrát šesti milionů eur, že kdybychom my u firmy Steyr měli mít dojem, že by tyto peníze zůstaly u účastníků jednání, tak je prý chybný. Nýbrž že to bylo víceméně tak, že by za to byl také souhlas ze strany premiéra,“ vzpomněl si podle informací MF Dnes při výslechu Szücs.

Zástupce izraelské zbrojovky se odvolává na firemní politiku

Bývalý premiér Mirek Topolánek reaguje na otázky médií k této kauze velice stručně a vyhýbavě, případně vůbec. Zmiňované setkání s manažerem zbrojovky Steyr Stephanem Szücsem nechce komentovat ani zástupce izraelské zbrojovky Rafael. „Podívejte, já nechci odpovídat, protože musím respektovat naši firemní politiku. Ale je to blbost,“ uvedl v reakci pro Hospodářské noviny Lova Drori.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…