Hájek: MF Dnes opět odpudivě manipuluje a lže. Cílem útoku je Klaus

20.10.2012 20:02

Vicekancléř Petr Hájek se ohradil proti tomu, jakým způsobem MF Dnes v sobotu informovala o rozhovoru, který před tím poskytl ParlamentnímListům.cz. Odmítá, že by řekl, že volby ukázaly, že Antikrist je blízko. Považuje práci deníku za manipulaci, mystifikaci a zástupný útok na prezidenta Václava Klause skrze svou osobu.

Hájek: MF Dnes opět odpudivě manipuluje a lže. Cílem útoku je Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

V pátek totiž vyšel článek v MF Dnes s názvem „Volby ukázaly, že Antikrist je blízko, říká Klausův rádce“. „Nikoli naštvání lidí na pravicové politiky, ale světové spiknutí temných sil je za vítězstvím levice v krajských volbách. S další pozoruhodnou myšlenkou přichází v rozhovoru pro Parlamentní listy Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Klause,“ píše se například v článku MF Dnes. Na stránce názorů vyšel ten samý den i komentář.

Klasická mediální mystifikace a manipulace

Podle Hájka se ale v žádném případě nejednalo o informační článek, ale oba články byly komentáře.

„Mladá fronta Dnes o ničem neinformovala. Šlo o dva komentáře, z nichž jeden se jako zpráva tvářil. Klasická mystifikace a manipulace, o nichž píšu ve svých knihách. Jenže ONI to vždycky dokážou ještě lépe. ´Volby ukázaly, že Antikrist je blízko, říká Klausův rádce´ napsala MfD. To jsem samozřejmě v rozhovoru neřekl, jak si u vás může snadno každý ověřit. Ani jsem nenaznačil, že za vítězstvím levice stojí nějaké rejdy temných sil, jak se snažila MfD v dalším textu navodit. Jenže tato zcela vymyšlená takzvaná zpráva pak už žije svým životem, v dalším komentáři na ni jiný redaktor reaguje a dnes už se k ní vyjadřovali i další. Kdyby to nebylo hrůzostrašné, šlo by o vynikající ukázku odpudivých praktik mediokracie. Už vůbec není důležité, co jsem řekl, ale to, co MF Dnes napsala, že jsem řekl,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Hájek.

Ten již dříve řekl: „Média prostě lžou a lžou a lžou. Ďábel lže a lže a lže.“

Co tedy Hájek pro ParlamentníListy.cz konkrétně přímo o volbách řekl? „Nemyslím, že je třeba dělat složité analýzy – zda drtivé vítězství socialistů a komunistů bylo způsobeno tím, že někteří voliči nepřišli, nebo naopak přišli a tak dále a tak dále. Ten výsledek je jasný a nelze mu nerozumět. V naší zemi se něco změnilo a občané to dali jasně najevo. Jistě k tomu nedošli na základě výkonu krajských zastupitelstev. Hlasovali o původu celkové nedobré atmosféry v zemi. Především o vládě. Nebo lépe řečeno o mediálním obrazu vládnutí. Což jsou, při vší kritičnosti k Nečasově kabinetu, samozřejmě dvě různé věci,“ komentoval Hájek samotné volby ve zmiňovaném rozhovoru.

Podle diskutovaného rozhovoru prezidentova vicekancléře Petra Hájka pro ParlamentníListy.cz tyto volby ukázaly, že pravice možná již zemřela. Společnost i civilizace jsou v krizi a za jejich rozkladem lze vystopovat konspiraci temné moci, kterou křesťané nazývají ďáblem. Spousta jevů podle něj dokazuje, že přichází čas Apokalypsy a příchodu Antikrista. Od šedesátých let minulého století jsme byli laboratoří, v níž byl potenciální Antikrist připravován na svou světodějnou „reality show“.

MF dnes volala Šťastnému, ale neotiskla ani čárku

Zajímavé je, že poslanec Boris Šťastný ParlamentnímListům.cz sdělil, že mu volala redaktorka MF Dnes Michaela Svobodová kvůli vyjádření k Hájkovi. Mluvila s ním prý skoro dvacet minut, ale z vyjádření Šťastného neotiskla ani větu.

„V pátek mi volala paní Svobodová z MF Dnes a mluvili jsme spolu skoro dvacet minut. Zkoušela ze mě neustále vypáčit, že Petr Hájek škodí České republice a poškozuje prezidenta Václava Klause. Neotiskla ani čárku. S tím, co jsem jí řekl o Hájkovi, můžu takto aspoň seznámit čtenáře ParlamentníchListů.cz,“ řekl redakci Šťastný.

„Řekl jsem jí, že je dobře, že se prezident republiky neobklopuje sterilními lidmi. A také, že MF Dnes patrně neumí vyvrátit, že brzy dojde ke konci světa. A pokud Petr Hájek říká, že k němu brzy dojde, tak je to jeho názor, který je třeba respektovat a je s ním možné souhlasit i nesouhlasit. Ne ve všem s Petrem Hájkem souhlasím, ale je to vzdělaný, kultivovaný intelektuál. Jeho názory mají smysl, protože dokáží rozproudit společenskou debatu na vážná témata. Tím, že ho Václav Klaus na Hradě má, dokazuje tím, že si cení svobody slovy,“ dodal Šťastný, který se v minulosti například ostře střetl s Hájkem kvůli Prague Pride homosexuálů.  

Blahoslavený John Henry Newman je podle Matulíka prý asi nula

V komentáři MF Dnes Rostislav Matulík říká, že si každý biblista a teolog zoufá nad tvrzením, že apokalyptické texty Bible nabízejí přesný scénář Apokalypsy. Proti tomu se Hájek také ohrazuje.

„Já si zase zoufám nad hříšnou pýchou toho tvrzení. Zřejmě mluvil s každým katolickým biblistou a teologem na naší planetě, nebo minimálně v Evropě, a proto si osobuje právo hovořit jménem Magisteria katolické Církve. Což je od člověka, který vystudoval protestantskou teologii v Belfastu docela odvážné – a současně typické. Výklady scénáře konce světa jsou za tisíce let, kdy je máme k dispozici, samozřejmě různé. Že jde o scénář zcela přesný – o tom však jistě žádný křesťan nepochybuje,“ říká Hájek.

Hájek reaguje i na Matulíkův výrok, že „... v Listu do Tesaloniky apoštol Pavel naznačuje, že silou, která brání příchodu Antikrista, je římské impérium, v úvahách Hájkových je to přesně naopak. Superstát EU, coby „druhý římský rajch“, pustí Zlo do světa.“

„Zmatek nad zmatek. Umělý, záměrný, asi jako výraz ´druhý římský rajch´, který  pan Matulík dává do uvozovek, jako by šlo o citaci mých slov. Tady není prostor na výklad. Takže velmi stručně řečeno, pokud jde o římskou říši, pouze tvrdím, že její obnovení je předpokladem příchodu Antikrista. V tom se ostatně shoduji se skutečnými katolickými teologickými obry a kapacitami na problematiku Antikrista a konce světa, jako je třeba kardinál, blahoslavený John Henry Newman. Někdo takový je ovšem pro odborníky typu pana Matulíka určitě no-name, biblická nula,“ reaguje Hájek pro ParlamentníListy.cz.

Zná katolík Kalousek Bibli?

V sobotu pak vyšel další článek MF Dnes, kde byla vyjádření politiků a politologů. Zeptali jsme se Hájka, co na jejich prohlášení říká.

„Také oni jsou manipulováni. Proto ani já nemohu s jistotou komentovat jejich slova. Připusťme však, že platí, co MF Dnes napsala: ´On to myslí skutečně vážně. Proto mi nezbývá nic jiného, než se za něj pomodlit, komentoval Hájkova slova, že Apokalypsa nade vší pochybnost již začala a Antikrist je již ve světě, ministr financí Miroslav Kalousek.´ Pokud to opravdu pan Kalousek řekl, zbývá mi jen němý úžas. Že je Antikrist ve světě totiž neříkám já, ale svatý Jan v Bibli. Stejně tak, jako je očekávání brzkého konce a druhého příchodu Ježíše Krista základem, na němž celé křesťanství stojí. Zbývá si to tedy vyložit tak, že to údajně praktikující katolík Kalousek neví, nebo předstírá, že to neví. Těžko říci, co je horší. Rozhodně si neumím představit, na co myslí, když říká během mše ´na tvůj příchod čekáme, Pane Ježíši Kriste´. Nakonec ale ani o to nejde – a kdoví, co vlastně pan Kalousek řekl, nebo co mu řekli, že jsem řekl,“ reagoval na Kalouska Hájek.  

Doležal si plete Antikrista a ďábla. Zastřený útok na Klause

„Je to směšné a zároveň z toho jde hrůza. U nás ve společnosti panuje hysterická nálada, která spočívá v tom, že se máme úplně nejhůř. A informace o tom, že se blíží ďábel, tuto náladu jen podporují,“ míní například Bohumil Doležal.

„Nevím ani, co říct na vyjádření dalších. Například Bohumil Doležal si očividně plete Antikrista a ďábla. Možná si opravdu myslí, že jde o totéž, možná to nikdy neřekl, možná to řekl jinak, možná reagoval na něco úplně jiného. Opravdu nevím, a nemám proto zájem množit další silná slova. U politického bulváru jako je MF Dnes totiž nikdy nevíte, kde je hranice virtuální reality, kterou průběžně účelově vytváří, aby mystifikoval a manipuloval. Právě proto jsem první rozhovor na téma mé nové knihy dal právě Parlamentním listům, kde je jistá šance, že moje slova nezkreslí. Že se budou chtít něco dovědět a nikoli dělat interview jako pouhou záminku ke skandalizaci a poškození – dokonce ani ne tak mě,“ dodal Hájek.

Hájek říká, že on sám je jenom zástupným cílem ve zbabělé palbě médií na prezidenta republiky. „Ostatně to sobotní vydání MF Dnes o tom mluví zcela nezakrytě. A už také zase soudruzi novináři přímo či nepřímo požadují, abych byl vyhozen ze zaměstnání. Nemají dost popravčí fantazie, a tak rozjíždějí mediální lynče na mou osobu, jako přes kopírák, když vyšla Smrt ve středu. Víte, co je na tom všem vůbec největší legrace? Tentokrát vystartovali, aniž z té knihy mohli přečíst jedinou řádku. Ona totiž Smrt v sametu ještě nevyšla. Stane se tak 7. listopadu na devadesáté páté výročí bolševické revoluce. Vidím, že jsem termín opravdu nezvolil špatně,“ uzavřel Hájek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …