Liberecký lídr napráskal všem velkým stranám. A o TOP 09 ví své

18.10.2012 7:16

ROZHOVOR Starosty pro Liberecký kraj zná po krajských volbách celá republika. Jako jediní v České republice narušili hegemonii velkých stran a v Libereckém kraji zvítězili. Zasloužil se o to i jejich charismatický lídr, starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. Po středečním koaličním vyjednávání se Změnou pro Liberecký kraj odpovídal na otázky redaktora Parlamentních listů.cz

Liberecký lídr napráskal všem velkým stranám. A o TOP 09 ví své
Foto: martinputa.cz
Popisek: Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou

Proč myslíte, že jste v krajských volbách vyhráli a pohořely tu velké strany – ODS a ČSSD?

Voliči vyhodnotili, jak fungoval Liberecký kraj. Proto ČSSD dopadla neslavně. ODS sice byla v opozici, ale když bylo potřeba, dodala potřebné hlasy návrhům sociální demokracie. Což se voličům také příliš nelíbilo. My jsme si ty čtyři roky v opozici opravdu odpracovali. A podpora poloviny starostů a starostek z Libereckého kraje se ve volbách také projevila.

Sami přiznáváte, že vám ve volbách pomohlo odklonění se od TOP 09, která se samostatně ani do krajského zastupitelstva nedostala. Kdo byl autorem tohoto nápadu?

Nebyl to nápad jednotlivce. O společné koalici s TOP 09 jsme vyjednávali půl roku. Během té doby vysílala řada kolegů signály, že nechtějí s Topkou být na společné kandidátce. Na začátku letošního roku jejich množství přesáhlo kritickou hodnotu. Pochopil jsem, že můžu společnou kandidátku sice vytvořit, ale nebudou na ní žádní Starostové.

Před volbami se objevily falešné billboardy, na nichž jste byl vyobrazen s Miroslavem Kalouskem a Jaromírem Drábkem. Už jste vypátrali, kdo za tím stojí? 

Zjistili jsme espézetku auta a firmu, která tyto falešné billboardy vylepovala. Nyní řešíme, jestli máme v této fázi, kdy se věnujeme koaličním jednáním, dost času a energie zjišťovat, kdo to zaplatil.

Preferujete koalici se Změnou pro Liberecký kraj a ODS. Jak zatím vypadají koaliční jednání?

Z dnešního jednání se omluvili zástupci ODS. Musí si sami rozhodnout, kdo za ně vlastně má jednat. Očekáváme, že se situace vyjasní po jejich páteční regionální radě. Starostové pro Liberecký kraj stále stojí o vytvoření stabilní krajské vlády, která prosadí program otevřeného a odpovědně hospodařícího kraje. Doufáme, že nám ODS ozřejmí, zda jejich usnesení, které jim zakazuje spolupráci se Změnou, stále trvá. Další postup ve vyjednávání oznámíme v pondělí. Jsme připraveni jednat se všemi zvolenými zastupiteli, ale nikoli se zákulisními hráči, kteří si chtějí udržet svůj vliv.

Přineslo dnešní jednání se Změnou pro Liberecký kraj nějaký posun?

Mluvili jsme o programových věcech, které máme v řadě věcí velice podobný. Na žádné rozpory jsme nenarazili.

Máte připravené i jiné varianty. Třeba tichou podporu vlády Starostů?

Tady na kraji fungovala tichá podpora vedení poslední čtyři roky, a nebyly to dobré roky pro Liberecký kraj. Ukázalo se, že tichá podpora je výrazně horší variantou pro řízení kraje než otevřená koalice. Budeme v každém případě preferovat otevřenou koalici a nechceme uzavírat žádné dohody o tiché podpoře. Jsou ale i jiné možnosti. V řadě měst a obcí se žádné koaliční smlouvy neuzavírají a hledají se podpory pro jednotlivé návrhy zastupitelů. Stále si myslím, že krajské zastupitelstvo je o hodně blíže komunální politice než té celostátní. 
  
