Tupec z ODS: Lidé jsou naštvaní na vládu. Tak volili komunisty

16.10.2012 7:03

Premiér Petr Nečas stále čelí kritice z řad regionálních lídrů své strany kvůli katastrofálnímu neúspěchu v krajských a senátních volbách. Kritizují jej zejména za opuštění programu ODS, které prý odradilo voliče.

Tupec z ODS: Lidé jsou naštvaní na vládu. Tak volili komunisty
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Ke kritice premiéra se přidali i někteří poslanci. „Kdo byl v celé republice na billboardech? Petr Nečas, Miroslava Němcová, Bohuslav Svoboda a Přemysl Sobotka,“ našel viníky porážky poslanec Jan Florian, počítající se do skupiny „rebelů“.

„ODS vždy hájila malý efektivní stát, co nejmenší byrokracii a národní suverenitu. Od toho se v poslední době bohužel vzdalujeme mílovými kroky a naši voliči nás za to potrestali,“ přidal jeho kolega Boris Šťastný.

Úterní MF DNES pak přináší přímo reakce regionálních lídrů. Jednoznačně své hodnocení premiéra  vyjádřil například Petr Tupec, místopředseda krajské organizace v Pardubicích: „Myslím, že lidé jsou velmi naštvaní na vládu, a proto volili komunisty,“ soudí. K tomu dodal, že je těžce alibistické, když vedení strany nakázalo regionům, že se kampaň bude řídit z centra a nyní hází prohru na ně. Obdobně rázný názor pro MF DNES uvedl olomoucký předseda Robert Knobloch.

Méně radikálně komentoval premiérovu vinu Ivo Strejček z Vysočiny. „Na neúspěch může mít vliv, že jsme se odchýlili od našeho programu. Není to ale jediný důvod,“ myslí si. Raduan Nwelati, který byl lídrem kandidátky ve Středočeském kraji, naopak soudí, že ODS prohrála volby kvůli tou, že je rozhádaná.

Na kritiku premiéra Nečase reagoval jemu blízký europoslanec Jan Zahradil, podle kterého by si regionální vůdci měli zamést před vlastním prahem a vymést především kmotry, ovládající místní politiku. „Není to třeba zrovna vaše oblast, váš region, kde se symbolem ODS stala např. tlustá býčí šíje, opásaná zlatým řetězem,“ zeptal se krajánků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…