Filip: Kde jsme vítězové, chceme hejtmana. Vicehejtman: Bude to problém

15.10.2012 14:45

Předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro Český rozhlas upozornil, že výsledky krajských voleb je teď nutné převést do vyjednávání. Odhaduje ale, že ve většině krajů by měly rozhovory probíhat bez výraznějších problémů. Ovšem tam, kde komunisté zvítězili, budou žádat post hejtmana. To ale zřejmě bude problém zvláště v Karlovarském kraji, což ParlamentnímListům.cz potvrdil i sám krajský lídr Jaroslav Borka (KSČM).

Filip: Kde jsme vítězové, chceme hejtmana. Vicehejtman: Bude to problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Po celé republice začínají jednání o nových krajských vládách. Někde kvůli volebním výsledkům padají hlavy. ČSSD už se nechala slyšet, že preferuje koalice s KSČM nebo s KDU-ČSL. Komunisté, které lze označit za faktického vítěze víkendových voleb, chtějí ale hájit své zájmy s ohledem na programovou orientaci.

KSČM, které přibylo nejvíc voličů, navíc vyhrála krajské volby v Karlovarském a Ústeckém kraji. Právě tam prý budou žádat post hejtmana. Postaví tam ale skutečně do čela svého člověka?

„Určitě návrh na to, abychom obsadili post hejtmana, tam padne. Je to běžná záležitost, pokud jsme vyhráli volby. Ale samozřejmě není to nejpodstatnější, protože ve vyjednávání jde o to, abychom vytvořili funkční radu kraje, která bude orgánem, který povede kraj k lepším ekonomickým a sociálním výsledkům za nadcházející čtyři roky,“ reagoval pro Český rozhlas (Čro) partajní předseda Vojtěch Filip.

„Pokud si o funkci řekne jiná strana, KSČM bude trvat na většině v krajské radě,“ upozornil pak Filip ještě v této souvislosti. Podle něj tato situace zřejmě nastane právě ve zmiňovaném Karlovarském kraji.

Borka: O postu hejtmana ještě povedeme jednání

„Povedeme o tom uvnitř KSČM jednání na zítřejším zasedání. Tam si stanovíme priority a mantinely pro další vyjednávání. Se sociální demokracií se sejdeme v pátek. Myslím ale, že dohoda ještě nebude, nejspíše počkáme až po výsledku druhého kola senátních voleb,“ reagoval pak na ten samý dotaz pro ParlamentníListy.cz náměstek hejtmana a nynější lídr KSČM Jaroslav Borka.

"Jsme zavázáni těm, kteří nás volili, abychom o post usilovali. Na druhé straně musíme vycházet z reality, jestli nastal pravý okamžik, aby hejtmanem při tak nepatrném rozdílu hlasů byl člen KSČM. Nechceme ale brzdit koaliční jednání naším kategorickým požadavkem. Vše bude záležet na vyjednávacích týmech," poznamenal dále Borka.

Před pár dny prý dokonce uvažoval, že místo sebe navrhne na post hejtmanky kolegyni Evu Valjentovou. Dosavadní radní pro kulturu mu ale oznámila, že po čtyřleté zkušenosti s profesionální politikou končí a vrací se ke své původní práci ekonomky.

"Paní Valjentová má nyní jiné prirority. Já ale nyní netvrdím, že se o post hejtmana nebudu ucházet. KSČM si skutečně až na tom zítřejším zasedání řekne jak dál. Jsme si vědomi, že určitá část našich voličů chce, abychom rozhodně o post hejtmana usilovali. Naším úkolem je fungující vedení Karlovarského kraje, samozřejmě za naší účasti. A k tomu bude směřovat i naše páteční jednání se sociálními demokraty,“ dodal Borka s tím, že KSČM v Karlovarském kraji volební vítězství tak trochu zaskočilo. Komunisté totiž podle něj počítali spíše s druhým nebo třetím místem.

V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu bude KSČM mít 14 lidí, ČSSD získá 13 křesel. Následuje ODS a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, oba subjekty mají po pěti mandátech. Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj a Alternativa mají shodně po čtyřech mandátech.

Žádost o podporu jiného kandidáta projednají příslušné okresní a krajské orgány

Co se týče druhého kola senátních voleb, tak Filip doufá, že na konci týdne budou rudí v Senátu sestavovat svůj vlastní klub. Nemyslí si ale, že ještě před druhým kolem voleb dojde k vyjednávání se sociálními demokraty a dohodám o rozdělení podpory a křesel.

„Tam, kde náš kandidát nebo kandidátka jdou z prvního místa, je evidentní, že mají větší podporu než kandidát sociální demokracie, budeme usilovat, aby i v druhém kole zvítězil. A pokud jde o nástupy z druhého místa, tak se rozhodne, kdo získá větší podporu a kdo se umí obrátit na širší veřejnost,“ dodal k tomu Filip.

Ve zbylých 15 obvodech, kde komunisté nemají vlastního kandidáta, mohou zájemci požádat stranu o podporu. „Žádost ovšem nejprve projednají příslušné okresní a krajské orgány KSČM,“ doplnil Filip.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…