Babák: Premiér Nečas padne. A pád vlády by byl rozumným řešením

26.10.2012 21:08

ROZHOVOR S šancí Věcí veřejných dostat se v případných předčasných volbách do sněmovny poslanec Michal Babák nepočítá. I proto podporuje změnu, která v poslední době rezonuje napříč stranou. Véčka se musí více zaměřit na komunální politiku, kde mají výrazné osobnosti. Babák také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hovoří o změně vedení strany a sílícím hlasu regionů požadujícím toto řešení.

Babák: Premiér Nečas padne. A pád vlády by byl rozumným řešením
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Michal Babák

Okolo Věcí veřejných proběhlo od jejich nástupu do vlády mnoho nehezkých afér. Politologové vesměs tvrdí, že výsledky voleb pro Vaši stranu ani jinak dopadnout nemohly. Jak to s volebními čísly pro VV vidíte Vy? Očekával jste takový volební debakl?

Samozřejmě jsem ta čísla očekával o něco lepší, nicméně výsledek odpovídá realitě, nemůžeme si nic nalhávat a je třeba více bojovat. Možná se nám podaří lidi přesvědčit, že to nemyslíme tak špatně, jak to vykládají někteří naši političtí partneři. Rozhodně pro nás výsledky voleb nepřinesly nic pozitivního.



Za Věci veřejné kandidovali do Senátu i dvě jejich výrazné osobnosti, oblíbené mezi voliči v regionech, Tomáš Jarolím v Litoměřicích a Jiří Štětina v Náchodě. Oba sice už před volbami říkali, že úspěch v podobě účasti ve druhém kole neočekávají, nicméně předpokládal jste, že skončí takto na chvostu?

To je přesně důsledek negativního PR vedeného proti nám a odrazilo se to i na takových kandidátech, kteří médii vláčení nebyli a mají pozitivní mediální obraz ve svých regionech. Proto ho musíme změnit.



Jak přesně to chcete udělat?

Těch věcí je více. Je třeba vyslyšet hlasy z regionů, kterých je kolem tisícovky, to je v tuto chvíli už zdravé jádro, a toto jádro už částečně volá po změně vedení. Jsem pro volební kongres nebo jinou cestu v rámci stanov VV, ale tyto hlasy by měly být vyslyšeny. Další důležitá věc, do které bychom měli  investovat čas i peníze, je práce v regionech. Zde leží spousta možností a máme tu schopné lidi, kteří by se měli více projevovat na zastupitelstvech, a to i krajských, kde sice nejsme, ale jejich zasedání jsou veřejná. A v neposlední řadě je třeba využít naší přítomnosti ve sněmovně. VV se toho za dva roky hodně naučily a úspěchy tu máme. Nemůžeme chtít po veřejnosti, že nám po pár týdnech zase začne věřit a otevřeně říkám, že v případě předčasných voleb v pět procent hlasů doufat nemůžeme.

Více rozhovorů ZDE

Vámi naznačenou možností odchodu současného vedení strany myslíte předsedu Radka Johna, nebo celé vedení? A koho byste rád viděl na Johnově místě?

Zatím nechci mluvit o konkrétních jménech. Příští týden bude grémium a tam se budeme bavit o možnostech, které se nám otevírají. Musíme reflektovat i situaci na politické scéně, a proto v tuto chvíli pouze naznačuji, že by členská základna mohla vyvolat změnu ve vedení. Nemusí jít nutně o odchod předsedy.



Politika je rychlá záležitost a už vůbec ne levná. Pokud by nastala potřeba předčasných voleb a s tím související kampaně do Poslanecké sněmovny, šly by, vzhledem k tomu, co jste mi právě řekl, VV vůbec do takových voleb? Stojí předčasné volby z Vaší strany za takovou investici s Vašimi  současnými reálnými vyhlídkami na úspěch?

Samozřejmě to bude otázka pro případné nové vedení. V tuto chvíli jsme plně závislí na příspěvcích od státu, protože mediální štvanice kolem VV způsobila odchod některých sponzorů strany.

A sponzorují Vás vůbec některé osoby či firmy?

Stejně jako jiné politické strany jsme letos měli nějaké peníze od sponzorů. Samozřejmě je v dubnu ve výroční zprávě vykážeme. Ta částka ale proti jiným obdobím klesla.

Dokážete říct, kolik Vaší straně sponzoři dali, alespoň řádově?

To bohužel nedokážu. Za těmi firmami samozřejmě stojí fyzické osoby, ale vzhledem k nějakým finančním tokům to posílají přes několik svých společností, aby ty peníze rozložily, takže opravdu nedokážu říci, kdo nám kolik dal. V jakých řádech se ty peníze pohybují. Rozhodně je ale letos i příští rok náš klíčový příjem příspěvek od státu.

Jako každý poslanec určitě máte kuloární informace. Jak podle Vás dopadne Nečasova vláda?

Je velice pravděpodobné, že osud Nečasovy vlády budeme znát už ve středu. Důležitý bude sobotní kongres ODS. Já se kloním k názoru, že premiér Nečas padne, byť jsem za ty dva roky ve sněmovně zjistil, že i když něco vypadá na 99 procent, může to být přesně naopak. Pád vlády by byl rozumným řešením. Veřejnost jí ani trochu nevěří a naštvanost ve společnosti je obrovská. I za cenu, že se v předčasných volbách do sněmovny nedostaneme, pád vlády uvítáme.

Vy jste hovořil o jistých 99 procentech. V kuloárech se kromě variant vývoje v příštích dnech a týdnech prý intenzivně probírá i údajné angažmá Vašeho poslance Josefa Dobeše ve prospěch vlády. Údajně má mít několik poslanců Véček, kteří v klíčovou chvíli kabinet podpoří. Víte o někom z Vašeho klubu, kdo by se k podobnému kroku chystal?

Popravdě, já se s našimi poslanci bavím a věřím, že se budou řídit závazným hlasováním. Jsem o tom přesvědčen.

I o Milanu Šťovíčkovi, který obvykle hlasuje s vládou?

Samozřejmě u pana poslance Šťovíčka je to trochu jinak. Za něj bych ruku do ohně nedal.

Hovořili jste spolu v poslední době na téma těžebních limitů, jejichž zachováním obhajuje svou podporu vládě Petra Nečase? Energetická koncepce státu přeci prolomení limitů nevylučuje...

Vážím si pana Šťovíčka pro neměnnost jeho názorů, bohužel se v těch názorech v posledních měsících rozcházíme. Nevěřím proto ve změnu jeho postojů ani nyní...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…