Stát nechce vyvézt Jagellonce kvůli exekuci. Diag slibuje, že na díla nesáhne

15.10.2012 18:50

Společnost Diag Human slíbila, že se nebude snažit o exekuci uměleckých děl, které by se přesunuly do Polska v rámci mezinárodní výstavy Europa Jagellonica. ParlamentníListy.cz o tom informoval právník společnosti Jan Kalvoda. Český rozhlas totiž zveřejnil, že ministerstvo kultury nepovolilo vyvézt nejcennější kusy z výstavy z Česka. Bojí se, že by je ve Varšavě zabavili exekutoři jako v případě jiné výstavy v Rakousku.

Stát nechce vyvézt Jagellonce kvůli exekuci. Diag slibuje, že na díla nesáhne
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Společná výstava Čechů, Poláků a Němců Europa Jagellonica měla být velkým mezinárodním projektem. Teď hrozí, že bude mezinárodní ostudou. Z Česka se má totiž brzy přesunout do Polska, jenže české ministerstvo kultury tam nepovolilo vyvézt nejcennější kusy z výstavy. Bojí se, že by je ve Varšavě zabavili exekutoři stejně, jako se tomu stalo v Rakousku a to kvůli kauze Diag Human.

Někdejší obchodník s krevní plazmou si totiž brousí zuby na jakékoliv cennosti státu a to z důvodu, aby mu Ćesko vyplatilo až téměř 12 miliard korun. Diag se totiž domnívá, že mu tyto peníze patří a to na základě rozhodčího nálezu z roku 2008. Jenže český stát tvrdí, že nález není pravomocný. O odškodnění pro Diag se bude koneckonců v budoucnu ještě rozhodovat - v rámci přezkumného rozhodčího řízení ad hoc.

Jenže stát se bojí a ministerstvo kultury po loňském zabavení děl ve vídeňské galerii Belvedere tamním soudem obzvlášť. Proto stát nechce kvůli nevyřešenému sporu s firmou vyvážet žádná umělecká díla ve vlastnictví státu.

Na výstavu by zapůjčily exponáty v hodnotě skoro 100 milionů

„Je to Národní galerie, Moravská galerie v Brně, Národní muzeum a Moravské zemské muzeum v Brně,“ vysvětlila mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková s tím, že má jít v případě Europa Jagellonica o velmi cenná umělecká díla a zmiňované galerie spolu s Uměleckoprůmyslovým muzeem by na výstavu zapůjčily exponáty v hodnotě skoro 100 milionů korun.

Navíc Polsko podle Ševčíkové nemá legislativně ustanovenu záruku nezabavitelnosti jako například Německo, proto úředníci požádali autora výstavy Jiřího Fajta, aby zajistil od polské vlády garanci, že díla zabavena nebudou.

„Od polského pana ministra kultury Zdrojewského nám přišel dopis, který adresoval paní ministryni, ale bohužel je spíš deklamací dobré vůle se o to v budoucnu postarat, pokud dojde k nějakým problémům. Rovněž to posuzovalo naše právní oddělení a dospělo k názoru, že skutečně riziko vyvézt to jenom s tímto dopisem a doufat, že se nic nestane, je příliš veliké,“ zdůvodnila Ševčíková pro Český rozhlas jádro obav.

Diag: Jsme připraveni uzavřít smlouvu s ministerstvem o vynětí děl

Diag Human se ale dnes veřejně svým tiskovým prohlášením zavázal, že státu v Polsku nic nevezme. Advokát firmy Jan Kalvoda tvrdí, že Česká republika může umělecká díla na výstavu Europa Jagellonica do Polska poslat a Diag Human podle něj exekutory do výstavní síně tentokrát nepošle.

„Společnost Diag Human SE nevznese exekuční, ani žádný jiný nárok, na kterékoliv z uměleckých děl a dokumentačních předmětů, které mají být součástí mezinárodní výstavy Europa Jagellonica. Je, v případě potřeby, připravena uzavřít písemnou smlouvu s ministerstvem kultury o vynětí těchto uměleckých děl z exekučních řízení proti České republice. Přes nevyčíslitelnost hodnoty historických artefaktů je připravena přijmout i klauzuli o smluvní pokutě ve výši dvojnásobku ocenění takového díla, kterou by Diag Human SE zaplatil, pokud by v době zapůjčení do Polské republiky kdykoliv požádal o jeho zajištění,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kalvoda.

„Jsme také schopni přijmout jakékoliv další rozumné závazky a garance, navržené polskou i českou stranou," dodal Kalvoda.

Historik Jiří Fajt mezinárodní výstavu o období vlády Jagellovců podle zjištění rozhlasu plánoval deset let. Nejprve ji vidělo až šedesát tisíc lidí v kutnohorské Galerii Středočeského kraje, 9. listopadu má začít v Polsku a příští rok v Německu. Fajt se nechce smířit s myšlenkou, že ve Varšavě ty nejcennější exponáty nebudou. „Protože by byla výrazně oslabená právě česká participace na tomto projektu,“ dodal historik na vysvětlenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …