Rudý Dolejš prý nesmí vyhrát. Hrozí drtivý dopad na ODS

17.10.2012 17:55

POLITOLOGOVÉ Zisk mandátu pro komunistickou stranu v hlavním městě by byl nejen největší událostí druhého kola senátních voleb, ale podle politologa Lukáše Jelínka by se stal i symbolem tohoto podzimu, symbolem Nečasovy vlády i jeho šéfování ODS. Není proto divu, že už od začátku týdne se kampaň nejmohutněji rozjela právě pro obvod Prahy 8.

Rudý Dolejš prý nesmí vyhrát. Hrozí drtivý dopad na ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Největším tahákem druhého kola senátních voleb bude duel Jiřího Dolejše z KSČM a Daniely Filipiové z ODS v obvodu Prahy 8. „Co už jiného může být větší událostí, než kdyby komunistická strana získala senátní mandát v hlavním městě, a to ještě dříve než sociální demokracie?“ klade si v reakci pro ParlamentníListy.cz řečnickou otázku politolog Lukáš Jelínek.



Pokud by se opakovala situace z prvního kola, kdy doma zůstali především roztrpčení voliči pravice, měl by Jiří Dolejš i s podporou sociální demokracie šanci mandát vybojovat. „Možná i proto se spustila velmi ostrá kampaň před druhým kolem, kdy především v MF Dnes či Lidových novinách nenechávají na Dolejšovi nit suchou,“ podotýká Lukáš Jelínek s tím, že očekává hodně vyhrocený souboj, nejenom mediálně sledovaný, ale i mediálně podněcovaný.

Prohru Filipiové by vedle Nečase přišili i Svobodovi

„Případné Dolejšovo vítězství by se stalo symbolem letošního podzimu, symbolem Nečasovy vlády i jeho kočírování ODS. Nedotklo by se ale jen Petra Nečase, ale i Bohuslava Svobody, protože by byl jako primátor a šéf pražské ODS první na ráně při obviňování z toho, že nezajistil občanským demokratům v tomto případě vítězství. Na takový výsledek by se ani v historii ODS, ani hlavního města nezapomnělo,“ nepochybuje Lukáš Jelínek.



Politolog Zdeněk Zbořil očekává, že Dolejšův úspěch z prvního kola bude aktivizovat jeho levicové stoupence, a to nejen komunisty, ale možná i sociální demokraty. „Ale i paní Filipiová může získat podporu nejen skalních ODS, mohou ji podpořit lidé třeba jen proto, že to je pravicová kandidátka. Pro ni je však obrovskou zátěží nejenom její dlouholetá příslušnost k ODS, ale i neúspěch, který teď její strana sklidila v krajských volbách,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.



Odborník Dolejš versus Filipiová s těsným stranickým tričkem

Zároveň je přesvědčen o tom, že Jiří Dolejš není vnímán jen jako kritik reforem, ale prodává i své odborné znalosti. „Možná lidé už nevědí, že byl také v prognosťáku, ale vědí, že je ekonomicky vzdělaný. Proto je to tak vyrovnané. Jinak aby v Praze vyhrával komunista, to je na pováženou. Jejich souboj je atypický v tom, že Dolejš je vnímán ne jako komunista, ale jako odborník, zatímco paní Filipiová má na sobě to stranické tričko až příliš těsně navlečené,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Další názory politologů ČTĚTE ZDE

Případná prohra senátorky by teoreticky mohla ještě více otřást nejsilnější vládní stranou. „Určitě by to mohla média interpretovat jako poslední ránu ODS, ale ten poslední úder si spíš ODS zasadí sama, pokud se bude vracet ke kořenům a všechny ty, jako je třeba pan Pospíšil, kteří by tu stranu chtěli otevřít, tak odstraní,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Ukáže se, zda protikomunistická mobilizace ještě zabírá

Naopak vítězství Daniely Filipiové by podle politologa Lukáše Jelínka nebylo ani tak jejím přičiněním, ale hlavně zásluhou protikomunistické mobilizace, která má šanci uspět jedině v Praze. „Přitom se ukáže, jestli něco takového ještě vůbec zabírá, a to třeba i v hlavním městě,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.



Očekává proto kampaň zaměřenou hlavně na to, aby k volbám přišli pravicoví a středoví voliči a aby odmítli komunistickou stranu jako partaj a Dolejše jako osobu. „Teď se vede boj, aby voliči pravice či pravicového středu udělali výjimku ze svého znechucení a přišli a zabránili tomu, aby komunistická strana získala v Praze mandát,“ popisuje politolog, o co se bude ve zbývajícím čase hrát.

Rozhodnout může v Praze 8 každý hlas

Stojí za to připomenout, že pro Jiřího Dolejše se v prvním kole vyslovilo 6568 voličů, pro Danielu Filipiovou přesně o stovku méně a postup těsně unikl třetímu v pořadí Martinu Potůčkovi, který jako společný kandidát ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených získal 6370 hlasů. Volební účast byla těsně pod třicet procent a platné volební lístky odevzdalo 29 785 oprávněných voličů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…