Marek Dalík prý unikl katastrofě. Uvalení vazby mohlo způsobit otřes

11.10.2012 14:45

Mnoha politikům včetně expremiéra Mirka Topolánka se určitě ulevilo, když pražská soudkyně zamítla vzít lobbistu Marka Dalíka do vazby. Na mnohé lidi působí vazba velmi stresově, někteří lidé se zhroutí a začnou říkat i to, co nevědí.

Marek Dalík prý unikl katastrofě. Uvalení vazby mohlo způsobit otřes
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

A podle Dalíkova známého z Ostravska, který ho zná od dětství, nesl Topolánkův kamarád velmi špatně, už když byl koncem září 2004 eskortován do Ostravy k rozhodnutí o vazbě. V policejní cele tehdy zůstal jen přes noc, druhý den státní zástupce vazbu zamítl a pustil ho, ale otřesný zážitek v něm prý zůstal. „Od té doby se děsil toho, že by byl zatčen znovu. A vyšetřovatelé pravděpodobně vědí, že má strach ze zatčení, navíc je mu velmi nepříjemná jakékoli medializace,“ prozradil zdroj ParlamentnímListům.cz. Policie prý chtěla možná této slabosti využít, aby Dalík mluvil.

Ve vazbě by začal zpívat

„Půjde-li Dalík do vazby, vzhledem k jeho nátuře hrozí, že se – obrazně řečeno – po několika dnech rozbrečí a začne „zpívat“. Pak se může vyplnit sen mnoha lidí, kteří si přejí, aby Dalíka do vězení následoval i jeho nejlepší přítel Topolánek či bývalý náměstek ministra obrany Martin Barták,“ napsal Ištván Léko, šéfredaktor serveru Česká pozice a bývalý dlouholetý šéf časopisu Euro.

Vazba se využívá i jako nátlakový prostředek

Zatčení a případná vazba je podle odborníků obrovský zásah do života. „Na začátku je stres, kdy není člověk schopen racionálně věci řešit a jedná velmi emotivně,“ vysvětluje psychiatr Jan Cimický fungování lidské psychiky. Proto policisté rádi využívají vazby jako nátlakového prostředku. Podmínky vazby jsou podle advokáta Milana Hulíka drastické, horší než podmínky výkonu trestu, proto hraje velký vliv v získávání informací pro orgány činné v trestním řízení.

Kdo je omezen na svobodě poprvé, je psychicky narušen, zažije velký šok

Podle advokáta Kolji Kubíčka hrají v chování vazebně stíhaných lidí roli i individuální rozdíly. „Záleží na tom, jestli lidé mají předcházející zkušenosti s vazbou."

Pokud je jejich svoboda omezena na čtyři zdi  poprvé, jsou všichni psychicky narušeni. V každém případě zažijí šok, jejich chování je abnormální a ke svému běžnému chování se navrací velice pomalu,“ popisuje právník. Ale jejich chování, dokud omezení jejich svobody trvá, není prý nikdy úplně normální, i když to není třeba vidět na první pohled. „Kdo se dostane do vazby, vidí vězeňské podmínky a chování policie, ztratí naprosto důvěru v českou policii a v české soudnictví. „Snaží se bojovat, ale ví, že je ztracen, že to může dopadnout špatně. Jen blázen nebo snílek se domnívá, že to dopadne dobře,“ vyvrací Kolja Kubíček.

Macek: Ukáže se, jaký je Topolánek prognostik

Bývalý vlivný člen ODS Miroslav Macek prohlásil, že teď zjistíme, jaký je Mirek Topolánek prognostik. Připomněl jeho slova z roku 2004, která tehdejší šéf ODS řekl svému kamarádovi Dalíkovi, že „s ním stojí a padá“. „Je na Dalíkovi, zda svého politického patrona, případně jiné kumpány stáhne s sebou, nebo v průšvihu zůstane namočený sám.“ Macek říká, že všichni tušíme, jak to bylo. Slib zajištění realizace zakázky na koupi Pandurů byl vysloven jménem někoho, kdo by skutečně dokázal zařídit, aby nákup byl prosazen. „A nebo nikoho neprozradí a bude obviněn z podvodu, protože člověk bez kontaktů na politické špičky přece nemůže slibovat, že zařídí prosazení miliardové armádní zakázky,“ dodal Macek. Ale „práskáním“ by si Dalík příliš nepomohl, protože podle Macka, kdyby vyklopil, kdo by jeho nabídku realizoval, nebude stíhán pro podvod, ale bude mít na krku korupční komplot. Proto si myslí, že neřekne nic. Také obhájce Kolja Kubíček je přesvědčen, že by se Dalík nezhroutil. „Nevím, proč by se měl hroutit, když dělal, co dělal, musel mít dost dobrý žaludek. Určitě by na Topolánka nic nevykládal,“ říká. Kdyby Dalík mluvil, dostal by se podle něj do mnohem větších problémů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …