Drsně o ODS: Ryje držkou v zemi. Chová se jako hysterka

22.10.2012 8:12

Po dvou víkendových výprascích se na premiéra Petra Nečase valí tsunami nikoliv oranžové, ale modré. Jeho spolustraníci jsou rozčíleni z upadajícího vlivu a pokračujícího rozkladu strany, která podle komentátora Martina Komárka už doslova "ryje držkou v zemi".

Drsně o ODS: Ryje držkou v zemi. Chová se jako hysterka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Komentátor MF DNES Martin Komárek nabízí několik scénářů dalšího vnitrostranického vývoje. Jeden logický a racionální, který ovšem v podmínkách současné ODS sotva nastane. Jeho základem je poznatek: „Nikoho schopnějšího a čistšího než Nečase nemáme. Vytáhneme vedle něj na místopředsednická místa inteligentní blondýny a Jiřího Pospíšila a začneme rozdávat bohatým i chudým. Kalousek Nekalousek.“

Reálné scénáře vypadají poněkud jinak, protože „ODS má k racionalitě asi tak daleko jako hysterka, která se dozví, že si její partner začal s jinou,“ obává se Komárek. Podle prvního z nich volební úder stranu stmelí, vzbouřenci si uvědomí, kam stranu strhávají a klíčové zákony projdou. „Na kongresu ODS za čtrnáct dnů provede předseda sebekritiku jako někde v Číně, dostane do vedení nové tváře a pojede se dál, až do nové krize," píše Komárek.

Podle druhého scénáře si modří uchovají vládu, ale vymění premiéra. To se povedlo ČSSD po výbuchu v krajských volbách 2004. Jenže to by musel být připraven někdo, kdo na Hrad přinese 101 podpisů. Třetí alternativou pak je, že každý začne hrát na sebe a zachraňovat si vlastní krk. Za těchto okolností může padnout vláda, aniž by k tomu byla rozumná alternativa.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…