Jednatele likérky Drak zatkla policie

17.10.2012 9:07

Policie zadržela jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu. Je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení zdraví obyvatel závadnými potravinami. Uvedla to Česká televize.

Jednatele likérky Drak zatkla policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Po jednateli společnosti Verdana Robertu Sedlaříkovi kriminalisté dále pátrají. Policie osmatřicetiletého Sedlaříka již eviduje v databázi pátrání po osobách.

Jak už média včera zmínila, Tuzemák vyrobený Likérkou Drak obsahoval podle výsledků analýzy 50 procent metanolu. Lahve s mimořádně toxickým obsahem objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce minulý čtvrtek ve Zlíně ve skladu společnosti Verdana. Podle inspektorů by mohlo množství metanolu zabít tisíce lidí.

Padesátiprocentní obsah jedovaté látky naměřili zatím u dvou vzorků. K distribuci bylo přitom připraveno víc než sedm tisíc podezřelých lahví této značky. Ve skladu ale ještě kontroloři našli 56 tisíc litrů lihovin a proto testují i tyto další vzorky.

„Nebezpečný metyl se prozatím našel v lahvi Tuzemáku a ve Vodce jemné. Není možné říct, v kolika lahvích se jedovatá látka nacházela, čekáme na další výsledky potravinářské inspekce. Zároveň kriminalisté zjišťují, odkud metyl byl a kdo ho do alkoholu namíchal,“ uvedla včera mluvčí Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jana Macalíková.

Láhve měly jít do obchodů

Zhruba 7600 lahví o obsahu téměř půl litru a s etiketou chvalčovské likérky bylo zabaleno a připraveno k expedici do maloobchodní sítě. Policisté stále ještě zjišťují, jak se jed do alkoholu dostal, a očekávají stanovisko celní správy v otázce možného krácení daně.

Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga stále prý považuje nález inspekce za nesmysl. Osobně prý ještě od státního orgánu vyjádření nedostal a dozvěděl se vše z médií. Čaniga trvá na analýze více vzorků, protože podle něj mohlo dojít k chybě. „A taky to tam mohl někdo donést, že, dneska nemůžete vyloučit nic,“ řekl médiím v úterý. 

Padělky etiket Likérky Drak se objevily na obalech jedovatého alkoholu už na počátku metanolové aféry. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy ale existuje několik významných indicií, že tentokrát se jedná o originální produkci. 

Nabízel milion za dopadení pachatele

Je paradoxem, že právě Čaniga v polovině září, tedy několik dní poté, co se metanolová kauza rozběhla, nabízel odměnu milión korun tomu, kdo přispěje k dopadení výrobce pančovaného alkoholu. Přitom likérku Drak jako první v aféře kolem otráveného alkoholu v září zmínila mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Podle ní byla etiketa společnosti na šestilitrových plastových barelech, které policie zabavila v prodejně, kde jeden z otrávených údajně alkohol koupil.

Likérka tehdy označila zmíněné etikety za padělky. Čaniga ale na to reagoval tvrzením, že prý policejní mluvčí upozorňoval, že se nejedná o výrobky Likérky Drak, ale o pančovaný alkohol. Policii tehdy tvrdil, že nepracuje na případu důsledně a musí se zaměřit na prodejce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…