Tip Emmerové na překvapení voleb: Modrá už není v módě, in je červená

13.10.2012 14:01

Když se první volební den chýlil ke konci, ještě než se uzavřely volební urny, zeptaly se ParlamentníListy.cz bývalé hejtmanky, nyní poslankyně a kandidátky do senátu za ČSSD, Milady Emmerové, v čem se lišila letošní volební kampaň od té, jíž si Emmerová prošla před 4 lety. A také na to jaké dává šance sociálním demokratům v Plzeňském kraji, kde je lídrem modrý ministr Jiří Pospíšil, jemuž bylo podle hlasu lidu ukřivděno?

Tip Emmerové na překvapení voleb: Modrá už není v módě, in je červená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Milada Emmerová

„Rozdíl mezi těmi dvěma volbami je obrovský,“ říká pro ParlamentníListy.cz Emmerová. „Tehdy jsem s napětím sledovala, jak se drtivá většina republiky zabarvuje do oranžova,“ vzpomíná poslankyně. Jak dodává, tehdy to bylo takové „očekávané překvapení“, doprovázené nadějí.

Komunisté vytlačují ODS snad všude

Teď už, jak říká, to takové překvapení není. Tentokrát se prý skrývá někde docela jinde. „Vidím v televizi, že opět v krajích vítězí ČSSD, ale někde s podstatně menším náskokem před stranou druhou. To překvapení se ale skrývá právě ve straně druhé. Už to není ODS, kterou jsme byli zvyklí často vídat na druhé příčce, ale komunisté,“ konstatuje Milada Emmerová. Je proto podle ní menší jistota, že bude republika oranžová. „Bude se možná na některých místech trochu více červenat,“ směje se.

Podle poslankyně je to jednoznačný výraz nespokojenosti občanů s českou pravicí. „Rozstřel v druhém kole ale bude složitější, protože zatím převažují levicoví kandidáti proti sobě,“ komentuje situaci Emmerová. Příjemné je podle ní alespoň zjištění, že se snad tentokrát skutečně výrazně dostane v krajích ke slovu levice.

Nechuť a neúčast ve volbách je největším nebezpečím

„Největším nebezpečím je neúčast,“ říká Emmerová. Lidé jsou podle ní tak otrávení, že mají tendenci se na to spíše vykašlat a k volbám nejít. „Vždyť teď večer hlásili v médiích, že přišlo k urnám něco přes 10 procent voličské populace,“ varuje poslankyně (rozhovor se uskutečnil v pátek, pozn. red.).

Ona sama kandiduje na senátorku za Rokycansko. „Za současné situace bych ani necítila dobře, dělat nějaké mítinky, setkání, a podobně. Současná atmosféra to ani nepřipouští. Vsadila jsem spíše na svůj obvyklý typ práce – s konkrétními lidmi, s konkrétními institucemi,“ dodává. Jako lékařku ji, podle vlastních slov, zajímá samozřejmě v prvé řadě zdravotnictví. „Nemocnici tu máme v kraji jen jednu, ale její osud je stále nejasný, respektive její gynekologicko-porodnické oddělení, o jehož zrušení se uvažuje. To prostě nelze dopustit, to budou rokycanské ženy jezdit rodit do Plzně? Tam porodnice  také není nafukovací,“ zlobí se poslankyně.

Emmerová připomněla, že ministerstvo zdravotnictví slíbilo už v létě vytvořit seznam zavíraných nemocnic a oddělení. „Je jasné, že čekali na volby, aby s tím nemuseli ven. Po volbách se teprve budeme divit,“ kritizuje ministerstvo zdravotnictví i celou vládní koalici Emmerová.

Pravici jde jen o byznys, ať už jsou to sociální karty nebo pěstounská péče

Neutěšená je podle ní situace také v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních, která ve svém kraji dobře zná. Také o osudu kojeneckého ústavu, jak připomíná, se má rozhodnout v nejbližší budoucnosti, kdy má sněmovna přehlasovávat prezidentské veto. „Ten zákon o pěstounské péči je učiněné neštěstí. Pěstounská péče ano, ale rozhodně ne na takovém základě, na jakém je zákon postaven,“ doslova zuří poslankyně. Připomněla, že nabídka vysokých příspěvků vyvolala už 300 tisíc žadatelů o roli pečovatele. To je prostě skandální, protože tu jde o tvrdý byznys,“ říká Emmerová. Jak dodává, právní oddělení Lidového domu, centrály ČSSD, rovněž prohlásilo, že jde hlavně o byznys, než o dětskou péči. „Je to stejný byznys, jako i sociální karty,“ dodává.

Krajské volby na Plzeňsku vidí Milada Emmerová jako dost problematické i pro svou stranu. „Jiří Pospíšil, který je lídrem kandidátky ODS, tu měl docela dobrou pověst i dříve. A poté, co mu bylo podle vnímání lidí ukřivděno, je pravděpodobné, že jeho volbu budou chtít pojmout jako satisfakci,“ konstatuje poslankyně.

Bez Pospíšila by byla ODS v kraji neprůchodná

Jak říká, kdyby se Pospíšil nestal lídrem, byla by podle ní ODS téměř neprůchodná, protože kandidátka na místě druhém je podle Emmerové v kraji velmi neoblíbená. „Na druhou stranu vím o dalších lidech z kandidátky ODS, kteří jsou slušní, a lze s nimi dobře spolupracovat. Například velmi oblíbený klatovský starosta. Je ale důležité, aby se lidé obecně pozorně dívali, koho vlastně budou eventuálně ve stínu Jiřího Pospíšila volit,“ konstatuje poslankyně.

Na dotaz, jak se za ty poslední 4 roky, od doby, kdy kandidovala na hejtmanku, změnily priority, jen mávla rukou. „Situace se zhoršila snad ve všech oblastech života, kam se podíváme. A nejde jen o zdravotnictví a sociální sféru, i když ty jsou mi nejbližší. Zvyšování DPH zacvičí nejen s kupujícími, ale následně samozřejmě i s našimi výrobci. Takže zase budeme dovážet, místo abychom podpořili naši vlastní výrobu,“ rozčiluje se Emmerová.

Doba je podle Emmerové velmi těžká, a bude prý ještě horší, když nebude škrtací řádění pravice zastaveno. Je třeba posílit příjmovou stránku, snížit korupci, mrhání penězi a zavést důslednější kontroly. „Hned bude ve státní kase víc peněz,“ tvrdí i závěrem povídání s ParlamentnímiListy.cz Emmerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Novinářům se dnes říká presstituti a není to nadarmo. Promlouvá autor knihy o kapitalismu s lidskou tváří

17:49 Novinářům se dnes říká presstituti a není to nadarmo. Promlouvá autor knihy o kapitalismu s lidskou tváří

ROZHOVOR Oldřich Lukáš je vystudovaný ekonom, pedagog, ekolog, autor knihy Otazníky moderního konzum…