Zasloužené vítězství starostů

Neuvěřitelné se stalo skutkem. V Libereckém kraji nevyhráli krajské volby ani sociální demokraté, ani komunisté. O ODS ani nemluvě. Ale regionální strana Starostové pro Liberecký kraj. Vítězství si však zasloužili. Celé čtyři roky byli na kraji skutečnou opozicí, upozorňovali na chyby sociálnědemokratického vedení kraje. Pochvalovali si je i novináři, před každým zastupitelstvem pořádali tiskovou konferenci. Což bylo v ostrém kontrastu s činností další rádoby opoziční – a početně největší – strany ODS. „Když bylo potřeba, ODS podpořila návrhy sociálních demokratů,“ konstatoval Půta. On sám je tím správným lídrem, ostatně v Hrádku nad Nisou, kde starostuje, vyhrál volby nejdříve se 40 procenty, poté s 50 a naposledy s 60 procenty hlasů. Což o něčem svědčí. V krajských volbách získal i nejvíce preferenčních hlasů.

V Liberci vyhrála Změna pro Liberecký kraj

V samotném krajském městě poměrně výrazně vyhrála Změna pro Liberecký kraj exprimátora Jana Korytáře s 32 procenty hlasů. Druzí Starostové zde získali 24 procent. Proč taková podpora Změny? Před dvěma lety vyhrála komunální volby s 21 procenty hlasů. Primátorem se stal Jan Korytář. Po pěti měsících byl sesazen poté, co nepodepsal dvě stavební zakázky na lázně a bazén s tím, že jsou předražené. Nyní se ukazuje, že v případě lázní tomu tak skutečně bylo  - o 50 až 60 milionů. Mnoho Liberečanů považovalo jeho odvolání – a všech jeho spolupracovníků – za podraz. A nyní to ostatním stranám spočítali.  Případná koalice Starostů a Změny by měla těsnou většinu jednoho hlasu. Do takového dobrodružství se Půtovi příliš nechce a prosazuje přibrat do party ještě ODS. Ale to nezná liberecké poměry. ODS, často spojovaná se stavební firmou Syner, a Změna a hlavně Korytář – to je jako oheň a voda. Navíc Změna jistě směřuje svoji pozornost ke komunálním volbám v Liberci, kde má velkou šanci vyhrát. Ale koaliční spolupráci s ODS by ji její voliči neodpustili. Proto Změna preferuje dvojkoalici se Starosty.

Souboj uvnitř ODS

Zajímavý souboj probíhá uvnitř občanských demokratů. Do krajského zastupitelstva se jich dostalo pět. Jejich lídryně Eva Bartoňová je všeobecně považovaná za slušného člověka. Poslední roky trávila v Praze jako náměstkyně ministrů školství. Turnováci si navíc do této pětky vykroužkovali dva své zástupce. Tito lidé spolu s primátorem Jablonce Petrem Beitlem jsou podle dostupných zpráv ochotní do Půtovy navrhované koalice jít. V pozadí však stojí staré páky, které to vidí jinak. Před volbami odstoupil z krajské kandidátky vlivný Radim Zika, kvůli skandálům na Pozemkovém fondu, kde donedávna řediteloval. Ale stále je místopředsedou regionálního sdružení ODS a je proti vstupu své strany do krajské vlády. „Vítězní Starostové a Změna mají většinu 23 hlasů, dostali od voličů mandát, měli by mít odvahu ho naplnit,“ uvedl Radim Zika.

Skandálně nepřesné převolební průzkumy

Při pohledu na poslední předvolební průzkum, který v Libereckém kraji dělala pro Český rozhlas agentura ppm facktum, člověka napadá, jestli by se neměly raději zrušit. Každopádně za takhle zpackanou práci by měla agentura vrátit zadavateli peníze. Posuďte sami. Vítěz voleb Starostové pro LK se ziskem 22,21 % hlasů u nich získal 8,5 %. Třetí Změně pro LK (17,89) předpovídali pouhých 5,7 %. Takže se jejich lídr Korytář ani do debaty Českého rozhlasu nedostal, protože si zvali jen první pětku a Změna skončila podle těchto odborníků až šestá. Naopak velkým stranám značně přilepšili. ČSSD měla mít 19,1 % - ve skutečnosti 13,05, ODS 14,9 – získala jen 9,26 %. TOP 09 prorokovali 8,4, nedosáhla však ani 4 procent a krajské zastupitelstvo pro ni zůstalo jen zbožným přáním. Trefili se prakticky jen u komunistů – předpověď 19,2, v reálu 17,89 %. 

Budoucí hejtman Martin Půta

narodil se 13. září 1971 v Liberci

od roku 2002 je starostou Hrádku nad Nisou, od roku 2007 krajským zastupitelem

je předsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj

studuje Metropolitní univerzitu v Praze, obor evropská studia a veřejná správa

ženatý, se svou polskou manželkou Sylwou má dvě dcery

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…