Obviněný distributor v kauze metanol tvrdí: Jsem jen oběť

22.10.2012 9:43

Tomáš Křepela, který je obviněný v rozsáhlé kauze metanol, v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MF Dnes) přiznal, že se zná s jednatelem Likérky Drak Pavlem Čanigou, tedy mužem, který odmítá, že by měl cokoli společného s nalezenými lahvemi s metanolem, či s alkoholem značky Drak. Sám Křepela je přitom prý pouhým výrobcem čisticích směsí.

Obviněný distributor v kauze metanol tvrdí: Jsem jen oběť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Křepelovy odpovědi redakce deníku vedla přes e-mail. Odpovědi pak zprostředkovala Křepelova obhájkyně Iva Florianová. Podle Křepely ho do případu zatáhl svou výpovědí jeho zaměstnanec Rudolf Fian. Ten je přitom druhým hlavním obviněným v kauze metanol.

„Je mi velmi líto situace v České republice. Nikdy předtím proti mně nebylo vzneseno žádné obvinění. Cítím se nevinný," uvedl Křepela. „Policie neměla jinou možnost než mě zatknout. Hlavní obviněný Rudolf Fian je můj zaměstnanec, jsem ideální oběť. Společnost Carlogic nakupovala metanol od počátku roku 2012. Nadto tlak médií na stíhání pachatelů je obrovský a hrozí zde velmi vysoké tresty. Věřím, že pravda vyjde najevo," uvedl Křepela z vazby.

Pavla Čanigu prý zná. „Ano, znám ho ze společnosti Morávia-Chem, kde jsem pracoval, protože Likérka Drak byla zákazníkem této společnosti," řekl Křepela.

Byl tady jen na pozici obchodního zástupce

Rudolf Fian, který ho údajně potopil, pak je jeho zaměstnanec. „Pan Fian je můj zaměstnanec. Pracoval u mě na pozici obchodního zástupce a řešil správu pohledávek. Seznámil nás v Ostravě můj známý, a to právě v souvislosti s řešením pohledávek," řekl dále Křepela.

Oba muži podle státního zástupce Romana Kafky na přelomu srpna a září namíchali tuny kontaminované směsi, kterou uvedli do oběhu. „Věděli, že ta směs může ohrozit zdraví a životy," řekl po jejich zadržení Kafka. Podle něj jim šlo jen o peníze.

Společnost Carlogic nakupovala podle Křepely metanol od počátku roku 2012. Metanol využívala proto, že vyráběla nemrznoucí směs Autookenol. Firma chtěla být totiž konkurenceschopná polským výrobkům.

„Náš Autookenol obsahuje dvacet až čtyřicet procent metanolu s přídavkem zvláštně denaturovaného lihu v poměru dva ku jedné. Metanol je v Polsku běžně dostupná surovina používaná při výrobě barev. Používají ji všichni modeláři do svých letadélek a modelů a také plochodrážní jezdci. Naši konkurenti standardně používají metanol do ostřikovačů. Vzkazuji všem pozůstalým a ostatním poškozeným, že s nimi soucítím a vyjadřuji jim upřímnou soustrast,“ uvedl dále v rozhovoru Křepela.

Zásobovali jsme autoservisy, benzinové pumpy i autodopravce

Zmínil také, že Carlogic má na trhu 112 různých výrobků. „Zásobuje autoservisy, benzinové pumpy i autodopravce,“ zmínil.

Ve své kariéře se pak prý kdysi zabýval legální výrobou lihovin, jenže údajně jen jako obchodní ředitel společnosti Moravia – Chem. „Pro tuto společnost jsem v devadesátých letech zařizoval různé nákupy denaturovaných lihů,“ vysvětlil Křepela.

Jeho obhájkyně Iva Florianová pak deníku uvedla, že se podivuje nad tím, proč Křepelu zatkla policie na základě obvinění, že míchal jedovatý alkohol kvůli penězům.

„Společnost Carlogic si na trhu vedla velmi dobře. Pan Křepela neměl nejmenší důvod si takovým nezákonným způsobem přivydělávat. Vyšetřovatelé této kauzy už udělali hodně procesních chyb, takže mě obvinění pana Křepely již nijak nepřekvapuje," zmínila kromě jiného Florianová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…