Šťastný Jiří Čunek vzkazuje slušnému Gazdíkovi něco o Kalouskovi

15.10.2012 13:10

Za jednoho z vítězů víkendových voleb je považován Jiří Čunek. Jen tři procenta mu chyběla k tomu, aby senátorské křeslo obhájil hned v prvním kole, a jako lídr zlínské kandidátky dovedl KDU-ČSL ke druhému místu v krajských volbách. Úspěch lidovců a nezdar TOP 09 bere jako důkaz toho, že lidé už prohlédli Kalouskovu taktiku nastrkávání přijatelných tváří.

Šťastný Jiří Čunek vzkazuje slušnému Gazdíkovi něco o Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Po zveřejnění výsledků senátních a krajských voleb cítil Jiří Čunek jednak osobní satisfakci, jednak vděčnost voličům za to, jak ho ocenili. Ve vsetínském obvodu postoupil z prvního místa se ziskem 47,28 procent, ve Zlínském kraji jako lídr dovedl KDU-ČSL na druhé místo a k zisku 10 mandátů, což je jen o dva méně, než má vítězná ČSSD.

Lidovci by tak neměli chybět ve vedení kraje, ať už s ČSSD a SPOZ (4 zastupitelé), což by znamenalo většinu 26 hlasů v 45-tičlenném zastupitelstvu, nebo ve čtyřkoalici s ODS (5 míst), TOP 09 a STAN (5) a SPOZ, což by dalo těsnou většinu 24 zastupitelů z 45. „Převládá u mě vděčnost voličům za to, že nás tak ocenili. V případě krajských voleb nešlo jen o můj úspěch, ale i dalších kandidátů, kteří dostali také dost preferenčních hlasů,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Lidovci budou kromě komunistů jednat se všemi stranami

V případě druhé zmíněné varianty by došlo na spolupráci s TOP 09, tedy stranou, která před třemi roky vznikala především z přeběhlíků právě od lidovců. „Ale já to vnímám tak, že TOP 09 ve Zlínském kraji naprosto jednoznačně prohrála. Její kandidáti propadli s výjimkou paní primářky z Kroměříže a dostali se tam pouze kandidáti Starostů a Nezávislých,“ poukazuje senátor na to, že nelze nové zlínské zastupitele brát jako členy TOP 09.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor


Proto je přesvědčen, že je nelze brát jako někoho, s nímž by se nedalo spolupracovat. „Pro KDU-ČSL je absolutní zákaz spolupráce jenom s komunistickou stranou. Všechny ostatní bereme tak, že se s nimi dá vyjednávat. I když s některými lidmi, kteří jsou podle nás nositeli velmi negativních dopadů pro kraj, to bude těžší. Ale co se týká stranických vyjednávání, tak budeme mluvit s výjimkou KSČM se všemi,“ prozrazuje Jiří Čunek nejbližší vyjednavačské kroky.

Gazdík snad časem pochopí, že Kalouskovi dělá jen fíkový list

Lídrem Starostů byl ve Zlínském kraji Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN, jenž byl až dosud velice loajální vůči faktickému vůdci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Já jsem přesvědčen, že je jen otázka času, než pan Gazdík pochopí, že vlastně dělá takový fíkový list, nebo ještě silněji zbytečný štít panu Kalouskovi. Možná mu bude ještě chvíli trvat, než pochopí pravý stav věcí, a to, s kým spolupracuje. Jen doufám, že do té doby nepřestane být slušným člověkem, než bude muset pana Kalouska opustit,“ konstatuje Jiří Čunek.



Sám si prošel podobným vývojem, jaký čeká i u Petra Gazdíka. „Musím přiznat, že i mně to nějakou dobu trvalo, než jsem pochopil, že s panem Kalouskem není možné spolupracovat. On nebere politiku jako službu, ale jako jasný přístup k moci. To byla chvíle, kdy jsem jako tehdejší předseda KDU-ČSL navrhl jeho odvolání z vlády. To byl ten střet na konci roku 2008, kdy jsem odešel z vlády já, protože on měl už v té době ve svých rukou velkou moc, kterou já jsem zdaleka neměl,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz bývalý předseda lidovců Jiří Čunek.

