TOP 09 je mrtvá. Komunisté budou hodně škodit, říká pravicový myslitel

25.10.2012 12:06

ROZHOVOR Ze strany dnešních komunistů nám totalita nehrozí, ta bude mít modernější podobu. ParlamentnímListům.cz to řekl známý pravicový myslitel a politolog Alexander Tomský. Vyjádřil se i k agónii v ODS a podle něho mrtvé TOP 09.

TOP 09 je mrtvá. Komunisté budou hodně škodit, říká pravicový myslitel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Nejprve bych se vrátil k volbám. Jak hodnotíte jejich výsledek? Především tedy s odkazem na vítězství KSČM ve dvou krajích a jejich úspěšné výsledky v krajích dalších. Považujete za oprávněné černé scénáře o nástupu totality a rudé záře?

Žádnou katastrofu v tom samozřejmě nevidím. Pravicoví voliči jsou z vlády hybridní tříkoalice velice rozčarováni – nejvíce je rozčílilo zvyšování daní a tak zůstali doma a přenechali pole opozici. Ostatně nepovažují tyhle volby za důležité. Příště se vrátí. Komunistická ideologie je mrtvá. Postkomunisté jsou jen konjunkturální pohrobci starého režimu a bodují jen při velmi nízké voličské účasti. Samozřejmě že budou škodit, jako všechny levicové strany. Ale totalita, pokud se jednou vrátí, bude mít jinou, moderní tvář.

Blíží se volební kongres ODS. Do médií unikly informace, že již existují plány na odstavení Petra Nečase a pokračování vlády s jiným premiérem a dokonce i možnou podporou Věcí veřejných. Co na to říkáte? Pomůže to pravici?

Jde o dobře podložené spekulace, ale co se z toho konfliktu vyklube, nevíme. Vláda 101 je křehká a vede zákonitě k rebeliím, jako už několikrát v minulosti. ČSSD a komunisté mají zájem na předčasných volbách a jiná než ta dnešní formace není snadno myslitelná. ODS nemá za premiéra a předsedu náhradu. Ti rebelové z ODS opravdu vypadají na to, že mají osobní zájem vládu položit. Ale jak? Když půjde o všechno, budou hlasovat i véčkaři.

Jakkoli se spekuluje, že pohnutky tzv. rebelů v ODS nejsou ideové, ale jde o osobní útok proti Nečasovi, není to správně, když jejich oficiální požadavky jsou proti levicové politice tzv. pravicové vlády?

To sice jsou, ale poněkud pozdě. Možná prohlédli až teď. Vypadá to na záminku, ba dokonce i na pomstu.

Je možné očekávat, že na zmíněném kongresu ODS dojde skutečně k výměně předsedy. Vidíte nějakého politika ODS, který by byl, alespoň podle vás, dobrým předsedou strany?

Velmi nepravděpodobné. Ta neoficiální kmotrovská frakce ODS i s parlamentními rebely nemá věrohodného vůdce a je jistě v menšině.

Ostatně proč podle vás Nečas tolik trvá v případě pádu jeho vlády na předčasných volbách? Neuvědomuje si, že by volby v brzkém termínu mohly vést i k ústavní většině levice ve sněmovně a tak k totálnímu ovládnutí celého parlamentu levicí?

To si jistě uvědomuje. To je hra jít na ostří nože nebo na kraj propasti. Většina poslanců trojkoalice by ztratila křeslo. To znamená, že při takové hrozbě má Nečas za sebou i odštěpené Věci veřejné – 112 poslanců. Proto spojil hlasování o rozpočtu s hlasováním o vládě. Má pohodlnou většinu.

Na druhou stranu se říká, že čas v opozici stranám prospívá, mají čas na vlastní konsolidaci, srovnání myšlenek a programu… Vidíte naději, že by ODS nějaký čas v opozičních lavicích prospěl? Nebo je to již ztracená strana, jak to řekl třeba Klausův poradce Jiří Payne?

Je na tom velmi špatně. Zdaleka se ještě nezbavila politiků - podnikatelů. A to je součástí našeho systému – korupce teď dostává na frak, ale politické prebendy ve správních radách se považují za samozřejmé! Pokud se ale neobjeví alternativa, a ta je zatím v nedohlednu, protože TOP 09 je téměř mrtvá, tak strana přežije.

Zhruba před dvěma týdny Václav Klaus v rozhovoru pro LN řekl, že pokud ho jeho odpůrci budou zastrašovat, zůstane po odchodu z Hradu v aktivní politice. Kdybyste měl zmínit vlastní představu, v jaké pozici by podle vás Klaus naší zemi nejvíce prospěl?

Dobrý bonmot. Možnosti má ale prezident zřejmě nevalné. Jako by tu na novou liberální a konzervativní stranu nebylo místa, ani na liberálně pravicovou. Všimněte si, že ve Finsku, Holandsku a Rakousku se takové strany opírají o anti-kulturalismus čili anti-imigraci a euroskepsi a nejsou velké. U nás není hrozba přistěhovalectví zatím politickým tématem a euroskepsi se také nedaří, přestože je velká, proměnit v politický kapitál. Dokud se ledy nepohnou u sousedů, neudělají Češi nic. Vzpomeňte si na památný rok 1989. Byli jsme mezi posledními. Nejsme hybateli dějin.

Podle mne by se Václav Klaus měl vrátit do ODS – ale nevím, jestli je to ještě možné!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…