Kauza Diag Human: Soud v Paříži o exekuci jednal, ale nerozhodl

24.10.2012 17:58

Pařížský soud toto úterý jednal o odvolání České republiky kvůli požadavku společnosti Diag Human na exekuci majetku českého státu. Jenže soud podle informací ParlamentníchListů.cz zatím nijak v této věci nerozhodl, jednání, jež prý proběhlo „standardním způsobem“, totiž bude pokračovat ještě 20. listopadu.

Kauza Diag Human: Soud v Paříži o exekuci jednal, ale nerozhodl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Detaily kolem jednání soudu zatím nemáme,“ informoval ParlamentníListy.cz šéf právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Českému státu tak nyní ve Francii i nadále hrozí, že mu mohou francouzské soudy zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Asi nejzajímavějším objektem, kterého se má exekuce podle samotné firmy Diag Human týkat, je České kulturní centrum v Paříži. Jenže budovy českého velvyslanectví ani konzulátu zabavit podle diplomatických zdrojů prý nelze, protože jsou chráněny vídeňskou úmluvou.

Proč ale tyto spekulace o útoku na majetek státu? Firma Diag Human si totiž u zahraničních soudů chce exekucemi vynutit na Česku úhradu údajného dluhu ve výši 8,9 miliardy korun. Společnost chce peníze proto, že jí nárok přiřkli v roce 2008 rozhodci v arbitrážním řízení jako odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Jenže český stát tvrdí, že rozhodčí nález dosud není pravomocný.

Diag se ovšem mezitím začal v zahraničí u tamních soudů peněz domáhat. Pařížský soud pak stejně jako loni vídeňský uznal nejprve nárok Diagu. Ten poté žádal, aby na základě rozsudku mu byl majetek českého státu vydán. České ministerstvo zdravotnictví se ale proti tomu odvolalo.

Stát vyhrál u vídeňského soudu, soud v Londýně nevyhověl žádosti Diagu

Česká republika pak v této souvislosti již s definitivní platností vyhrála exekuční řízení u vídeňského soudu. Soud v Londýně pak nevyhověl ani žádosti Diagu o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud to zdůvodnil tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy.

Sama společnost pak letos v létě stáhla u soudu v USA zpět svou žádost o exekuci. „Pravé důvody jsou zřejmě v tom, že si Diag Human spočítal, že to nemůže právně ustát,“ informoval tehdy ParlamentníListy.cz právník Kotris. "Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR," dodal pak k tomu 1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

Důvodem stažení z USA bylo asi obvinění Balboy

Podle Kotrise Diag svou žádost z USA stáhnul nejspíše s ohledem na vývoj kauzy kvůli Michaelu Balboovi, jenž byl ještě loni veden jako předseda představenstva Diag Human SE. Balboa byl totiž loni v prosinci ve Spojených státech obviněn z podvodu a spiknutí a následně kvůli šetření na něj byla uvalena vazba.

Navíc se v posledních týdnech v souvislosti s arbitráží jedná u českých soudů o složení přezkumného rozhodčího senátu. Kvůli tomu tento týden Vrchní soud v Praze vydal rozhodnutí, že jmenování druhého rozhodce Petra Kužela je platné. Vrchní soud ale ještě musí potvrdit jmenování ekonoma Jiřího Schwarze třetím rozhodcem. Jediným arbitrem, který dosud nebyl zpochybněn žádnou ze stran sporu, pak zůstává Milan Kindl.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …