Nové sKarty: Lidé si stěžují, že peníze na ně chodí pozdě. Úřady to potvrzují

19.10.2012 12:45

Úřady původně slibovaly, že na účet sKarty peníze doputují dříve než složenka, na kterou byli klienti zvyklí. Jenže Český rozhlas zjistil, že to je právě naopak – finance na takzvané sKarty chodí pozdě, a příjemci podpory se tak dostávají do problémů.

Nové sKarty: Lidé si stěžují, že peníze na ně chodí pozdě. Úřady to potvrzují
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Dvacet tisíc lidí na Teplicku by mělo do konce roku získat takzvanou sKartu. Ti, co ji mají, ale podle Českého rozhlasu leckdy spíše hořekují. S kartou totiž mají problémy.

„Pro klienta je karta výhodnější v tom, že dávky bude pobírat trochu rychleji. I když je platební příkaz od našeho úřadu, tak než se vytiskne složenka, trvá to sedm až osm dní, kdežto na platební kartě by měl mít dávky během dvou tří dnů,“ připomněl Český rozhlas slova ředitelky Úřadu práce v Teplicích Martiny Bečvářové, která pronesla v srpnu.

Bylo to krátce předtím, než se sKarty na Teplicku začaly rozdávat. Po měsíci a půl ale lze zkušenosti s kartami sečíst: peníze na ně chodí pozdě.

Peníze tam nebyly ani po týdnu

„Kartu jsem si vyzvedla minulý týden a myslela jsem si naivně, že ji můžu hned používat, což jsem ale nemohla. Vyzvedla jsem si ji kolem desátého, aktivovala jsem si ji, ale peníze tam nebyly ani jedenáctého, ani dvanáctého. Pak byl víkend a ani sedmnáctého nebyly. Paradoxně mi pak přišly poštovní poukázkou,“ popsala Petra Formánková z Krupky nedaleko Teplic.

Rozhlasu se svěřila s tím, že během čekání na peníze se pokoušela získat radu na telefonním čísle, které našla v dokumentech k sKartě.

„Byla tam neplacená linka, na kterou jsem volala, ale odkazovalo mě to na další linku, což jsem už nebyla schopná si číslo opsat a telefonovat dál. Nejsem si ani jistá, jestli to číslo nebylo placené, protože 800 před ním nebylo. Nevím, co bude teď, jak bude probíhat další měsíc,“ dodala paní Petra.

„O vyjádření chtěl Český rozhlas požádat i teplický úřad práce, ovšem marně. Ředitelce Martině Bečvářové nebylo celý den možné se dovolat,“ dodalo pak k tomuto případu rádio.

Rodičovský příspěvek dostane pozdě

Jiný příběh pak ČRo zaznamenal u Rudolfa Mareše z Prahy, otce osmiměsíčního syna, s nímž je na rodičovské dovolené. Příspěvek na péči ve výši 7600 korun mu prý chodil vždy v první polovině měsíce. Teď si ale zjistil, že prostřednictvím nové sKarty to bude později.

„Původně mi přicházela platba na účet a tam nebyl problém. Přišlo to k datu, jak jsme si řekli. Teď jsme si museli zřídit sKartu a tam zatím nepřišlo nic,“ uvedl Mareš.

Dávky se prý nestihly "odsouhlasit"

„Při množství zpracovávaných dávek a náporu pracovního nasazení došlo k tomu, že se nestihla dávka odsouhlasit tak, aby odešla v prvním výplatním termínu. Čili na účtu by ji měl mít od pondělí do středy následujícího týdne,“ vysvětlil důvody zdržení mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Může se tak podle něj skutečně stát, že některé rodiny s přechodem na nový systém vyplácení dávek přes sKarty mohou dostat příspěvek v jiném, pozdějším termínu, než byly dosud zvyklé. „Neexistoval dosud jednotný výplatní termín v celé České republice, to ani nejde nastavit. Je potřeba se informovat na svém úřadě práce,“ doplnil Reichl.

Nový způsob vyplácení sociálních dávek se rozjel nedávno. Stát chce prostřednictvím elektronických plateb ušetřit ročně zhruba 250 milionů korun na poštovních poukázkách. Do konce roku dostane sKartu zhruba 900 tisíc lidí, kterým stát vyplácí sociální dávky, s výjimkou důchodů a nemocenské.

Systém kvůli opožděným platbám ale kritizuje nejenom Národní rada osob se zdravotním postižením, ale proti samotnému systému se dokonce nedávno ozval i premiér Petr Nečas. Uvedl, že vláda by mohla přehodnotit celý systém zavedení sociálních karet, které mají sloužit k výplatě sociálních dávek.

„Některé sociální reformy provedené ministrem Jaromírem Drábkem se ukazují jako minimálně technicky problematické, takže možná bude nutné provést i revize některých kroků, které se ukázaly, že nejsou zcela funkční, konečně vyjasnit debaty typu sKarta a podobně,“ řekl premiér.

Nečas přitom reagoval na slova na Drábkova stranického šéfa Karla Schwarzenberga, který po volební prohře v médiích připustil, že jsou jisté kroky v sociální oblasti, které by vláda a TOP 09 měly trochu zmírnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …