Ministr o zpackaných reformách této vlády a Dalíkově výmyslu

27.10.2012 7:36

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který se chce příští týden na kongresu strany stát novým místopředsedou ODS tvrdí, že si nedokáže v tuto chvíli představit ve vedení strany i vlády jinou osobu než Petra Nečase. Ačkoli výhrady k jeho práci má. Jednou z výtek je špatná komunikace, jako třeba v případě DPH.

Ministr o zpackaných reformách této vlády a Dalíkově výmyslu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Občanští demokraté zažili v krajských i senátních volbách debakl. Ministr průmyslu Martin Kuba je přesvědčen, že za neúspěch strany nemůže pouze obecný fakt, že vládní strany mají vždy ve volbách ztíženou výchozí pozici.

"Poškodily nás i zpackané reformy kolegů v koalici, ať už registr aut nebo sKarty, které zbytečně zatěžují občany. Pak samozřejmě i nějaké trestní kauzy našich lidí, taky ale ta rétorika o kmotrech, kterou jsme si v ODS zavedli sami a která se s námi od roku 2008 táhne," vysvětluje další příčiny volebního neúspěchu Kuba v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny.

Ačkoli každá kauza straně škodí, tato vláda prý sklízí ovoce z toho, že otevřela prostor pro vyšetřování kauz, a teď ji dobíhají kauzy z minulých let, například z éry Mirka Topolánka. Legendu o kmotrech podle Kuby vymyslel Marek Dalík jako strategii, jak má Topolánek vyhrát kongres 2008. Přitom sám Dalík nyní čelí obvinění z korupce v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur.

Nečas jako jediná možnost

Pod premiérem Petrem Nečasem se houpe židle. Regionální politici mu dávají neúspěch ve volbách - a tím ztrátu svého vlivu - za vinu. Kuba je ale přesvědčen, že Nečas je v tuto chvíli člověkem na svém místě.

"Já si v této chvíli neumím představit, jak by fungovala koalice s jiným personálním obsazením na pozici premiéra. Byť mám řadu výhrad k práci, která je spojena řekněme s postem premiéra, střídání je pro mě představa naprosto nereálná. Petr Nečas je v tuto chvíli nejlepším a podle mého i jediným člověkem, který je schopen ODS vést, a měl by být potvrzen kongresem a měl by být i premiérem vlády," zastal se ministr svého předsedy.

Za neshody může špatná komunikace

Vystavovat Nečase kritice za jeho vládnutí Kuba nehodlá a ani by si to nedovolil. Ale dodal, že prostor ke zlepšení se otevírá v komunikaci. "Potřebujeme komunikovat naše cíle na úplně jiné úrovni," popsal.

Zářným příkladem je zvyšování DPH, což byl podle Kuby krok, který nebyl dobře vykomunikován ani směrem ke členům, ani směrem k veřejnosti. "Nikdo neřekl: my jsme pravicová strana, která se v principu brání zvedání daní, kolem nás je ale krize eurozóny, kterou nikdo nepředpokládal, a v téhleté chvíli si my jako pravicová strana můžeme dovolit přijít s návrhem vyšší DPH," vysvětlil Kuba pro LN.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…