Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká: Presumpce neviny je prázdný pojem

23.10.2012 16:50

ROZHOVOR V korupčních kauzách dostanou často politici zpočátku nálepku zločinců a pak už se jí nezbaví. Presumpce neviny je prázdný pojem a může za to potřeba některých lidí zviditelňovat se bez znalosti věci. Nárůst extremismu nelze podceňovat. Takhle hodnotí aktuální politické události bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která byla z funkce odvolána před dvěma lety.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká: Presumpce neviny je prázdný pojem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přišla i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Několikrát jste prohlásila, že obvinění někoho z korupce ještě není pravomocným odsouzením. Nemyslíte si, že politici jako David Rath, Vlasta Parkanová či přeneseně i Jaromír Drábek byli mediálně a potažmo celospolečensky odsouzeni již před rozsudkem? Nestala se presumpce neviny v tomto kontextu jen prázdným slovem?

Domnívám se, že v případě politiků skutečně dochází k zaměňování odpovědnosti trestní a odpovědnosti politické. Z toho vyplývá, že presumpce neviny, jakožto základní zásada trestního řízení, je skutečně většinou prázdným pojmem. Bohužel, zprošťující rozsudky či zastavení trestního stíhání jsou pak, často i nezaslouženě, vnímány jako nedostatečná či špatná práce orgánů činných v trestním řízení. Vina přisouzená již v počátcích řízení, pak na označených osobách zůstává i nadále.

Lze to nějak ovlivnit třeba prohloubením náhubkového zákona?

Problém není v legislativní úpravě, ale v nedostatečném právním vědomí celé společnosti, v úniku kusých informací od orgánů činných v trestním řízení a v nepatřičných mediálních, politických, či jiných komentářích, a to ve snaze zviditelnit se i bez znalosti věci.

Ostatně, jak nahlížíte na rozšířené povolební tvrzení, že zvítězili komunisté i proto, že nebyli ve významných funkcích a tedy jsou z hlediska zákona čistí jako lilie?

Myslím si, že důvody jsou spíše jiné. Především politika a kroky vlády, které se promítly i do vnímání politických stran v regionech.

Stála jste za odsouzením vraha a skinheada Vlastimila Pechance. Je vidět, že se zde extremistům stále daří. Je třeba se toho bát?

Extremismu se vždy daří v dlouhodobě nespokojené společnosti. Pokud se problémy neřeší, nebo se řeší špatně, narůstá i agresivita. Určitě je třeba nic nepodceňovat.

Více rozhovorů ZDE

Nevytvořila se v Česku v čele s Jiřím Pospíšilem z ODS, sice odvolaným, ale vliv neztrativším, Lenkou Bradáčovou a jinými další vlivová skupina či takzvaná „justiční mafie“, jak jste byla vy a lidé vám blízcí označena Marií Benešovou z ČSSD?

Rozhodně je justice již od počátku devadesátých let ovlivňována osobami, které se po celou dobu až do současnosti pohybují v těch nejvyšších funkcích justice. Vždy také byly úzce propojeny s politikou. Současné ovládnutí státního zastupitelství bylo zjevně vedeno cílenou snahou ministra Pospíšila dosadit do funkcí své známé. Využil k tomu i osob, o nichž se zmiňuji výše, unii státních zástupců i mediální kampaně. Nejedná se však, dle mého, o mafii, ale zcela jistě o silné vlivové skupiny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 


 

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…