Jan Fischer: Moji předkové prošli komíny. Takže pokud jde o slova Topolánka...

23.10.2012 10:43

Deník MF DNES zahájil sérii „grilování“ prezidentských kandidátů. Účastníci přímé volby mají zodpovídat drsné otázky redaktorů deníku. Začínalo se Janem Fischerem, který je podle průzkumů favoritem volby, a nejdrsnější byly i podle mínění tázajících redaktorů otázky na Fischerovo členství v KSČ a financování jeho prezidentské kampaně.

Jan Fischer: Moji předkové prošli komíny. Takže pokud jde o slova Topolánka...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

„Já jsem o svém členství v KSČ už snad řekl všechno, co jsem říct chtěl,“ ošíval se prezidentský kandidát v rozhovoru pro MF DNES. „Každý máme svou minulost, nějaké svědomí, činy, na které jsme hrdí, i ty, za které se stydíme."

Fischer sám prý několik nabídek na členství odmítl, přijal až třetí či čtvrtý návrh. „Hodně jsem chtěl být kantor, měl jsem všechny předpoklady, abych učil,“ vysvětlil své motivace s tím, že bez členství ve straně to nebylo možné.

Urážejí jej prý slova Mirka Topolánka, že v Německu by v roce 1968 nemohl být zvolen prezidentem člověk, který byl deset let v NSDAP. „Ten příměr k NSDAP beru vůči sobě jako člověku, kterému předkové prošli komíny v Osvětimi, jako hrubý nevkus,“ uvedl Fischer s tím, že na Mirka Topolánka už nehodlá nijak reagovat.

Druhá ostrá otázka směřovala na sponzorství jeho prezidentské kampaně, konkrétně na devět milionů darovaných podnikatelem Tomášem Chrenkem. „Já jsem předtím pana Chrenka neznal, viděl jsem ho jednou na fotografii,“ ujišťoval podarovaný hradní adept. „On se přihlásil a nabídl, že je připraven mou kampaň z nějaké části sponzorovat, což považuju za normální všude ve světě,“ říká.

Jednoznačně prý Chrenkovi řekl, že od něj nemůže čekat žádné protislužby, a rovněž požadoval, aby se jednalo o osobní, nikoliv firemní peníze, které budou předtím řádně zdaněny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…