Vojtěch Filip o zásadních změnách, které komunisté provedou v krajích

20.10.2012 5:45

ROZHOVOR Komunisté posilují. V krajských volbách zvítězili ve dvou krajích – na Ústecku a na Karlovarsku, v dalších krajích jsou na druhém místě, a v senátních volbách mají před 2. kolem dvanáct želízek ve volebním ohni. Jaké budou jejich první kroky? Proč došlo k tak výraznému nárůstu krajských zastupitelů a senátních kandidátů, a jak s tím KSČM hodlá naložit, se ParlamentníListy.cz zeptaly předsedy KSČM Vojtěch Filipa.

Vojtěch Filip o zásadních změnách, které komunisté provedou v krajích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Jaký pocit Vy osobně máte z posílení KSČM v krajských a senátních volbách?

Pocit mám rozhodně dobrý, protože se ukázalo, že poctivá práce má prostě smysl.

Zlí jazykové ale tvrdí, že jste nemuseli téměř nic dělat, že to za vás „odpracovala“ svým konáním vláda.

Tak to určitě ne, s tím nemohu souhlasit. Připouštím, že naši práci násobila neschopnost práce vládních představitelů. Také jsem proto v neděli Petru Nečasovi řekl, že oni nejsou schopni  do té práce chodit, protože to neumí. Myslím, že to bylo jasné.

Očekáváte v souvislosti s volebním vítězstvím v krajích nějakou změnu ve vyjednáváních?

Myslím, že volební výsledek se promítne do toho, jakým způsobem ta vyjednávání na krajích budou probíhat. Ať už se jedná o výsledky v Karlovarském či Ústeckém kraji, kde jsme volby vyhráli, nicméně se to samozřejmě projeví i tam, kde jsme uspěli jako druzí. Volební výsledky by mohly a měly rozšířit náš vliv v kraji, abychom mohli plnit náš program, než abychom jako dříve řešili, čemu jsme dokázali nebo nedokázali zabránit. Navíc nám to umožní rozšířit naše odborné zázemí v krajích a připravovat s mnohem více lidmi naše postupy, které nabízíme k řešení krize v České republice. To si myslím, že je vůbec nejpodstatnější.

Myslíte, že bude možné některé věci napravit úplně, nebo alespoň zčásti?

Nejprve se musí zastavit některé smlouvy, které byly uzavřeny v minulosti, zejména tam, kde působila sociální demokracie v koalici s ODS. Hlavně v Ústeckém kraji, kde se ukázalo, že bez prověrky těch stávajících smluv, které uzavřely minulé koalice, nemůžeme zabránit určitým tokům peněz, které vyvádějí veřejné prostředky do soukromého sektoru. To považuji za jeden z největších a nejdůležitějších úkolů pro nejbližší dobu v krajích. V Ústeckém kraji je to vůbec ten nejpodstatnější úkol. Tam je nutná okamžitá revize. Bude také nezbytné provést revizi některých správních a dozorčích rad.

Můžete být konkrétnější?

V tomto případě jde například v Ústeckém kraji o Krajskou zdravotní (nemocniční holding Ústeckého kraje, který spravuje pět největších nemocnic v kraji – pozn. red.). Ta způsobila škody nejen českému zdravotnictví, ale také pověsti České republiky v Evropě. V této souvislosti jsme byli jako Česká republika pokutováni Evropskou unií za nesprávné čerpání unijních prostředků. Takže to opravdu považuji za mimořádně důležité. Už proto, že v polovině listopadu očekáváme příjezd zástupců Evropského účetního dvora.

Vzhledem k vítězství levice, a zejména posílení KSČM, máte pocit, že na to vláda Petra Nečase bude nějakým způsobem reagovat?

Podle mého mínění tato vláda do konce volebního období nemůže vydržet. Takže myslím, že nás od voleb nedělí jeden a tři čtvrtě roku, ale podstatně méně. Pokud jsou totiž vládní strany schopny vnímat stávající společenskou realitu, měly by uznat, že v těchto volbách lidé volili jako v referendu o této vládě. Zejména se to projevilo v senátních volbách.

Kdyby v příštích parlamentních volbách získala KSČM druhé místo, uvažovali byste o vstupu do vlády, nebo byste upřednostnili její tichou podporu?

To je ještě velmi předčasná otázka. O tom můžeme začít uvažovat až ve chvíli, kdy zjistíme, jak velkou důvěru jsme od občanů dostali.

Dne 17. listopadu odbory chystají demonstraci proti současné vládě Petra Nečase. Podpoříte je?

Ve stejném termínu také plánujeme demonstraci, společně se Společenstvím práce a solidarity (SPaS). Chceme prostě pracovat všemi způsoby na tom, aby tato vláda konečně vzala na vědomí, že nejen odbory, ale také občanská veřejnost je proti této vládě, která u české veřejnosti ztratila většinu i té důvěry, kterou ještě měla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…