Mediální expert o médiích: Dalík potvrdil jejich krvelačnost

14.10.2012 21:58

TÝDEN V MÉDIÍCH V uplynulém týdnu ovládly sdělovací prostředky zprávy o zadržení a později propuštění lobbisty Marka Dalíka. Mediální odborník Petr Žantovský si přitom všímá krvelačnosti, s níž média o této záležitosti referovala. Víc než cokoli jiného je totiž zajímalo, kdo bude dalším soustem, na něž se novinářští supové budou moci slétnout.

Mediální expert o médiích: Dalík potvrdil jejich krvelačnost
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

V týdnu před krajskými a senátními volbami ovládly sdělovací prostředky informace o zadržení lobbisty Marka Dalíka, jenž býval pravou rukou expremiéra Mirka Topolánka. Mediální odborník Petr Žantovský se nemohl při svém pravidelném ohlédnutí za uplynulým týdnem v médiích této kauze nevěnovat. „Můžu si domýšlet různé souvislosti i paranoidně domýšlet různé konsekvence, ale já to dělat nebudu, protože to už za mě udělali jiní,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Fascinuje ho totiž jiná věc. „Ta krvelačnost médií. Dá se to koncentrovaně ukázat na rozhovoru, který vedla v České televizi paní Drtinová. V něm zazněla otázka, která zněla asi takhle: ´A kdo bude další?´ Všichni novináři jen čekají na další sousto. Tak kdo to bude? Topolánek, Nečas, nebo Václav Klaus? To je taková bulvárnost v ústech novinářů seriózních médií,“ všímá si Petr Žantovský.

Slídící novináři se dívali na špatné západní filmy

Mediálního odborníka naprosto fascinuje, že se sdělovací prostředky nezabývají tím, jestli máme v pořádku právní systém, jestli orgány činné v trestním řízení jednají pomalu, či příliš rychle, s dostatkem, nebo nedostatkem důkazů. „Pro ně je hlavní otázka, kdo bude další sousto, na které se my supové novinářští slétneme a budeme si na něm pochutnávat. To si myslím, že je velmi zajímavé zjištění právě z kauzy Dalík,“ tvrdí Petr Žantovský.

Stejně pohlíží i na to, jak novináři pronásledovali Marka Dalíka po jeho propuštění. „Svědčí to o tom, že novináři se dívali často na špatné západní filmy, kdy jsou novinářští supové takto zobrazováni už od filmu Na titulní straně. V něm se podobným mrchožroutským způsobem slétali na nějakého chudáka, který byl v podstatě protiprávně odsouzen k trestu smrti. Byla to taková hořká komedie s Jackem Lemmonem a Walterem Matthauem a velice přesně obsáhla princip pojmu bulvární novinář,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Líbí se nám fotky Berlusconiho s Topolánkem někde v Itálii mezi holkama

Stejně jako se říká, že každý národ má takové politiky, jaké si zaslouží, tak máme podle mediálního odborníka i takové novináře, jaké si zaloužíme. „Je to dáno tím, kolik jsme jim toho dovolili, jaké jsme jim nastavili parametry, že kupujeme zboží, které oni vyrábějí. Nám se prostě líbí fotky obnažené Petry Buzkové, nám se líbí fotky obnažené Jiřiny Bohdalové na balkónu, nám se líbí fotky Berlusconiho s Topolánkem tam někde v Itálii mezi holkama. To jsou pro nás velmi šťavnatá sousta, a ti lidé vlastně jenom uspokojují naši poptávku,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Dále se pozastavuje nad tím, jak média přistoupila k informování o návrhu eurokomisařky pro spravedlnost Viviane Redingové, aby do roku 2020 zasedlo ve vedení velkých evropských firem čtyřicet procent žen. „Takový návrh mě samozřejmě uráží, ale především musí urážet samotné ženy, které jsou schopny se dostat k rozhodujícím postům samy svým vzděláním a svým kariérním růstem a nečekají na to, až nějaká komise rozhodne o nějakých kvótách,“ tvrdí mediální odborník.

Zavedení kvót pro ženy jde proti svobodě společnosti

Podle něj média zcela přehlížejí fakt, že je tento návrh nejen urážlivý, ale i diskriminační vůči ženám. „Tahle zpráva se objevila v médiích bez nějakých zásadních připomínek, což považuji za alarmující. Je to typický obraz toho, jak média neumějí vybírat témata. Tohle je téma, které se úplně nabízí. Je totiž principiálně o svobodě jednotlivce, o svobodě společnosti, ale to naše novináře zřejmě moc netrápí,“ stěžuje si Petr Žantovský.

Anketa

Domníváte se, že skutečně média v honbě za senzací, opomíjejí své hlavní poslání?

hlasovalo: 1633 lidí

Rovněž se mu nelíbí, jak novináři pohlížejí na téma dobrovolných domácích úkolů pro žáky základních škol. „To je také takový velký vynález dnešní doby, který považuji za příklad toho, jak se v té době neumíme orientovat, jak vůbec nevíme, z jakých hodnot jsme vzešli. Neuvědomujeme si, že každý takovýto zásah má naprosto dramatické a mnohaleté důsledky na rozvoj populace a ve jménu absolutní svobody a liberality tady zavádíme něco, co bude mít naprosto krvelačný dopad na vzdělání celé té populace,“ kritizuje Petr Žantovský.

Nerozšiřuje se nám okruh svobody, ale hlouposti

Přitom neexistuje žádný odborný důvod, což potvrdí dotaz na jakéhokoli psychologa, který rozumí své práci a má odpovědnost, protože řekne, že to je nesmysl. „Učení je proces, který má svůj vývoj, a to je prověřeno už od antiky. A opět naši novináři se k tomu stavějí tak, že je to možná dokonce i dobře, že se tím rozšiřuje okruh naší svobody. Ve skutečnosti se tím jen rozšiřuje okruh naší hlouposti,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…