Rudá a radikální Semelová ke znárodňování a budoucnosti

22.10.2012 16:25

Marta Semelová je poslankyní za KSČM a většina médií ji řadí k radikálnějším komunistům. Stejně jako její kolegové z Komunistické strany Čech a Moravy považuje i ona výsledky krajských i senátních voleb za úspěch a výsledek poctivé práce. ParlamentníListy.cz ji požádaly, aby zhodnotila výsledky voleb a řekla, jak by si komunisté představovali svůj vliv na vývoj v České republice.

Rudá a radikální Semelová ke znárodňování a budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Marta Semelová (KSČM)

„Výsledek krajských voleb mohu jednoznačně považovat za úspěch, a to nejen náš, ale celé levice“ řekla pro ParlamentníListy.cz Marta Semelová. Jak dále uvedla, i výsledek senátních voleb lze považovat za úspěch, zejména protože se i v Praze probojovali komunisté do finálního duelu. „Zejména mě potěšil Jiří Dolejš, který získal více hlasů, než jiní kandidáti v Praze," řekla.

Skutečnost, že komunističtí kandidáti proměnili pouze jednu z dvanácti možností, považuje poslankyně rovněž za úspěch.  Je třeba si uvědomit, že jde o vítězství levice, a to je velmi důležité,“ konstatovala poslankyně. Připomněla, že se nezřídka stávalo, že ve finálních duelech stáli levicoví kandidáti ze sociální demokracie a KSČM proti sobě.

„V každém případě je jasné, že voliči předložili pravici a vládním stranám účet za jejich asociální kroky. Všichni víme, že je třeba šetřit, ale tímto způsobem, jak to dělá Nečasova vláda, je to opravdu nepřijatelné," míní poslankyně.

V Praze se pravice v kampani chovala nechutně, konstatuje poslankyně

Jediné, co Martu Semelovou mrzí, je slabá účast ve volbách. „Zejména je už tradičně nízká, když jsou ty volby samostatně, což postihlo právě druhé kolo,“ konstatovala. Jak následně dodala, je škoda, že si lidé neuvědomují, že právo volit jim umožňuje ovlivnit budoucí dění. „Právě tím mají možnost vyjádřit svůj postoj k tomu, co se tady děje,“ dodala. Podle ní jsou ale lidé unavení a naštvaní, takže samostatně k volbám prostě nejdou. „Přesto všechno, kdyby lidé nezůstali doma, mohli ten pozitivní výsledek pro levici ještě zvýraznit,“ konstatuje Semelová.

Důvodem, proč ze 12 kandidátů prošel jen jeden, vidí Marta Semelová v tom, že nechuť lidí jít k volbám jen kvůli senátu, je opravdu veliká. „Navíc, právě v duelu Jiřího Dolejše a paní Filipiové se opět projevila masivní kampaň proti naší straně. Tam, na Praze 8, to tedy bylo opravdu markantní,“ vzpomíná poslankyně. „Bylo to až nechutné, co tam předváděli.“

Lidé už většinou nevěří na antikomunismus

Jak poslankyně říká, lidé už ze 70 procent na antikomunistické strašení neskáčí. „Jsou ale znechuceni, jsou otráveni, takže teď bude na nás, abychom je přesvědčili, že volit naši stranu skutečně lze s čistým vědomím a svědomím,“ dodává poslankyně.

Ve své straně patří Marta Semelová k radikálnějšímu křídlu, a když někdo začne tvrdit, že se KSČM nevzdala svých „únorových“ hodnot, zaznívá většinou v této souvislosti právě její jméno. „Občas mě jako radikála označují některá média. Nicméně, práci, kterou dělám, ať už je to na zastupitelstvu pražského magistrátu nebo ve výborech poslanecké sněmovny, se snažím dělat skutečně co nejlépe, a tam se s žádnými podobnými útoky nepotkávám. Dělám v souladu se svou odborností – školství, sociální politiku, bydlení, a to jsou věci bezprostředně pro lidi. Takže tyto nálepky jsou opravdu spíše dílem některých médií,“ konstatuje Semelová.

Znárodňovat nebudeme, ale stavět a získávat zdroje pro Česko ano

Pokud jde o výroky, že by komunisté po svém nástupu znárodňovali nebo něco podobného, se Marta Semelová ohradila. „Tak znárodňovat určitě ne, ale je třeba zabezpečit pro Českou republiku takové zdroje, z nichž by se daly financovat právě ty věci, o nichž mluvíme ve svém programu – zdravotnictví, školství, sociální péče, důchody, a podobně."

Jak říká, musí být na to zdroje a není možné, aby veškeré zdroje odcházely do zahraničí, jako je tomu například u bankovního sektoru, kde nemá Česká republika žádnou tradiční banku, ale všechno jsou to dceřiné společnosti zahraničních bank, i když si v některých případech ponechaly český název.  „Případně aby zdroje odcházely do soukromých rukou. Jejich naprostá většina dnes odchází zcela mimo republiku, a to prostě není možné,“ konstatuje.

Možností, jak zdroje zajistit je podle Marty Semelové více. „Za prvé je to prorůstový rozpočet, dále postavení nových podniků, protože řada z naší tradiční výroby byla zlikvidována, a další možnosti,“ dodává poslankyně. „Během naší kampaně jsme chodili v ulicích a většinou jsme se setkávali s podporou, nebo pozitivním vnímáním. Věřím, že lidé už odmítají skákat na to, že komunisté jsou nebezpeční, protože vidí, že právě oni pracují pro lidi a mají jasný program, jak ten život slušných a poctivých občanů zlepšit,“ dodává na závěr Marta Semelová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…