Exsoudkyně a senátorka Wagnerová: Ta rozlezlá korupce dostane po klepetách

22.10.2012 19:40

Volby skončily a bývalou ústavní soudkyni, Elišku Wagnerovou, vynesla vysoká přízeň voličů, vyjádřená v hlasech, do senátorského křesla. Už nyní má prý jasno, čím začne. Komunistů se nebojí, jen by uvítala jejich zřetelnější odloučení od minulosti. Jak navíc řekla pro ParlamentníListy.cz, dobrý návrh je připravena přijmout naprosto od kohokoliv. Jen když bude ku prospěchu.

Exsoudkyně a senátorka Wagnerová: Ta rozlezlá korupce dostane po klepetách
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

„Zatím jsem v jednom kole, stále přemýšlím, jestli jsem na něco nezapomněla – poděkovat, odpovědět, vyřídit – takže na nějaké to nadšení není moc prostoru ani času,“ směje se čerstvě zvolená senátorka Eliška Wagnerová. „A navíc“, dodává, „jsem pořád ta stejná Eliška Wagnerová. Nic se nezměnilo, protože nějaká funkce mě přece nezmůže,“ dodává s humorem. Vrchol, kariéry, jak dodala, má už za sebou, čímž měla na mysli Ústavní soud, v němž v souladu se svou profesí soudkyně působila jako místopředsedkyně deset let, od roku 2002. V letech 1998 – 2002 byla navíc předsedkyní Nejvyššího soudu ČR.

Strach z komunistů opravdu nemám

V souvislosti s výsledky voleb a nástupem KSČM, zejména v krajských volbách, zajímalo ParlamentníListy.cz, zda nemá Eliška Wagnerová strach z vlivu komunistů. „Strach z nich opravdu nemám, za strach bych to neoznačila,“ říká Wagnerová. Jak dodala, historie se dvakrát neopakuje.

„Uvítala bych ale, kdyby se opravdu dokázali zřetelněji postavit k té své minulosti, ke své předchůdkyni. Vystoupení některých členů, konkrétně paní poslankyně Semelové, to musím říct, že se mi opravdu hrubě nelíbilo,“ konstatuje Eliška Wagnerová. „Chápu, že může být vnímaná jako z těch radikálních, ale na druhé straně se to už vymyká demokratickému rámci,“ dodává.

Podle Wagnerové je třeba, aby se komunisté rázněji postavili podobným výrokům. „Pokud se toho nedokáží zbavit a zřetelně říct, tohle nejde s námi, je tu přece jen trochu problém,“ zvažuje Wagnerová. Během volební kampaně se navíc  Eliška Wagnerová zúčastnila debaty, kde byl jejím protějškem za komunisty Martin Říha. „Ten přišel v doprovodu jakýchsi mladých komunistů, a to bylo hodně překvapující. Jeden z nich dokonce tvrdil, že nejlepší Ústava byla z 9. května 1948,“ kroutí hlavou zvolená senátorka.

Na mé hlasování v Senátu, politická příslušnost předkladatele nebude mít vliv 

Jak říká, zřejmě ten mladý muž tu Ústavu buď pořádně nečetl, nebo ji nepochopil. „To už přece nebyla demokratická Ústava, protože už instrumentalizovala základní práva, což je pro mne nepřijatelné,“ konstatuje Wagnerová. „Ten chlapec asi opravdu tu Ústavu nečetl. Je třeba s nimi mluvit a vysvětlovat jim to, rozebírat to s nimi, na druhou stranu i oni sami by si o tom měli něco přečíst. Já sama jsem o tom také psala, ale oni to prostě nečtou,“ zlobí se. Jak dodává, pak takoví lidé pouštějí do éteru věci, které člověk může jen těžko akceptovat.

Na její rozhodování a hlasování v Senátu, však stranická příslušnost, jak říká, nebude mít vliv. „Já už jsem řekla a opakuji to stále. Ať přijde s rozumným návrhem kdokoliv, ale opravdu kdokoliv, budu to samozřejmě podporovat“. Pokud prý půjde o každodenní běžnou práci, nechce takové věci jako stranickou příslušnost rozlišovat. „Považovala bych za velmi nerozumné neakceptovat něco, co je rozumné,“ konstatuje rezolutně.

sKarty a korupce. To jsou, mimo jiné, věci, s nimiž chce nově zvolená senátorka, spolu s dalšími zákonodárci, zatočit 

Na tématech, která slibovala, nehodlá Eliška Wagnerová nic měnit. Jako první jsou na řadě sKarty, proti nimž bude hledat podporu pro podání ústavní stížnosti, ale ve hře jsou i dlouhodobější plány. „Je to samozřejmě korupce, která by měla už opravdu dostat po klepetách a já se budu snažit k tomu v maximální míře přispět,“ říká odhodlaně. „Chci, aby ty zákony nebyly tak děravé, chci prostě, aby tu byl právní stát, který by se projevoval odpovídajícím způsobem, aby tento právní stát byl založen na respektu a podpoře lidské důstojnosti,“ dodává.

Že se opravdu může podařit zatočit s korupcí, která se zdá být prolezlá až do nejvyšších pater, je Eliška Wagnerová bytostně přesvědčena. „Jistě, že to lze. Je tu několik cest. Jedna je represivní, a jak je vidět, personální změnou na Nejvyšším a Vrchním státním zastupitelství se to docela začalo hýbat.  Ta druhá věc, kterou považuji za ještě důležitější, je nutnost stále vylepšovat právní rámec,“ upozorňuje Wagnerová.

Doložka s protikorupčními doložkami

Za nejlepší variantu by považovala, kdyby spolu s každým novým zákonem, předkladatel zpracoval zároveň doložku, v níž by bylo jasně řečeno, jaké protikorupční pojistky by do toho zákona měly být zapojeny. „Tak jako se dnes musí psát, jaké nároky to bude mít na státní rozpočet, ráda bych opravdu viděla i takovouto doložku,“ říká Eliška Wagnerová, která v sobě soudkyni nezapře. „Ta korupce je skutečně tak rozlezlá, že už je na čase to vzít do ruky opravdu systematicky. A toto by mi přišlo jako velmi dobrý instrument,“ dodává.

Podle odhadů některých odborníků spolyká šedá ekonomika přes třetinu rozpočtu. „Víte, co by to udělalo, kdyby se ty peníze neztrácely? Vždyť by nemusely být vůbec žádné škrty a všem nám by se žilo báječně. A právě tomu chci v Senátu přispět v maximální míře,“ říká ParlamentnímListům.cz závěrem nově zvolená senátorka Eliška Wagnerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…