Havel sloužil Satanovi, napsal Petr Hájek. A první facka už letí

23.10.2012 6:06

Vicekancléř nynějšího prezidenta Václav Hájek se chce zřejmě finančně zabezpečit, proto dělá všechno pro to, aby vyvolal mediální zájem. „Pokud není blázen, nelze si to jinak vysvětlit,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Pehe na úryvky z Hájkovy knihy Smrt v sametu, která má vyjít v listopadu.

Havel sloužil Satanovi, napsal Petr Hájek. A první facka už letí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

Anketa

Myslíte si také, že Václav Havel sloužil silám zla?

68%
32%
hlasovalo: 1301 lidí

Podle jednoho z nejbližších spolupracovníků hlavy státu Václava Klause působil zesnulý prezident Václav Havel v Satanových službách a byl nástrojem lži a nenávisti. Nástrojem pravdy a lásky se podle něj naopak stal současný prezident Václav Klaus. Havel byl podle Hájka teoretický moralista, co si nepotrpěl na morální skrupule. Podle jeho slov byl exprezident současně i apoštol svobody a demokracie, jehož koncepce otevřeně směřovala k fašistickému korporativistickému státu. Tak Hájek označuje občanskou společnost

Kdo je tedy „pravdoláskař“? Menzel, nebo Jakl?

„Václav Havel - ať vědomě, či bezděčně, ale v každém případě aktivně - byl nástrojem sil lži a nenávisti. Ve své misi byl úspěšný. A přesto prohrál. Václav Klaus - ať vědomě, či bezděčně, ale v každém případě aktivně - byl nástroj pravdy a lásky. Ve své misi byl neúspěšný. A přesto zvítězil," uvádí vicekancléř v knize, jejíž úryvky ParlamentníListy.cz zveřejnily. Podle této teorie by tedy neměli být paradoxně označováni za „pravdoláskaře“ kněz Tomáš Halík, politolog Jiří Pehe, režiséři Olga Sommerová, Břetislav Rychlík, Jiří Menzel a další stovky lidí, ale Klausovi sympatizanti a podporovatelé Ladislav Jakl, Jiří Payne, Miroslav Macek, Boris Šťastný a další.

Vyšinutých soukromníků je celá řada, ale Hájek je druhý nejvyšší hradní úředník

Politolog Jiří Pehe říká, že „každý soukromník má právo si psát názory, jaké chce“. „Vyšinutých soukromníků je celá řada, nikdo jim to nemůže zazlívat,“ uvedl. Ovšem pozastavuje se nad tím, že autor kontroverzní knihy není obyčejný soukromník, ale jeden z nejvyšších úředníků na Pražském hradě. „Jeho názory jsou vnímány jako názory prezidenta Václava Klause, protože prezident jeho vyjádření toleruje, což vrhá špatné světlo nejen na něj, ale i na celý prezidentský úřad,“ zdůraznil Pehe. A dodal, že takové jednání vypovídá dost i o samotném Václavu Klausovi.

Usáma neexistoval a Hájek nepochází z opice

Připomíná, že Klausův vicekancléř upoutal pozornost už v minulosti, když například označil homosexuály za deviantní spoluobčany a odmítl Darwinovu evoluční teorii s tím, že on z opice nepochází. Málem vyvolal i mezinárodní rozepři, když zpochybnil oficiální verzi úmrtí Usámy bin Ládina nebo teroristické útoky z 11. září. „Osobně se kloním k názoru, že Usáma - v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů - nikdy neexistoval,“ prohlásil. Prezident Václav Klaus se od jeho slov odmítl nejdřív distancovat, po bouřlivých reakcích vydal krátké prohlášení, že přijal „s velkou úlevou zprávu o zneškodnění symbolu světového terorismu Usámy bin Ládina“ a že věří, „že to významně přispěje ke zvýšení bezpečí a zklidnění atmosféry ve světě“. Negativní reakci vyvolal i Hájkův výrok k teroristickým útokům v New Yorku. „Existuje dosti reálná možnost, že 11. září opravdu zorganizovaly tajné služby USA,“ uvedl Petr Hájek.

Šiklová: Podobných úletů měl Hájek víc

Také socioložka Jiřina Šiklová považuje Hájkovy teorie za „ujeté“. „Jeho knížku jsem nečetla, ale podle výňatků se domnívám, že myšlení Petra Hájka a jeho slovník je ještě horší, než býval před lety. Je to trochu ujeté, ale podobných úletů měl víc,“ dodává Šiklová. Hájek může být podle ní rád, že nežije ani v raném, ani pozdním středověku, jinak by se zaštiťování satanismem mohlo obrátit proti němu samotnému.

Socioložka říká, že by si měl vicekancléř prezidenta uvědomit, že je placen z peněz daňových poplatníků. A ne nijak špatně. Podle údajů z Pražského hradu byl průměrný měsíční příjem vicekancléře Petra Hájka v prvním letošním pololetí 111 666 korun. „Když ho bude platit Václav Klaus ze svého kapesného, ať si pan Hájek vydává, co chce,“ říká Jiřina Šiklová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…