Klidně napište, že to jsou pitomci. Ekonom má vzkaz pro Kalouskův úřad

12.10.2012 10:41

Ministerstvo financí chce nabádat občany k placení daní. Za tímto účelem chystá několik reklamních spotů, které by měly ukazovat příznivé výsledky státních investic, ale rovněž varovat daňové delikventy, že na ně dojde. Také by měla být změněna legislativa, aby nevědomí hříšníci nebyli trestáni tak přísně. Vědomým daňovým podvodníkům to však Kalouskův úřad chce mnohem více „osolit“.

Klidně napište, že to jsou pitomci. Ekonom má vzkaz pro Kalouskův úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministerští úředníci se podle MF DNES museli zamyslet nad problémem nedostatečného výběru daní, když se o výpadky v rozpočtových příjmech začal zajímat Úřad vlády. Premiér se dopisem ptal, jak je možné, že neroste výběr daně z přidané hodnoty, když nižší sazba oproti původní hodnotě vzrostla o čtyřicet procent.

Na úřadě ministra Kalouska tedy sepsali analýzu, do které uvedli mimo jiné i výsledky svého neformálního průzkumu mezi občany, kde zjistili, že klesající ochota k platbě daní je doprovázena výroky typu „této vládě už ani korunu.“ Předložili i návrhy na řešení situace.

Měla by se prý zvýraznit hra na hodného a zlého policajta, což v praxi znamená přisladit, ale také přitlačit v bičování. To má zvýraznit rozdíly mezi spolupracujícími a nespolupracujícími poplatníky. Oslazení má mít podobu zmírnění sankce za pozdní podání, při kterém bude možné se až úplně vyhnout pokutě. Rovněž se má zlepšit informovanost občanů, aby nebyli v daňových otázkách diskriminováni nedostatkem informací.

Naopak bič berních úředníků by měl tvrději dopadnout na některé záměrné hříšníky. A to i u nefinančních deliktů. Posvítit si chce stát například na podnikatele, kteří dnes odmítají vydávat účetnictví v elektronické podobě. Drsněji by měli pocítit ruku státu i takzvaní „létající jednatelé“, kteří se opakovaně objevují v problémových společnostech. Na nejsofistikovanější formy daňových úniků by pak ministerstvo rádo vytvořilo společný tým finančních úřadů a policie pro co nejefektivnější stíhání.

První náměstek ministra Ladislav Minčič rovněž plánuje větší mediální osvětu. Ta by měla informovat, že stát podepsal několik mezinárodních dohod, a tak se čeští berní úředníci dostanou i k údajům z daňových rájů. „Díky kampani se dozvědí, že o nich víme,“ varuje náměstek Minčič případné šibaly.  

Ekonom: Proboha, co to zase vymysleli

Nad ministerskými nápady kroutí hlavou ekonom Pavel Kohout. „Proboha, co to zase vymysleli," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Nápady na pozitivní motivaci lidí k placení daní podle něj budou na občany fungovat spíše jako výsměch, a pokud jde o varování před úniky do daňových rájů, tak tento problém se podle něj týká několika málo jedinců. „Oni vůbec netuší, jak fungují daňové ráje," poznamenává na adresu ministerstva. O jeho fungování si prý celkově nemyslí nic dobrého již deset let. „Klidně napište, že jsou to pitomci," zakončuje své vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…