Nečasi, proč chceš předat moc komunistům. ODS si ťuká na čelo

24.10.2012 14:20

ANKETA Premiér a předseda ODS Petr Nečas v rozhovoru pro MF Dnes naznačil, že pokud by jeho vláda nebyla schopna prosazovat zákony, byly by nejlepším řešením takové „agónie“ předčasné volby a předpokládaný odchod ODS do opozice. Ve straně to vyvolalo bouřlivou reakci.

Nečasi, proč chceš předat moc komunistům. ODS si ťuká na čelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

ODS prý podle Nečase poškozuje víc agonické menšinové vládnutí než přímočará odvaha jít do předčasných voleb a s vysokou pravděpodobností skončit v opozici.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS s dotazem, jestli by v případě pádu vlády Petra Nečase byly nejlepším řešením předčasné volby, nebo vytvoření nové reformované vlády za účasti ODS. Mnoho činovníků ODS se obává, že by předčasné volby pro ODS skončily katastrofou a znamenaly by nástup komunistů k moci a ústavní většiny levice. Někteří si ale myslí, že v případě pádu Nečasovy vlády by předčasné volby byly nejlepším řešením.

„Reformace této současné vlády již proběhla v malém měřítku snad desetkrát a výsledek není valný, takže já jsem pro nové předčasné volby, aby jiní ukázali, jak umí plnit sliby, které z opozičních řad slyšíme více než dva roky. Tato agónie nemá delší dobu smysl,“ myslí si senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Hrozí vláda KSČM

Poslanec Boris Šťastný je proti předčasným volbám a Nečase kvůli takovému postoji ostře kritizuje. Obává se toho, že by v nich levice drtivě zvítězila a získala by tak ústavní většinu ve sněmovně i v Senátu. „Vyvolání předčasných voleb považuji za nejzazší možný nástroj vyřešení situace po pádu vlády. Ústava ale dává mnoho jiných možností, jak v případě pádu vlády řešit správu této země. Tím je sestavení nové vlády a konání voleb v řádném termínu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

„Neustále omílat a zahrávat si s vyvoláním předčasných voleb pokládám za velmi neodpovědné v optice výsledku krajských a senátních voleb, které pro pravici a především ODS skončily debaklem. Reálně by pak hrozil nástup komunistů k moci a ústavní většina levice v obou komorách parlamentu. Důrazně tedy odmítám předčasné volby jako řešení případného pádu vlády a ruku pro ně nezvednu. Pád vlády si nepřeji. Pokládal bych to za nešťastné. Ale ještě horší by byly předčasné volby. Odmítám přispět k návratu země před Listopad 1989. Věřím, že stejně odpovědně k tomu přistoupí i ODS,“ dodal Šťastný.

Nečas by neměl lacině vyhrožovat

Podle neformálního vůdce rebelů Petra Tluchoře Nečas vyhrožuje. „Vyhrožování předčasnými volbami poté, co jsme drtivě prohráli krajské a senátní volby, mi nepřijde jako dobrá politika. Volby nejsou disciplina, ve které Petr Nečas vyniká, a byla by to pohroma pro ODS,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Tluchoř.

„Padne-li Nečasova vláda, zvedá se pravděpodobnost předčasných voleb, přičemž tím, kdo z které politické strany v parlamentu bude novým premiérem, je zcela na prezidentovi republiky,“ reagoval ministr zemědělství a šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Nečas prohrál již patery volby a další by byly fatální

Poslanec Jan Florián připomíná, že daňový balíček spojil s otázkou důvěry vládě Petr Nečas. „My nechceme pád vlády ani předčasné volby. Ukazuje se ale, že zvýšení DPH byla chyba a byla by chyba v tom pokračovat, protože se více nevybere a poškozuje to ekonomiku. Zvyšování daní není v programu ODS, ani v programovém prohlášení vlády a voliči nás za to ve volbách potrestali. Strašit předčasnými volbami mi připadá laciné. Předčasné volby by nyní pro ODS byly naprosto fatální,“ řekl redakci Florián.

„Petr Nečas již prohrál patery volby a ty předčasné by pro nás byly fatální. Naše členská základna i voliči vnímají špatnou politiku vlády a vidí, že strašení, vyhrožování a nátlak není tou správnou cestou. My chceme pouze bránit program ODS a jeho součástí rozhodně není buzerace důchodců, aby si nemohli přivydělat, boj proti živnostníkům, zvyšování daní a obnova progresivního zdanění,“ dodal Florián.

Poslanec Ivan Fuksa uvedl, že pro něj je prioritou odstranit z daňového balíčku body, které jsou v rozporu s programem ODS, koaliční smlouvou a vládním prohlášením. „Vše ostatní je druhořadé a zástupné,“ dodal Fuksa.

Neměli bychom vydírat sněmovnu

Europoslanec Hynek Fajmon nepodporuje předčasné volby obecně ani nyní. „Sněmovna má mandát do roku 2014 a vláda musí hledat většinu pro své návrhy a pokud ji nemá, tak takové návrhy musí opravit, nebo zcela stáhnout. Vydírat sněmovnu hrozbou předčasných voleb je nepřijatelné,“ zlobí se na Nečase Fajmon.

„Nový půdorys vlády s ODS je matematicky nemožný, takže pád vlády podle mě znamená předčasné volby,“ reagoval místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„To jsou otázky s mnoha kdyby, předčasné volby jsou vždy až krajní řešení,“ odpověděl na dotaz redakce poslanec David Šeich.

