„Rudá Vendula“ nám vysvětlila, kdo ještě volí pravici

19.10.2012 12:33

Mladá zastupitelka za KSČM v Jindřichově Hradci Vendula Kroupová, která je nazývána jako „Rudá Vendula“, se stala maminkou. I přes mateřské povinnosti, kojení, přebalování a uspávání, si našla čas na ParlamentniListy.cz, aby reagovala na současnou politickou a nejen povolební situaci v Česku.

„Rudá Vendula“ nám vysvětlila, kdo ještě volí pravici
Foto: facebook
Popisek: Vendula Kroupová alias Rudá Vendula

Vendulo, co říkáte na současnou politickou situaci?

Jsem krajně nespokojena, vládnoucí skupina vůbec nechápe, jak těžce lidé žijí a nakonec volby to zcela jasně ukázaly. Vládní strany vůbec nedbají na návrhy opozice, ale ani na návrhy odborů či představitelů zaměstnavatelů. Vláda mi připomíná koně s klapkami na očích. Vidí jen dopředu a vůbec nevnímají ten marast, do kterého nás dál zatahují.

 

Myslíte si, že padne vláda a budou předčasné volby?

Moc bych si přála, aby padla a byly předčasné volby. Jsem přesvědčena, že horší vládu už snad ani mít nemůžeme. Jestli je nejhorší za posledních 50 let, jak prohlásil předseda odborů Zavadil, nevím, ale že je to vláda, které nejde o lidi, to si rozhodně myslím.

Co říkáte na odstoupení ministra Drábka?

Nejsem si zcela jistá, zda jde psát o odstoupení, když si sám určil, do kdy tam bude a zdůvodnil to tím, že musí dokončit některé věci… On podle mě oznámil, že skončí k určitému datu a v tom já vidím rozdíl. Pak se nemůže nikdo divit, že se špitá mezi lidmi, co asi potřebuje zahladit… Je ale sympatické, že se tak trochu přihlásil k odpovědnosti za lumpárny, které asi prováděl jeho podřízený a kamarád.

 

Co říkáte na zatčení lobbisty Marka Dalíka?

Opravdu se dá hovořit o zatčení? Přesnější by asi bylo, podle mne, napsat že mu byl poskytnut nocleh ve státním zařízení! A už vůbec nechápu rozhodnutí soudce, který na něj neuvalil vazbu, když se ví, že je tzv. „za vodou“ – zajištěn finančně a má kam utéci… V každém případě si myslím, že si jeho kamarád Topolánek zatím pořádně oddechl.

 

A co „atentát“ na prezidenta?

Ano, atentát v uvozovkách. Samozřejmě o tom vím jen to, co jsem viděla v televizi, četla či slyšela. A z toho usuzuji, že to byla jen hra, která měla z někoho udělat hrdinu a jiným nasadit „psí“ hlavu. A koho si kam kdo dosadí, nechám na něm.

 

Přijde Vám normální, že může kdokoli přijít k hlavě státu a de facto ji zastřelit?

Ne, to normální rozhodně není a jsem přesvědčena o tom, že všude jinde by ten „útočník“ byl nejspíš mrtev. I proto si myslím, že šlo o připravené představení. I když - o pár dnů později se lehce dostal reportér k premiérovi, „tykadlový“ řidič Smetana také…

 

Co říkáte na mediální přestřelky a urážky mezi Miroslavem Kalouskem a Radkem Johnem?

Hrubost, hulvátství, urážky, to je typické pro některé politiky a tito dva mezi ně patří! Tím si rozhodně příznivce nezískají a volby do krajů potvrdily, že nezískali. Podle mne by měli dostat alespoň citelnou pokutu od příslušného výboru sněmovny. A když se neumí ovládat, ať odejdou z politické scény.

 

Jak vnímáte současnou situaci kolem postižených? Pozdě dostávají příspěvek na péči. Lidé se musí zadlužovat, aby měli na nájem, jídlo, léky.

To jsou věci, které potvrzují to, že si vláda dělá, co chce, bez ohledu na lidi, o kterých rozhoduje. Příslušný ministr ani netuší, jaký problém pro lidi na venkově často představuje se dostat k nějakému bankomatu. On si snad bláhově myslí, že to je jako ve velkých městech – bankomat na každém kroku. On neví, že je problém se do města dostat, protože nejezdí autobusy… a tak se dá pokračovat. Mám dojem, že šlo hlavně o tzv. sKarty a jejich vedení u konkrétního peněžního ústavu a asi za to byla nějaká odměna. Na mne to tak působí.

 

Jak vidíte budoucnost ČR?

