Soud nevyhověl Diagu a potvrdil Kužela rozhodcem

22.10.2012 12:43

Vrchní soud v Praze jako odvolací soud potvrdil jmenování šéfa Hospodářské komory Petra Kužela rozhodcem v kauze Diag Human. Verdikt ještě není pravomocný.

Soud nevyhověl Diagu a potvrdil Kužela rozhodcem
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Firma Diag Human, někdejší obchodník s krevní plazmou, má podle rozhodčího nálezu z roku 2008 dostat od státu přes osm miliard korun za překažený obchod s krevní plazmou.

Stát ale tvrdí, že rozhodčí řízení ad hoc není u konce a celý spor mají tak podle rozhodčí smlouvy ještě přezkoumat arbitři a to v tzv. přezkumném rozhodčím řízení. Firma ale má za to, že rozhodčí nález pravomocný naopak je a proto nesouhlasí ani s tím, aby arbitráž vůbec pokračovala. S jmenováním arbitrů soudem tak proto Diag Human nesouhlasí.

Diag proto u soudu napadl způsob, jakým byl Petr Kužel coby rozhodce jmenován. Diag si stěžuje také na jeho osobu, respektive členství v ODS. Vrchní soud ale tyto námitky označil za nedůvodné.

Kužel bude arbitrem již podruhé. Kužela totiž předloni jmenoval třetím rozhodcem v arbitráži Obvodní soud pro Prahu 6, Městský soud v Praze toto jmenování pak potvrdil. Jenže Diag Human s tím nesouhlasil a odvolal se k Nejvyššímu soudu (NS). Jmenování Kužela rozhodcem NS poté zrušil.

Trojice rozhodců? Kindl + Schwarz + Kužel
 

Případná dvojice arbitrů Petr Kužel - Jiří Schwarz by měla doplnit přezkumný rozhodčí senát, v němž zůstal pouze Milan Kindl, kterého kdysi nominoval stát. V současnosti je tak Kindl jediným členem senátu. Jako rozhodce totiž nebyl žádnou ze stran sporu zpochybněn u soudu, ani nerezignoval.

Pokud budou do senátu nakonec skutečně delegování rozhodci Kužel a Schwarz ( i kolem jmenování Schwarze  spor mezi státem a Diagem u soudu pokračuje), tak budou všichni tři jmenováni za stát, což by byla kuriózní situace. Státu by v konečném důsledku možná mohla nakonec tato skutečnost i pomoci.

Pro stát je to dobré...

„Pro Českou republiku samozřejmě toto rozhodnutí Vrchního soudu je jednoznačně dobré. Teď se čeká na to, až Vrchní soud rozhodne i o jmenování Jiří Schwarze, což je druhé napadnutí rozhodnutí městského soudu ze strany Diagu. V případě, že soud dá opět za pravdu České republice, tak budeme mít kompletní rozhodčí přezkumný senát,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris. Vysvětlil, že Diag Human má v tuto chvíli k dispozici jen mimořádný opravný prostředek, neboť se ještě může dovolat k soudu nejvyššímu, což firma zřejmě učiní.

Společnost Diag Human, kterou vlastnil někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitimní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení.

Rozhodčí senát, o jehož složení se nyní rozhoduje, by měl přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008, který společnosti přiřknul odškodnění ve výši 8,9 miliardy korun za překažený obchod s krevní plazmou. Kvůli vymožení peněz vyplývajících ze zatím tohoto nepravomocného nálezu se ale Diag loni obrátil na několik soudů v zahraničí a uplatnil zde žádosti o exekuce na majetek státu. Podle právníka Kotrise je nejbližší jednání v zahraničí okolo exekucí stanoveno ve Francii a to dokonce na zítřek, tedy úterý 23. října.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …