Analýza: Nečas dostal na zadek, Klaus může slavit

15.10.2012 9:51

Podle komentátora magazínu Týden Martina Fendrycha v krajských volbách rozhodně nezvítězila antikorupce, jak by se vzhledem k množství úplatkářských skandálů z nedávné minulosti mohlo čekat. Lidé volili staré a osvědčené strany, které nejsou o nic čistší, než ty „vytrestané“.

Analýza: Nečas dostal na zadek, Klaus může slavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí Livií odevzali svůj volební hlas na základní škole v Kobylisích

Výprask dostala ODS a TOP 09. Volby lze vnímat především jako vzkaz premiéru Petru Nečasovi, že voliči s ním nesouhlasí. Facka ODS má dva nejzásadnější symboly. Jiřího Pospíšila, jediného kandidáta ODS, který uspěl - protože se postavil proti svému předsedovi a získal pověst modrého mučedníka. A Libora Michálka, který napráskal korupci pod ódéesáckým ministrem Drobilem a nyní triumfoval v prvním kole senátních voleb.

Premiér nemá nejmenší důvod se těšit na stranický sjezd, který bude vybírat nové vedení. Strana s pudem sebezáchovy prý nemůže takového předsedu nechat v čele. Vzhledem k poměrům v ODS se dá čekat, že se okamžitě rozjedou konzultace s prezidentem Klausem, koho by podpořil na jeho místo.

Prezident má podle Fendrycha skvělou pozici. Až mu skončí mandát, může se buď vrátit do ODS, nebo si založit vlastní politickou stranu. Úspěch komunistů, lidovců, Miloše Zemana a dalších notoricky známých, leč momentálně neposkvrněných politických subjektů ukazuje, že ve volbách do Poslanecké sněmovny by velmi pravděpodobně uspěl.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…