"Vláda započala s reformami, ke kterým dostala od voličů mandát. Petr Nečas jako předseda ODS dokázal tuto vládu sestavit, přičemž její volební období ještě neskončilo, vláda nepadla a ne všechny reformy jsou dotažené. Předčasné volby by patrně nahrály levici včetně komunistů, což je scénář, který se se nemůže zamlouvat žádnému pravicovému politikovi - ani já nejsem výjimkou," uvedla europoslankyně Andrea Češková.

Po mně potopa – chybná politika

Člen Výkonné rady ODS Ivan Adamec míní, že předčasné volby by pro ODS byly tou nejhorší možnou variantou. „Druhá varianta, že by po případném pádu Nečasovy vlády vznikla nová vláda za účasti ODS, mi připadá přijatelnější. Jak se blíží kongres, tak se předseda bohužel vyjadřuje stále více expresivněji. Nikdo v pravicovém spektru předčasné volby nechce a každý ví, jak strašně by to dopadlo. Nelze se k politice stavět ve stylu: ´Po mně potopa´,“ řekl ParlamentnímListům.cz Adamec.

„Jsem pro to, aby pokračovala tato vláda. I kdyby se jí nepodařilo některé zákony prosadit,“ říká europoslanec Milan Cabrnoch.

ODS směřuje k zániku

Podle člena výkonné rady Jana Tesaře tyto volby vypověděly mnohé: ODS neztratila voliče, ale voliči ztratili ODS, protože ODS před sněmovními volbami něco jiného říkala, a pak dělala téměř úplný opak a tím se stala nedůvěryhodnou pro voliče. Navíc se podle Tesaře vždy hovořilo o tom, že vymře KSČM, ale nyní to na vzorku členské základy ODS spíše vypadá, že vymře ODS.

„ODS nyní sice směřuje k zániku, ale horší představou je vláda komunistů a socialistů, což by znamenalo konec svobody v této zemi. Z toho mám opravdový strach. Důležitější než záchrana ODS je tomu zabránit. Petr Nečas udělal řadu hrubých chyb a vynesl na světlo rebely, kteří nikdy proti zvyšování daní neprotestovali. Těm Nečas dodal munici. Přes všechny chyby Petra Nečase se domnívám, že by předčasné volby být neměly a Nečas by měl zůstat předsedou,“ řekl redakci Tesař.

Abychom se nevyšachovali ze šachovnice

„Tato pravicová vláda má, pokud vím, k prosazování svých reformních zákonů stále většinu poslanců ve sněmovně, i když se dneska ministr financí pokoušel říkat opak. Pokud by došlo skutečně k předčasným volbám, tak je za současné společenské situace docela reálné, že pravicové strany, i z důvodu vyvolání dalších předčasných voleb, nebudou mít v novém parlamentu ani dost poslanců, kteří by mohli případně zablokovat ústavní změny, o které už teď usiluje naše radikální levice, o běžných zákonech jejich ryze levicové reformy nemluvě. Takže o úvahách o předčasných volbách si myslím totéž, co jsem si o nich myslel na jaře,“ řekl poslanec Aleš Rádl.

„Navíc si nejsem jistý, jestli je úplně správné, aby právě naši premiéři konstruovali už jakousi zvláštní ústavní zvyklost naší parlamentní demokracie, že existence parlamentu závisí na existenci jejich vlády. Vcelku rozumím důvodům, proč se to tak už potřetí děje, ale nepamatuji si, že by to někdy pravici přineslo nějaký skutečně pozitivní efekt. Myslím, že všichni aktéři téhle jakoby-bitvy, ve které hlavní roli hrají jen a pouze nějaké osobní animozity, a nikoli nějaké procento DPH, by se měli zamyslet nad svými geniálními tahy a protitahy, se kterými se tak akorát všichni rychle dostaneme úplně mimo šachovnici, což možná překvapí Capablancu (mistr světa v šachu, plus narážka na hlášku z Cimrmana - pozn. red.), ale určitě zklame všechny rozumné odpovědně a pravicově smýšlející občany v této republice,“ dodal Rádl.

Radši nové volby

„Pro ODS je teď prioritou zvolení Přemysla Sobotky prezidentem ČR. Pokud se tak stane, tak se pro ODS vyřeší vše ostatní,“ říká europoslanec Eduard Kožušník.

Několik předáků ODS je v případě pádu vlády jasně pro konání předčasných voleb. „Hlasovala bych pro předčasné volby,“ odpověděla poslankyně Jana Černochová na dotaz, zda je lepší po pádu vlády Petra Nečase ustavit novou vládu s Petrem Nečasem, nebo vyvolat předčasné volby. Předčasné volby v případě pádu vlády Nečasova kabinetu preferuje i šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

„Šestice rebelů ničí vládu i ODS a veřejnost rebelům nevěří ani nos mezi očima. Bohužel také díky nim se stává ODS nedůvěryhodnou. Tak radši nové volby,“ reagoval podobně senátor Tomáš Jirsa.

„V případě pádu vlády Petra Nečase preferuji předčasné volby,“ uvedl poslanec Igor Svoják.

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, kdyby padla vláda Petra Nečase, nemusely by proběhnout předčasné volby, ale mohla by vzniknout nová vláda pod vedením ODS, jejímž premiérem by ale již nebyl Petr Nečas. Prezident Václav Klaus totiž sestavením nové vlády Nečase již nepověří. Mohl by ale pověřit třeba nového předsedu ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…