Jednateli Likérky Drak Čanigovi hrozí vazba

18.10.2012 12:06

Během několika hodin má být jasno o vazbě pro jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu. Uvedl to Český rozhlas (ČRo). Dvaačtyřicetiletý muž je od úterního večera u výslechu. Detektivům odpovídá na otázky ohledně nálezu zatím čtyř vzorků alkoholu s padesátiprocentním obsahem metanolu.

 Jednateli Likérky Drak Čanigovi hrozí vazba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Policie už včera zveřejnila, že Pavel Čaniga zatím obviněný nebyl. Krátce po dnešním poledni jej ale obvinila. Muž je však stále u výslechu, policie jej zatkla ve středu. Ve zlínském  distribučním skladu Verdana, kam Čaniga svůj alkohol expeduje, totiž kriminalisté objevili Tuzemák vyrobený Likérkou Drak, který obsahoval podle výsledků analýzy až 50 procent metanolu. Lahve s mimořádně toxickým obsahem objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce minulý čtvrtek. Podle inspektorů by mohlo množství metanolu zabít tisíce lidí.

„Do dnešního večera je nutné rozhodnout, zda zůstane ve vazbě. Státní zástupce Roman Kafka Radiožurnálu potvrdil, že uvalení vazby na Čanigu zvažuje, ale v tuto chvíli se nepřiklání k žádné variantě,“ uvedl rozhlas.

Čaniga ale prý stále veškerá podezření odmítá. Tvrdí, že s lihovinami v neregistrovaném skladu Verdany nemá nic společného. Zda tak chce naznačit, že vinen je Robert Sedlařík, tedy šéf onoho skladu, to zatím není známé. Policie ale v souvislosti s kauzou stále po Sedlaříkovi pátrá. Osmatřicetiletý muž, jehož podobiznu ukázala včera  i Česká televize, totiž zmizel.

Tuzemák nesmí na trh

Originál tuzemák od Likérky Drak, který letos vyexpedovala právě společnost Verdana, ode dneška nesmí na trh. Rozhodla o tom ve středu Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Nebezpečný metyl se prozatím našel v lahvi Tuzemáku a ve Vodce jemné. Není možné říct, v kolika lahvích se jedovatá látka nacházela, čekáme na další výsledky potravinářské inspekce. Zároveň kriminalisté zjišťují, odkud metyl byl a kdo ho do alkoholu namíchal,“ uvedla  ve středu mluvčí Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jana Macalíková. K distribuci bylo přitom připraveno víc než sedm tisíc podezřelých lahví této značky. Ve skladu ale ještě kontroloři našli 56 tisíc litrů lihovin a proto testují i tyto další vzorky, které byly připraveny k expedici do maloobchodní sítě.

Láhve měly jít do obchodů

Policisté stále ještě zjišťují, jak se jed do alkoholu dostal, a očekávají stanovisko celní správy v otázce možného krácení daně. Padělky etiket Likérky Drak se objevily na obalech jedovatého alkoholu už na počátku metanolové aféry. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy ale existuje několik významných indicií, že tentokrát se jedná o originální produkci. 

Nabízel milion za dopadení pachatele

Je paradoxem, že právě Čaniga v polovině září, tedy několik dní poté, co se metanolová kauza rozběhla, nabízel odměnu milión korun tomu, kdo přispěje k dopadení výrobce pančovaného alkoholu. Přitom likérku Drak jako první v aféře kolem otráveného alkoholu v září zmínila mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Podle ní byla etiketa společnosti na šestilitrových plastových barelech, které policie zabavila v prodejně, kde jeden z otrávených údajně alkohol koupil.

Likérka tehdy označila zmíněné etikety za padělky. Čaniga navíc na to reagoval tvrzením, že se nejedná o výrobky Draku, ale o pančovaný alkohol. Policii tehdy tvrdil, že nepracuje na případu důsledně a musí se zaměřit na prodejce.


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …