Čuba ze Slušovic se rázně vypořádal s pliváním na minulý režim

16.10.2012 21:25

František Čuba, zakladatel JZD Slušovice, se má stát nově nejstarším krajským zastupitelem ve Zlínském kraji. V rozhovoru pro Deník.cz říká, že na kandidátku původně vůbec nechtěl, ale přemluvil ho Miloš Zeman. Nakonec získal nejvíce preferencí ze všech zemanovců v kraji. Věnovat by se chtěl podle předpokladů oblasti zemědělství.

Čuba ze Slušovic se rázně vypořádal s pliváním na minulý režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba, někdejší šéf JZD Slušovice

Výsledky, které krajské volby přinesly, jsou podle Čuby odrazem přání voličů: mít se dobře, mít práci a neupadnout do chudoby. Volili proto levicové strany, podle Čuby jistotu.

Na minulý režim by prý lidé neměli vzpomínat jen ve zlém. "Pokud já vím, spousta lidí pracovala v té době dobře, byla dobrá životní úroveň. Je nesmysl, brát to jen z jedné strany a říkat, že bylo v minulém období všechno špatné. Hlavně umělci tvrdí, že měli za bolševika zakázanou činnost, ale já jsem nikdy žádného bojovat neviděl," uvedl Čuba.

Na upozornění redaktorky, že spisovatelé měli zakázáno publikovat a podobně na tom byli i zpěváci, má Čuba ráznou odpověď: "Ale mě písničky nezajímaly! Já jsem měl podnik. Každý nejdřív naplije na minulý režim a tím pak vytváří podmínky k neserióznosti. Nelze házet všechny do jednoho pytle," říká s přesvědčením.

V zemědělství jsou problémy, které musíme řešit

Největší problém, se kterým se potýká zemědělství v kraji, vidí v nedostatku financí a zastavování orné půdy. "Například nedávno jsme měli konferenci, na které jsme se zabývali tím, jak by mělo zemědělství fungovat, aby se dostalo na solidní úroveň. Za posledních dvacet let se výrazně propadlo. Kdysi se produkovaly výrobky za 108 milionů korun, teď jenom za 60," popisuje Čuba.

"Je potřeba rozšiřovat výrobu a zvýšit produkci. Ve světě fungují tzv. globalizované firmy. U nás ne. A my si je musíme vytvořit. Ideální by bylo vytvořit koncern, který by budoval nové zemědělské podniky. Ty dnešní jsou totiž hodně za zenitem," uvádí bývalý šéf JZD Slušovice.

Na otázky týkající se nové podoby vládní koalice v kraji nechtěl Čuba příliš odpovídat. Zatím o tom prý nepřemýšlel a věnoval čas jiným věcem. Nezabývá se koalicemi, zabývá se jinými tématy. Konkrétně třeba Společností pro moderní zemědělství, která má směřovat k tomu, aby zemědělství vzkvétalo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…