Chtěli ho zničit, on vyhrál volby. Liberecký kat kmotrů o vládnutí i Klausovi

24.10.2012 7:31

V dubnu 2011 odvolali koaliční partneři na liberecké radnici pětiměsíčního primátora Jana Korytáře, ačkoliv jeho Změna pro Liberec vyhrála předtím v komunálních volbách s 21 procenty hlasů. Při nejbližších volbách, krajských, dali voliči v Liberci jasný vzkaz, co si o tomto aktu myslí. V samotném Liberci získala Korytářova Změna pro Liberecký kraj vítězných 32 procent, v kraji skončila třetí.

Chtěli ho zničit, on vyhrál volby. Liberecký kat kmotrů o vládnutí i Klausovi
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Jan Korytář dostal v Libereckém kraji druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů za budoucím hejtmanem Martinem Půtou. Nyní probíhají koaliční námluvy Změny s vítěznými Starosty pro Liberecký kraj. Populární liberecký politik poskytl rozhovor serveru ParlamentníListy.cz.

Jak jste spokojený s volebním výsledkem Změny?

17 % je pro občanskou kandidátku úspěch, stejně tak 32 %, které jsme získali v samotném Liberci, kde jsme před dvěma roky vyhráli volby, ale po 5-ti měsících byli odvoláni spojeným silami ODS a ČSSD. Je to určitá satisfakce a potvrzení toho, že politika, kterou děláme, má solidní podporu i mimo Liberec.

Odmítáte koalici, jejíž součástí by byla ODS, nebo ČSSD. Proč? Je to kvůli radničnímu puči?

Jsou to strany odpovědné za to, jak se v Liberci i v našem kraji dělala v uplynulých letech politika, kterou chceme zásadně změnit, navíc jsme to deklarovali dopředu voličům a tento slib nehodláme porušit. V těchto dvou stranách mají stále vliv tzv. kmotři a politika je do značné míry díky nim spíše než o veřejném zájmu o zájmech soukromých. Zkušenost z puče na radnici nám pak připomíná, s kým máme tu čest i to, jaký vliv mají v těchto stranách zvolení zastupitelé a jaký zákulisní hráči...

Na druhém místě skončili v krajských volbách komunisté. Všiml jsem si, že někteří její místní představitelé Změnu příliš v lásce nemají. Jaký je váš postoj k nim?

Já s nimi problém nemám, v Liberci často v minulosti hlasovali v opozici společně s námi, nevnímám je jako hlavní problém dneška. To, že mne nemá příliš v lásce paní Lysáková, krajská šéfka KSČM, je fakt, ale to škodí podle mě více komunistům než mně nebo Změně. Popravdě ale nechápu, proč mají komunisté v našem kraji tak blízko ke kmotrovské ČSSD či ODS, divím se, že jim to za těch pár placených postů stojí za to.

Dá se říci, že vítězní Starostové jsou vám programově nejbližší?

Myslím, že ano. Nejde ale jen o programy, ale i o to, kdo je má naplňovat a v tom víc věřím autentickým osobnostem než straníkům velkých stran.

Starostové nyní navrhují koalici pouze se Změnou, ale s tím, že v krajské radě by nabídli místo buď ODS, nebo ČSSD. Co vy na to?

Koalici se Starosty vítáme, je to podle nás jediné čisté a funkční, i když rizikové řešení. To, kdo a za jakých podmínek by byl ještě v radě, je otevřené. Osobně bych toto jedno místo nabídl klidně i KSČM, která získala více mandátů než ČSSD i ODS, ale respektuji, že jednání nyní vede vítěz voleb, kterým jsou Starostové.

Ještě mám dvě otázky mimo krajskou politiku. Nejdřív k prezidentské volbě. Kritizoval jste na facebooku Jana Fischera. Proč?

Pana Fischera jsem kritizoval pro jeho silácké vyjádření o komunistech. Jako bývalý dlouholetý člen KSČ, který tam byl ne pro nějaké ideály, ale jen pro osobní prospěch, by měl na toto téma spíše mlčet. Jak nemám příliš v oblibě Václava Klause pro některé jeho názory a jeho způsob vidění světa, tak si ho alespoň mohu cenit jako autentickou osobnost, která má své názory. Pan Fischer je pro mě spíše jen oportunista, který umí dobře využívat příležitostí a to je na prezidenta, kterého bych si měl vážit a který by měl být určitou morální autoritou pro náš národ, myslím málo.

A úplně poslední dotaz míří na vládu Petra Nečase, která má na kahánku. Co si myslíte o motivacích takzvaných rebelů, kteří ji možná položí?

Ti pánové ve mně nebudí důvěru, jejich jednání pro mě není věrohodné. Ale třeba se pletu, z Liberce do Prahy je to přece jenom kousek a možná to jen špatně vidím. V každém případě mě v současné době více zajímá náš kraj a sestavení koalice Starostové a Změna, než hrátky uvnitř ODS...

Jan Korytář (18. dubna 1972 v Liberci)

primátor Liberce od 1. listopadu 2010 do 16. dubna 2011

do komunálních voleb v roce 2010 vedl vítěznou Změnu pro Liberec 

lídr Změny pro Liberecký kraj do krajských voleb 2012

předtím od roku 2004 členem Strany zelených

absolvoval Univerzitu Palackého v Olomouci, obor Ochrana a tvorba životního prostředí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…