TOP 09 nemá dlouhodobě šanci bez radikálního řezu  

Právě místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítá tvrzení některých politologů, že by jeho strana ve volbách propadla a že jí hrozí ještě další propad. Naopak se holedbá tím, že neexistuje žádná jiná strana, která by po třech letech své existence byla tak pevně zakotvená svými idejemi na všech úrovních politiky, tedy komunální, krajské i celostátní, jako je tomu v případě TOP 09.



Tato jeho samochvála je podle Jiřího Čunka lichá ve světle toho, kolik lidí zvučných jmen pohořelo v senátních volbách na kandidátkách TOP 09. „Myslím si, že lidé už prokoukli tu taktiku Miroslava Kalouska, že TOP 09 je pouze on a jinak nastrkuje tváře, které jsou přijatelné, jako je Schwarzenberg nebo Gazdík. Přikláním se k názoru, že pokud TOP 09 neudělá radikální řez, to znamená, že se zbaví Miroslava Kalouska, tak dlouhodobě nemá šanci,“ posílá senátor vzkaz straně, která od voleb v roce 2010 v oblibě u voličů stále jen klesá a klesá.

Lidé potrestali zlotřilé kroky těch, co byli u vlád od roku 1990

Vedle TOP 09 utrpěl debakl i koaliční partner ODS. „Vzkaz voličů je naprosto jasný a nemyslím si, že to je jenom vzkaz této vládě. Problémy, které tato země má, pramení z naprosto chybných a někdy zlotřilých kroků, které způsobil liberální směr vlád od roku 1990. Trestuhodná byla především privatizace všech těch vodovodů, plynovodů, ropovodů či elektráren,“ myslí si Jiří Čunek, že to jsou typické veřejné statky, které neměly být nikdy privatizovány.



„Jsem ale přesvědčen, že to udělali mnozí i s tím, že museli vědět, že poškodí tuto republiku, když se to prodá do soukromých rukou. Mohl bych jmenovat další chyby, teď to pokračuje v nastavování systému ve zdravotnictví. To si myslím, že nás dnes rdousí. Voliči to těm stranám, které u toho byly trvale, a politikům, kteří byli nositeli těchto témat, de facto spočítali,“ uvádí lidovecký senátor.

Voliče nikdy nevyzýval, aby nevolili komunisty

Logickým důsledkem těchto chyb proto byl volební úspěch KSČM. „V tomhle směru si myslím, že to byl výraz protestu, že to nebyla volba pro něco, ale volba proti něčemu. Tento signál jsem čekal. Ale není cesta – a já jsem to ani jednou neudělal – vyzývat občany, ať nevolí komunisty, nebo brojit proti rudé zemi. Máme dělat dobře svou práci pro občany, a to je jediná cesta, jak zamezit nástupu komunistů,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.



Ve druhém kole senátních voleb v obvodu 77-Vsetín mu však nebude nic platné, že v prvním kole vysoko vyhrál, ve druhém se začíná úplně od začátku. I tak ale zůstává proti Jindřichu Šnejdrlovi horkým favoritem. To mnohem vyrovnanější souboj slibuje sousední obvod 80-Zlín, v němž v prvním kole těsně vyhrál Tomio Okamura nad dosavadním zlínským hejtmanem Stanislavem Mišákem.

Okamura, nebo Mišák. O podpoře rozhodne exposlanec Hovorka

„Jsme v diskusi o tom, jestli někoho podpoříme. Ale vzhledem k tomu, že velmi ctíme názor příslušného kandidáta, protože on nasadil kůži, on obětoval svůj čas a své peníze, aby se bil i za nás, za značku KDU-ČSL, tak po mně nechtějte, abych sdělil svou preferenci. Je to na Ludvíku Hovorkovi a já bych mu to nechtěl brát,“ vysvětluje Jiří Čunek, proč nechce prozradit, koho by za Zlín viděl v Senátu raději.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…