Odcházející vojenský šéfšpion: Pokud jde o Daňhela z kauzy Parkanová...

27.10.2012 12:57

Ondrej Páleník odchází z postu šéfa Vojenského zpravodajství. Ačkoli mu ještě není ani padesát let, myslí si, že ve vojenské kariéře dosáhl, čeho dosáhnout mohl, a je čas hledat štěstí jinde. Považuje své působení ve funkci s drobnými výhradami za úspěšné a odmítá, co je někdy Vojenskému zpravodajství dáváno za vinu - tedy neschopnost ohlídat armádní zakázky.

Odcházející vojenský šéfšpion: Pokud jde o Daňhela z kauzy Parkanová...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karel Daňhel, svědek v kauze CASA

I když někteří zákonodárci říkají, že by se měli lidé z Vojenského zpravodajství podílet i na boji proti ekonomickým jevům, které by mohly ohrožovat zájmy ČR, rozhodně to není jejich priorita.

"Ministerstvo obrany má několik orgánů, které se tomu mají věnovat, jako je vojenská policie, inspekce ministerstva vnitra, vnitřní audit a další orgány," vysvětluje Páleník a dodává, že i přes to všechno jeho lidé v mnoha případech poukázali na věci, na které při své činnosti narazili.

Daňhel si prý vše vymyslel

V poslední době je Vojenské zpravodajství zmiňováno v souvislosti s nákupem letounů CASA a s případem podplukovníka Karla Daňhela, který tvrdí, že zpravodajství se ho snaží zdiskreditovat. 

Daňhel se v minulosti vyjadřoval proti nákupu letounů a poté se rozhodl svědčit v případu, ve kterém je trestně stíhaná ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Krátce poté, co se Daňhel rozhodl vypovídat, byl policií zadržen pro údajné zneužití nezletilé dívky. Druhý den byl propuštěn, podle advokátky proto, že dívka své obvinění stáhla. Navíc ji k němu prý přiměli policisté.

"To je absurdní. Absolutně vylučuji, že by se pan podplukovník dostal pod pozorovací oko Vojenského zpravodajství kvůli případu CASA," reaguje Páleník na spekulace, že by Daňhela chtěli záměrně znedůvěryhodnit.

Daňhela prý prověřovali kvůli jiné záležitosti a zjistili okolnosti, které považovali za nutné předat orgánům činným v trestním řízení. Páleník odmítá spekulace, že by to mělo jakoukoli souvislost s jeho svědectvím v kauze CASA.

S bývalým ministrem Martinem Bartákem, který v kauze CASA měl údajně tlačit na generální štáb, aby změnil svoje rozhodnutí, má kamarádský vztah. To ale podle Páleníka rozhodně neovlivňuje jeho práci, za přátelské označuje vztahy i s dalšími ministry.

"Pan Barták byl ministr obrany, já ho respektuji jako bývalého místopředsedu vlády a myslím, že bychom měli naše politiky pokud možno respektovat. Znovu vylučuji, že bychom ovlivňovali jakoukoliv kauzu a snažili se, nedej bože, zakrývat nějaké důkazy, které pokud je pan Daňhel má, samozřejmě může sdělit policii," uzavřel toto téma Ondrej Páleník v rozhovoru pro Právo.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…