Nedobře! Tak jak slyším mezi lidmi, chybí to „světýlko na konci tunelu“. Lidi nemají pocit, že bude lépe, jsou skeptičtí a to je špatně. 

 

Přijde Vám zvláštní, že přestože vláda dělá hodně nepopulární kroky, stále mají tzv. pravicové strany poměrně vysoké preference?

Ani ne. Mají stálý okruh voličů, kteří je vždy budou volit a budou usilovat o to, aby se u vesla udržely co nejdéle. Podle mne jsou z části voliči pravicových stran lidé, kteří jsou majetní a je jedno, jak si k tomu majetku pomohli. A ti se často bojí toho, že se někdo zeptá, jak k němu přišli. Pak je tu skupina lidí z jejich rodin, kteří si své prebendy chtějí udržet. Další skupina voličů se nechává napálit jejich hesly a slogany a nějak si neuvědomují, že se nemají lépe. A samozřejmě lidé, kteří si myslí, že pravicové strany nás dovedou k „lepším zítřkům“.

 

Jaký by byl Váš osobní recept na to, aby se situace v ČR zlepšila právě pro lidi s nízkým či nižším příjmem, pro postižené, nemocné a staré lidi, pro matky samoživitelky?

Tohle je složitá otázka. Ale svůj názor mám. Stačilo by omezit - úplně odstranit se asi nepodaří nikdy - únik peněz ze státu přes různé pochybné zakázky, a že jich u nás je. Myslím si, že by bylo více než žádoucí zavést progresivní daně, což by přineslo další peníze.  Některá výrobní odvětví, která potřebujeme, by měla být podporována státem, tím by vznikly další pracovní místa. Nepochopím, že v současné době propouští zaměstnance stavební firmy. Podle mne by mohly dostat státní či jiné zakázky, zaměstnaly by lidi, ti by měli mzdu a mohli nakupovat. Byla by výroba zboží do ochodů… Prostě začarovaný kruh. Jenže to je státní politika. Prakticky všechny státy světa to praktikují, my ne. Proč ne? Proč musíme vždy lítat od zdi ke zdi?

 

Nemáte pocit, že ale mnozí lidé si jen stěžují a jen pasivně čekají? Že by třeba mohli jít pracovat, jen se jim nechce?

Lidi nechtějí pracovat… ano, to je argument. Jsou tací lidé, kteří pracovat nechtějí, pak jim dejme možnost, a když nechtějí, snižme jim dávky. To ale zároveň s tím, aby se vyplatilo pracovat, to znamená aby byl znatelný rozdíl mezi podporami a minimální mzdou. Lidé umí počítat. Jiná otázka je, co v místech, kde práce skutečně není, a v našem regionu jich je hodně. V obcích práce není, dojíždět se prakticky nedá, protože dostanete minimální mzdu, projezdíte například 2000 korun měsíčně, a co vám zbude. Tudíž jdete na podporu či jiné dávky. Abych to shrnula – dejme lidem možnost pracovat a vydělat si a když nechtějí, pak se k nim podle toho postavme.

 

Co byste změnila v Jihočeském kraji? Co myslíte, že v kraji, v němž žijete, je špatně?

V Jihočeském kraji je problém s nezaměstnaností a nejsem si vůbec jista, zda obce a kraj může s tímhle něco převratného udělat. Ale určitě něco jde. Jako problém vidím stav silnic – především třetí třídy. Otázkou je školství, konkrétně rušení škol a jejich slučování, rušení učilišť. Ano, nyní je málo dětí, jenže ony se zase rodí silnější ročníky, co se s nimi bude dělat? Je to stejný problém, jako byl s mateřskými školkami.

 

Jihočeský kraj, respektive jeho úřad má prý vůbec nejvyšší náklady na provoz ze všech v republice. Čím myslíte, že to je?

No čím, velkým množstvím slušně placených úředníků. Zřejmě si vždy „vládci“ vzali s sebou kamarádíčky a známé, udělali pro ně teplá místečka a je to hned… Nebo že by tam bylo nejvíc vynikajících odborníků, kteří jsou víc než dobře zaplaceni? Přesnou odpověď neznám, jen slýchám, že prý jedním z hesel po Listopadu 1989 bylo méně úředníků, méně byrokracie… Ale to je jako v jiných oblastech. Prý jsme byli policejním státem… a čím jsme dnes? Státní policie  - dříve veřejná bezpečnost, BIS - dříve StB, vojenské služby jsou i dnes. Navíc máme dnes městské policie, bezpečnostní agentury a prakticky v každém městě kamerový systém… Jsme sledováni daleko více v naší společnosti, než si umíme představit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…