Všichni útočí na Drábka a pozorovatel má jasno: Může si za to sám, asociál

27.10.2012 16:31

POLITOLOGOVÉ Na hlavu odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka se snáší krupobití kritiky a politik dostává i od stranických kolegů studenou sprchu. Podle politologa Rudolfa Kučery si to vše zaslouží, protože vystupoval vždy totálně sebejistě a nikdy neprojevil ani trochu sociálního cítění. I politolog Jiří Pehe si myslí, že jde o sociálního autistu.

Všichni útočí na Drábka a pozorovatel má jasno: Může si za to sám, asociál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Odstupuje na konci měsíce. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek za TOP 09 je nicméně právě nyní vůbec nejvíce kritizovaným členem vlády. Právě premiér Petr Nečas (ODS) o něm prohlásil, že co se týče boje s černou prací, zamířil naprosto falešným směrem. Přihodila si i Drábkova nástupkyně Ludmila Müllerová (TOP 09), když prohlásila, že se bude muset od základu překopat celý systém sociálních karet. Nejsou v současnosti podobné výtky již jen kopáním do vládní mrtvoly? ParlamentníListy.cz se na to zeptaly předních tuzemských politologů.

Byl moc sebevědomý

Politolog Rudolf Kučera, jenž kvůli podepsání Charty 77 pracoval za bývalého režimu jedenáct let jako stavební dělník, si to nemyslí. „Těžko říci, ale podle mě ne. Vždy vystupoval velmi sebevědomě a odmítal jakoukoliv kritiku či připomínky. Byl neustále kryt ministrem financí Miroslavem Kalouskem, takže není divu, že se kritika nyní stupňuje. Odhalilo se, že ministerstvo nebylo v pořádku a děly se tam velmi podivné a nezákonné věci, tak je jasné, že se to na něj valí. Kdyby nebyl tak suverénní a neústupný a netvrdil často nesmysly, tak by se s ním tak nezacházelo. On si to vlastně předvařil,“ podotkl.

Kalousek i Drábek hned zrána Nečasovy výroky o falešném směru ministerstva práce a sociálních věcí v potírání takzvaného švarcsystému strhali. Ministr financí třeba uvedl, že Drábek se tunelování sociálních fondů, jímž zaměstnávání načerno je, snažil zabránit a v tomto směru dělal svou práci dobře. „To si budou muset vyříkat mezi sebou. Netroufám si jasně říct, na které straně je v tomto ohledu větší pravda,“ řekl.

A hlavně asociál

O Drábkovi si nicméně myslí, že byl asociálním ministrem. „Není to sice obecně platná podmínka, ale v každé zemi, jako Německo, Rakousko a tak dále, byl ministr sociálních věcí, který jedná o sociálních dávkách, důchodech a tak dále, vždy člověk s hlubším sociálním cítěním. Ministr Drábek ho ale neměl vůbec. Byl ministr asociál. Nechápal problémy sociálně slabých ani zdravotně postižených. Díval se na to z hlediska ekonomických propočtů, že se dá ušetřit tím, že rozdá karty důchodcům, z nichž někteří bankovní karty ještě neviděli. Prostě mu chyběl základní předpoklad pro výkon té funkce,“ dodal s tím, že sociální cítění neznamená, že bude ministr rozdávat peníze chudým a potřebným, ale bude je účelně vydávat. Dle Kučery je dobře, že odchází a už by se prý neměl k ničemu vyjadřovat.

O systému sociálních karet a jeho přehodnocení si Kučera také myslí své. „Přijali legislativu a tisíce karet už je v oběhu. K tomu příslušné instituty, tak co se bude přehodnocovat? Je třeba okamžitě změnit legislativu a vytvořit rozumný plán, jak na tom neprodělat ještě další peníze. To je skutečně hrůza,“ sdělil. Nicméně vládní koalice prý své reformy přehodnocuje dost často a nikdo zde neví, co je pravicová strana a jaké jsou její hodnoty. Jde o chaos, který poškodí tuzemskou pravici na dost dlouho, takže je třeba se připravit na dlouholetou vládu levice. „To zavinili tito lidé u moci, kteří z pravicové politiky udělali divadlo,“ zakončil.

Souboj ODS s TOP 09

Bývalý poradce zesnulého prezidenta Václava Havla, politolog a politický komentátor Jiří Pehe je v mnoha argumentech proti Jaromíru Drábkovi s Kučerou zajedno. Nicméně přestřelku kolem švarcsystému hodnotí jako pokračující boj v koalici. „Jde o souboj mezi ODS a TOP 09. Ministr Kalousek, řečeno lidově, nyní dost kopal do koaliční ODS. Takže může jít o protiútok. Švarcsystém je navíc téma velmi neoblíbené u ODS. Rádi by jej zrušili či zmírnili a takto dostali možnost zabít dvě mouchy jednou ranou. Na jedné straně zaútočit na TOP 09, na druhé se zbavit švarcsystému, který nechtějí,“ sdělil.

„Drábek je typickým sociálním autistou, jenž rozumí strojům, technice, číslům a makroekonomii, ale konkrétní lidské osudy jdou mimo něj. Individuální osudy registruje jako čísla, která mu musí vycházet v rovnicích. Navíc je naplněním přísloví kozel zahradníkem, protože byl před tím šéf hospodářské komory a hájil zájmy zaměstnavatelů. Nyní má hájit sociální zabezpečení zaměstnanců, pracovníků a malých živnostníků, což je skoro jako výsměch. Už od počátku jsem si myslel, že pro tento resort není tím pravým. Třeba na ministerstvu dopravy, kde by nemusel tolik pracovat s lidmi, by se mu možná dařilo lépe. Tam by mohl projektovat silnice a železnice,“ zmínil.

Soumrak pravice

Nedotažených reformních kroků vládní koalice už podle něj zažíná být až příliš. „Už při rozjezdu byly některé průšvihové. Třeba vyplácení sociálních dávek nebo sKarty. V jiných resortech třeba registr vozidel. Koalice přišla s určitými obrovskými úmysly, ale při konkrétních opatřeních improvizovala anebo šla na ruku soukromým spřáteleným firmám tak, aby to vyhovovalo především jim a ne občanům,“ vysvětlil.

Tuzemská pravice a strany sdružené ve vládní koalici jsou v těžké krizi. „Už o tom píši delší dobu, že je tuzemská pravice v nebezpečí totální sebedestrukce. Může skončit jako pravice na Slovensku, alespoň na určité období, úplně roztříštěná a bez vlivu. Pravice není schopna reflektovat sama sebe a své chyby. A není to úplně jen tou neschopností sebereflexe. Zejména ODS je zaháčkovaná různými způsoby u různých zákulisních skupin, kmotrů a tak dále, kteří jí žádnou změnu kursu nedovolí. To je skoro systémový problém,“ dovysvětlil Jiří Pehe s tím, že logickým krokem ODS by bylo vyměnit celé vedení a dosadit do něj lidi, kteří mají alespoň nějakou důvěru veřejnosti, ale to se nepodaří.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…