Ministerstvo už rozhodlo: Díla Jagellonců do Polska nepůjčíme. Kvůli Diagu

26.10.2012 10:12

Přestože se firma Diag Human zaručila, že v Polsku nesáhne na nejcennější díla z velké mezinárodní výstavy Europa Jagellonica, české ministerstvo kultury se teď rozhodlo, že díla do Polska skutečně nepošle. Polsko totiž nemá legislativně ustanoveny záruky nezabavitelnosti a o díla by tak Česko mohlo přijít v rámci exekuce.

Ministerstvo už rozhodlo: Díla Jagellonců do Polska nepůjčíme. Kvůli Diagu
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Společná výstava Čechů, Poláků a Němců Europa Jagellonica měla být velkým mezinárodním projektem. Z Česka se totiž brzy měla přesunout cenná díla do Polska, jenže české ministerstvo kultury nyní podle informací Českého rozhlasu s konečnou platností nepovolilo díle vyvézt. Bojí se, že by je ve Varšavě zabavili exekutoři stejně, jako se tomu stalo v Rakousku a to kvůli kauze Diag Human, přesněji kvůli exekučním nárokům firmy.

Někdejší obchodník s krevní plazmou si totiž brousí zuby na jakékoliv cennosti státu. Chce vymoci přes zahraniční soudy vyplacení až téměř deseti miliard korun. Diag se totiž domnívá, že mu tyto peníze patří a to na základě rozhodčího nálezu z roku 2008. Jenže český stát tvrdí, že nález není pravomocný. O odškodnění pro Diag se bude koneckonců v budoucnu ještě rozhodovat - v rámci přezkumného rozhodčího řízení ad hoc.

Jenže stát se bojí a ministerstvo kultury po loňském zabavení děl ve vídeňské galerii Belvedere tamním soudem obzvlášť. Proto stát nechce kvůli nevyřešenému sporu s firmou vyvážet žádná umělecká díla ve vlastnictví státu.

Společnost Diag Human sice slíbila, že se nebude snažit o exekuci uměleckých děl, které by se přesunuly do Polska v rámci zmíněné výstavy Europa Jagellonica, což nedávno ParlamentnímListům.cz potvrdil i právník společnosti Jan Kalvoda, ale ministerstvo firmě nevěří.

Mluvčí resortu kultury Markéta Ševčíková v této souvislosti připomměla, že podobný slib dal Diag i v případě exponátů ve vídeňském Belvederu, přesto je pak zabavila. Rozhodnutí resortu ale podle ní může ještě změnit zásah premiéra Petra Nečase nebo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

„Polská strana nám zaslala deklaraci toho, že se nic nestane. Ovšem protože do toho vstoupilo už tolik stran a už se to posunulo prostě na politickou úroveň, tak ministerstvo informovalo o celé této kauze také ministra zahraničí a předsedu vlády a mělo by to být projednáno na nejvyšší úrovni,“ vysvětlila Ševčíková pro Český rozhlas.

Výstava je putovním projektem Česka, Polska a Německa, který má lidem ukázat, jak dobře funguje spolupráce mezi státy Evropy.

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …