Peklo kolem výlevu o vraždění pravičáků. Prý jde o podraz na KSČM

27.10.2012 14:45

Mladý asistent komunistického poslance Jiřího Dolejše se na Facebooku rozepsal o nejvhodnější taktice vůči pravičákům. Vzhledem k tomu, že mezi jeho doporučeními se kromě vyvlastňování a konfiskací objevilo i hromadné věšení, začne se o mladého radikála nejspíš zajímat policie. Advokát Milan Hulík, kterého ParlamentníListy.cz oslovily, se na něj totiž chystá podat trestní oznámení. A rovněž spolustraníci se od horlivce distancují. Petelík však během soboty popřel, že by tato slova někdy napsal.

Peklo kolem výlevu o vraždění pravičáků. Prý jde o podraz na KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

„Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám,“ objevilo se v týdnu na Facebooku. Ještě děsivější je, že tento radikální názor patřil řádně zvolenému komunistickému zastupiteli Prahy 8 a asistentu poslance parlamentu Jiřího Dolejše.

V sobotu, když se informace o výzvě k věšení objevila v médiích, se však sám Petelík od těchto slov distancoval. „Je to hnusný politický trik, pomluva. A já bohužel nemůžu dokázat, z čí strany to je,“ uvedl pro server IDNES.cz. „Považuji to za útok na mě, Jirku Dolejše a KSČM jako takovou,“ dodal.

Médiím pak prostřednictvím stranického sekretariátu KSČM zaslal toto vyjádření: "Kategoricky popírám, ze jsem na svém FB profilu uvedl výroky, jenž dnes tj. 27.10.2012 uveřejnila některá média. Vše vnímám jako útok neznámého pachatele na mou osobu. Po návratu do ČR jsem rozhodnut podat v této věci trestní oznámení."

Devětadvacetiletý asistent a zastupitel Jaromír Petelík vstoupil do komunistické strany ve dvaceti letech, již od patnácti však prý byl rozhodnut, že se stane komunistou. Již v roce 2007 si v rozhovoru pro MF DNES postěžoval, že ve společnosti „převládá nihilistický pohled, boj o kapitál a vlastní kariéru.“ Přesto vystudoval soukromou vysokou školu a  pracoval na ministerstvu práce a sociálních věcí, kam nastoupil za vedení dnešního premiéra Petra Nečase. V roce 2009 byl na kandidátce KSČM pro parlamentní volby, které nakonec zrušil Ústavní soud. Na osobním webu uvádí mezi svými zájmy i „lidská práva“, což činí jeho facebookovou výzvu ještě pozoruhodnější.  

Poslanec Jiří Dolejš, který právě na Praze 8 dokázal nedávno postoupit do druhého kola senátních voleb (což se doposud v Praze nepovedlo žádnému komunistovi), byl výroky svého asistenta překvapen. „Budou od něho vyžadovat naprosto jasné vyjádření a podle něj se pak dál rozhodnu,“ řekl serveru Novinky.cz.

Facebookový vzkaz však považuje za naprosto nepřijatelný. „Jsou v příkrém rozporu s programem KSČM a koneckonců i s právním pořádkem,“ uvedl k originálním nápadům svého asistenta. „Pokud se to potvrdí, tak samozřejmě těžko můžeme spolupracovat,“ dodává Dolejš.

Od krvelačného prohlášení se distancují i Petelíkovi komunističtí kolegové z Prahy 8. „Jsou v zásadním rozporu s politikou KSČM a nehodné zastupitele. Jako předseda obvodního výboru KSČM Prahy 8 se od nich zcela distancuji,“ uvedl k jeho výrokům Zdeněk Nagovský, předseda tamní komunistické organizace.

Šokovaný advokát: To tady ještě nebylo, podávám trestní oznámení

Advokát a nedávný kandidát na senátora Milan Hulík, kterého ParlamentníListy.cz oslovily, byl obsahem výroku komunistického politika zděšen. „To je neuvěřitelný, to je na trestní oznámení,“ sdělil Hulík, který jako advokát před rokem 1989 obhajoval některé disidenty.

„Tohle není politická, ale trestní záležitost,“ říká advokát. Podle něj byly uvedenými slovy spáchány minimálně dva trestné činy. Orgány činné v trestním řízení by prý měly samy od sebe takové výroky stíhat, ale pokud se tak nestalo, je prý Hulík připraven podat na Petelíka trestní oznámení sám.

Jako občan i jako kandidát do Senátu si Hulík je vědom, že situace v zemi se přiostřuje. „Při setkáních s voliči jsem cítil zklamání lidí z demokracie. Situace je špatná a nespokojenost lidí roste,“ zavzpomínal na kampaň pro ParlamentniListy.cz. „A tam, kde dochází ke zklamání lidí z demokracie, se vytváří živná půda pro autokratické režimy se silnou vládou,“ připouští Hulík.

Výrok však podle něj přesahuje všechny meze. „To je reálná výzva k řešení politické krize vražděním. A to jsme v roce 1950,“ obává se. Podle něj se takto závažný výrok, podněcující k násilí proti celé skupině obyvatel, doposud neobjevil.

Hulík však zřejmě nebude jediným, kdo na mladého komunistu podá trestní oznámení. Podle serveru IDNES.cz hodlá stejný krok učinit předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…