Jandák ostře: Kdybych já byl Dalíkem, už jsem na gilotině

10.10.2012 16:40

Lobbista Marek Dalík ve vazbě neskončí. A podle sociálního demokrata Vítězslava Jandáka nejde o překvapení. Pokud by však lobbista patřil do oranžového tábora, jeho osud by byl prý zaručeně zcela jiný.

Jandák ostře: Kdybych já byl Dalíkem, už jsem na gilotině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

V neděli zadržený lobbista a blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík do vazby nepůjde. Rozhodl o tom ve středu soud, i přesto, že ji pro něj žádal státní zástupce. Dalík tak zamířil na svobodu, může dokonce cestovat do zahraničí.

Pro poslance za ČSSD Vítězslava Jandáka nejde o nic překvapivého. Kdyby však podobné obvinění někdo vytáhl na sociálního demokrata, bylo by prý resumé jiné.

Ne svoboda. Ale gilotina

"Kdyby to byl zástupce sociální demokracie, tak tuším, že by ho čekala rovnou gilotina," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že v Česku už se stalo zvykem, že se lidé rozdělují na ty "ze zámku" a na ty "z podzámčí."

Exšéf ODS a vlády Mirek Topolánek ale za Dalíkovým zadržením vidí jinou skutečnost. A to pokus o zamezení právě jeho návratu do politiky, jehož se prý současný premiér a šéf ODS Petr Nečas bojí. Spolu s rebely uvnitř stany, které chce skrz kauzu Dalík vystrašit.

Topolánek je mimo?

Jandák se ale jeho dedukcím směje. "Je vidět, že už je Mirek Topolánek delší dobu mimo politiku. Já věřím, že máme nezávislou justici, to myslím vážně," dodal oranžový poslanec a exministr kultury.

Podle exmodrého poslance Michala Doktora se už v aféře Dalík nemůžeme dočkat žádného překvapení. "V kauze není nic, co by mě překvapilo. Ten člověk napáchal už tolik škody, že to horší být nemůže," řekl ParlamentnímListům.cz zákonodárce.

Mirkovy hrůzy

K argumentům Topolánka, že kauza má ukáznit ódéesácké rebely a znemožnit jeho případný návrh, uvádí s úsměvem: "Mirek Topolánek už se nemá kam vracet. Je to možná jeho přání a přání je otcem myšlenky. Ale Mirek Topolánek ODS dokonale rozvrátil a zdecimoval, napáchal tam hrůzy," uvedl s tím, že po Topolánkovi už v ODS skutečně není žádná poptávka.

Témuž dává za pravdu i Michal Babák z Věcí veřejných. "To si pan Topolánek hodně fandí," komentoval názory bývalého premiéry pro redakci s tím, že kauza Dalík nemá vliv na volby ani nesouvisí s politikou. "Prostě jen začala makat protikorupční policie," uvedl s tím, že vývojem kauzy je ale překvapen. Čekal prý, že vazba na lobbistu uvalena bude.

Anketa

Překvapilo vás propuštění Marka Dalíka na svobodu?

hlasovalo: 5659 lidí

Zatím ale Marek Dalík odešel z justičního areálu na Mičánkách  na svobodu. Obvodní soud pro Prahu 4 neshledal důvody, proč na něj uvalit vazbu. Státní zástupitelství požadovalo, aby byl Dalík stíhán vazebně kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků. Pravá ruka bývalého premiéra Mirka Topolánka byla obviněna z podvodu v souvislosti s nákupem transportérů Pandur pro českou armádu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …