Exprimátor Kasl: Můj nástupce Svoboda se opírá o stejné lumpy, proti kterým bojuje

15.10.2012 9:52

Zakladatelé Občanské demokratické strany a dnes už její bývalí členové, pražský exprimátor Jan Kasl a dlouholetý předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý, lámou nad pravicovou stranou hůl. Oba jsou jako někdejší výrazné osobnosti ODS důkazem Tlustého tvrzení, že z ODS se stává strana „hvězdné pěchoty“, protože osobnosti z ní samy odešly nebo byly zlikvidovány. „Dnes v ODS není program, nejsou osobnosti, a ještě je prolezlá korupcí,“ nešetří Tlustý stranu, za kterou seděl léta v poslanecké lavici.

Exprimátor Kasl: Můj nástupce Svoboda se opírá o stejné lumpy, proti kterým bojuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Bývalý primátor Prahy Jan Kasl, který odešel z pražské radnice i z ODS kvůli nesouhlasu s praktikami svých stranických kolegů – radních, říká, že jeho teorie, že ODS reformovat zevnitř nejde, platí. Sleduje zpovzdálí dění na pražském magistrátu a zoufalý boj současného primátora Bohuslava Svobody, který se podle Kasla opírá o stejné lumpy, proti jakým bojuje. „Je absurdní, že Svobodu, který chtěl změnit ostudné poměry na radnici, drží lidé z Prahy 6 a 4, nebo třeba Pavel Hurda z Prahy 3. S tím se dodnes soudím kvůli Akropoli,“ prohlásil bývalý primátor Prahy, kterého po odchodu z politiky živí jeho původní profese architekta.

ODS vládla léta v Praze a opozice často jen bezmocně přihlížela rozkrádání

Pavel Hurda jako zastupitel Prahy 3 získal v době, kdy místní ODS ovládala třetí městskou část, ostatně jako všechny ostatní v Praze, Palác Akropolis za velmi výhodných podmínek a ještě mu radnice přispívala na jeho provoz. Opozice na Žižkově musela léta bezmocně přihlížet rozkrádání městské části. „Hurda je šedá eminence, manipulátor, on a jemu podobní drží korupcebijce Svobodu, to je naprostý výsměch,“ říká Kasl. Na pražské radnici nebojuje podle něj skupina kolem Svobody proti druhé „předsvobodovské“ skupině, podle exprimátora „je v pražské ODS těch band už několik“.

Představitelé předsvobodovské pražské ODS jsou většinou součástí organizovaného zločinu

Mají pravdu ti, co označují ODS za mafiánskou stranu, prolezlou korupcí, která už je zevnitř nereformovatelná? „Jsou regiony, kde je situace opravdu vážná. Například představitelé bývalého vedení pražské ODS, kteří chtějí v příštích týdnech odvolat primátora Svobodu, v podstatě nejsou politici. Nazývat je takto, je pošpinění profese, která je ve společnosti důležitá, ba přímo klíčová. Představitelé předsvobodovské pražské ODS jsou většinově součástí organizovaného zločinu, jehož cílem je nelegální přerozdělování veřejných zdrojů. Dešifrovat tyto struktury není otázka pro politologa, ale orgány činné v trestním řízení,“ souhlasí s bývalým primátorem hlavního města Prahy politický komentátor Bohumil Pečinka.

ODS ovládli zdatní medvědáři bez politické vize

V jiných krajích podle Pečinky sice funguje to, co se nesprávně nazývá kmotrovské struktury, ale stále se tam většinově dělá politika. „Tedy pokud mám na mysli reprezentaci a prosazování zájmů určitých sociálních vrstev. Celkově řečeno chybí v ODS celostně uvažující politici, protože u občanských demokratů, jakož i v jiných stranách, proběhl už před lety „tichý převrat“, kdy všechnu moc převzali komunálně orientovaní politici, jejichž hlavním zájmem je distribuce dotací do příslušného kraje a města. Jsou to takoví „zdatní medvědáři“ bez politické vize. Schválně si všimněte, kdo v ODS i jinde dělá celostátní témata – vyjde vám, že jde o lidi, kteří do politiky stačili vstoupit do poloviny devadesátých let. Pak nastoupili „medvědáři“, jejichž zájmem je nejefektivněji rozporcovat pomyslného medvěda státních zakázek a bruselských dotací. Tím celé politické spektrum v podstatě přejalo levicové paradigma – tedy vidění politiky jako přerozdělování,“ pokračuje publicista v popisu, jak se pravicová strana postupně během dvaceti let měnila, vize nahradil boj o veřejné peníze.

Zdroje můžeme přerozdělovat, až když je vytvoříme

„Jak to říkal Vladimír Špidla? Bohatství vzniká přerozdělováním. To je ovšem tragický omyl. Stát musí v prvé řadě klást důraz na vytváření společenského bohatství, protože teprve pak se mohou legendární zdroje přerozdělovat. Zdroje tu nejsou automaticky jako slunce nebo voda, ale musí se vytvářet prostředí pro jejich tvorbu. Tato doba je bohužel tragicky zaměřená jen na jejich přerozdělování. Vezměte si jen poslední tři velké zákony, co leží ve sněmovně – přerozdělování daní od velkých k malým městům, transfery majetku od státu k církvím a zvyšování daní od DPH k daním z příjmů. Stát, který se ve svých strategických cílech zaměřuje jen na přerozdělování, je na sestupné dráze. Obávám se, že budoucí vláda levice v krajích i na centrální úrovni tyto trendy jenom umocní,“ předpovídá neveselou budoucnost Bohumil Pečinka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…