Vlastimil Tlustý už zná budoucnost Petra Nečase

24.10.2012 14:47

Za mocenskými hrami uvnitř nejsilnější vládní strany ODS, které mohou vést až k výměně v čele strany i vlády, může stát expředseda a expremiér Mirek Topolánek. Podle bývalého poslance a exministra financí za ODS Vlastimila Tlustého je to velmi pravděpodobné. Reaguje tak na tajný scénář, podle kterého ODS obětuje premiéra Petra Nečase a s novým premiérem z řad ODS bude vládnout až do řádných voleb v roce 2014.

Vlastimil Tlustý už zná budoucnost Petra Nečase
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Cestu ODS do nicoty může zastavit jen Václav Klaus

„Myslím, že vzhledem k osobám a obsazení mohou být alternativními vůdci nového kabinetu Kalousek a Topolánek,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý. Topolánek může prý být v pozadí, stejně jako stál v pozadí v případě neúspěšného puče Petra Tluchoře a bývalé šéfky poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolíny Kočí. Pokud by však nastal takový scénář, kdy by Topolánek přišel do čela ODS nebo vlády, bylo by to podle něj jen pokračování cesty ODS do nicoty a zániku.

Jediný, kdo by mohl cestu Občanské demokratické strany do nicoty zastavit, je podle bývalého dlouholetého šéfa poslaneckého klubu ODS Tlustého jen zakladatel strany Václav Klaus, až mu skončí prezidentské období. To je jedna z věcí, v níž se shoduje s kritiky Petra Nečase - současným rebelem Petrem Tluchořem a poslancem Borisem Šťastným.

Nejpravděpodobnější je vláda odborníků

Tlustý na námitku, že by prezident Václav Klaus těžko jmenoval novým premiérem nenáviděného Mirka Topolánka, který je pro něj určitě mnohem méně přijatelný než konzervativní Petr Nečas, i když se jejich názory v poslední době na mnoho věcí lišily, prohlásil, že „i když je to nepravděpodobné, rebelové o tom snít mohou“.

Ale za nejpravděpodobnější považuje v případě pádu Nečasova kabinetu vládu odborníků, tedy bez politických stran. „Ne vládu úředníků, jako byla vláda Jana Fischera po pádu Topolánkova kabinetu, ale vládu odborníků, protože ekonomická a společenská situace je zřetelně horší než před lety. Vláda by musela konat, na rozdíl do Fischerovy, která se vyznačovala tím, že téměř všechna rozhodnutí odkládala. Tato vláda by nic odkládat nemohla,“ je přesvědčen Vlastimil Tlustý.

Bál jsem se konce pravice v Čechách, proto jsem položil vládu, říká Tlustý

Je podle Tlustého současná politická krize podobná té, která vedla v minulém volebním období k pádu Topolánkovy vlády a k nástupu úřednického kabinetu Jana Fischera? „Na jednu stranu je situace úplně jiná. Tehdy nešlo o snahu přeměnit Topolánkovu vládu na vládu Klausovu, to nebyl pokus o návrat k předchozím poměrům. Říkal jsem, a dnes je vidět, že oprávněně, že musíme zabránit dramatickému nástupu levice, ke kterému dojde, pokud bude Topolánek ještě pokračovat. Varoval jsem, že v následujících sněmovních volbách by drtivě zvítězili sociální demokraté s komunisty, podobně jako nyní v krajských volbách, a že by s ústavní většinou levice této zemi vládla. Tehdy jsem upozorňoval, že to je konec pravice v Čechách, proto nám nic jiného nezbývá, než zastavit Topolánkovu neúspěšnou vládu, nechceme-li vládu socialistů a komunistů. Ale v tom to vlastně dnes může být podobné,“ říká Tlustý.

Každý krok povede ke vzestupu levice

Ale v jedné věci vidí bývalý rebel Tlustý velký rozdíl. „Tehdy byl čas, i když jsem si vyčítal, že jsem shodil vládu pozdě, protože jsem dlouho doufal, že s Topolánkem je možné jednat. Ale dnes bude každý krok, ke kterému dojde, znamenat jen vzestup levice,“ obává se. Jak hodnotí Tlustý své nástupce – rebely uvnitř ODS, když například jeden z nich je právě Petr Tluchoř, který se snažil v době Topolánkovy vlády „zlobivého“ Tlustého zkompromitovat, a dnes se dostal do podobné pozice jako on? „Jejich argumentace je oprávněná a pravdivá, zvyšovat daně v krizi je na hranici debility, pokud budu mluvit stejným slovníkem, jaký se v této souvislosti používal,“ připouští Tlustý.

Ale trochu se pozastavuje nad tím, že právě tito lidé přicházejí s těmito argumenty pět let poté, co ho za stejné argumenty kritizovali. „Po pěti letech, kdy stáli v desítkách hlasování v Poslanecké sněmovně na druhé straně než já, došlo k obrácení Ferdyše Pištory,“ konstatuje pobaveně. Podle něj mohou rebelové využít pádný argument, že výsledek výběru daní prokazuje, že zvýšení daňových sazeb ničemu neprospívá. „Já jsem to předvídal, ale oni už mají v ruce konkrétní údaje,“ říká Tlustý, v čem mají současní rebelové výhodu.

Důvodem je i zastavení a vyšetřování projektu IZIP

S názory politiků i politologů, že daňové změny jsou jen záminkou a skutečným důvodem je odstranění Petra Nečase z čela strany, bývalý občanský demokrat částečně souhlasí. „Je to obojí. Není to buď jedno, nebo druhé, platí to zároveň,“ ujistil. A jako další důvod vidí i zastavení projektu IZIP a jeho vyšetřování. „Je to další zjevný důvod, který se nemohou pokoušet popřít,“ upozorňuje na propojení řady rebelů z ODS s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která dnes ministrem zdravotnictví zastavený projekt léta podporovala a financovala.

Ve správní a dozorčí radě VZP totiž sedí vedle „polorebela“  - poslance ODS Borise Šťastného - ještě tři ze šestice rebelů z ODS – Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Tomáš Úlehla. „Pět let jim daňové zvyšování nevadilo, dokud IZIP fungoval, ale jak fungovat přestal, najednou jim vadí,“ podivuje se Tlustý.

Velkou politickou budoucnost už Petr Nečas nemá

Ale velkou politickou budoucnost už Petru Nečasovi jeho dlouholetý bývalý poslanecký kolega nedává. „Výsledkem krajských a senátních voleb politik Nečas fakticky skončil. Jde jen o to, za jak dlouho skončí formálně, jestli to budou dny, týdny nebo měsíce. Ale určitě ne roky. Nevím, jak rychle to půjde, ale přes Nový rok vládnout určitě nebude,“ předpovídá zkušený politik Vlastimil Tlustý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…