Tento týden nebude schůze sněmovny. Vládě chybí hlasy

30.10.2012 11:18

Vedení ODS navrhlo přerušení schůze Poslanecké sněmovny do příštího týdne, protože vláda nemá dostatek hlasů na prohlasování vládních návrhů zákonů.

Tento týden nebude schůze sněmovny. Vládě chybí hlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle se schází sněmovna před svým říjnovým zasedáním

„Vedení ODS navrhlo přerušení schůze do příštího úterý," informoval ParlamentníListy.cz zdroj z jednání Poslaneckého klubu ODS. Pro celý tento týden se tak zasedání sněmovny nejspíš ruší, ač se původně předpokládalo, že nebude pouze v pátek kvůli Kongresu ODS. Přerušení by podle informací redakce měli podpořit i rebelové.

Přerušení schůze sněmovny bude muset ale ještě podpořit plénum Poslanecké sněmovny. Není jasné, jestli bude mít koalice dostatek hlasů, aby prohlasovala přerušení sněmovny do příštího úterý.

Rebelové na klubu navrhli jako kompromis zachovat DPH na úrovni letošního roku a nezdaňovat navíc vysokopříjmové skupiny. Klub trval jenom asi deset minut.

O daňovém balíčku, proti kterému jsou rebelové, se tak bude nejspíš hlasovat až po Kongresu ODS. Jak ParlamentníListy.cz informovaly, ani dnes na pracovní skupině nedošlo k dohodě mezi rebely a zástupci vedení klubu ODS na daňovém balíčku. Na daňový balíček jsou navázány i další zákony, jako například církevní restituce či prováděcí zákon k druhému pilíři důchodové reformy.

Rebelové totiž řekli, že nejprve je nutné vyřešit balíček a až pak důchodovou reformu či restituce. Navíc i šéfka LIDEM Karolína Peake řekla, že pokud koalice neprosadí balíček a neřekne, kde získat z rozpočtu peníze na finanční náhradu na vyrovnání státu s církvemi, LIDEM vládní návrh nepodpoří.

Rozhodne Kongres ODS

Očekávalo se, že premiér a předseda Petr Nečas bude tlačit schvalování balíčku až po kongresu ODS, neboť by jeho zvolení jistě nepřispělo, pokud by na Kongres ODS přijel jako premiér v demisi. A stále se předpokládá, že rebelové pro balíček ruku nezvednou.

ParlamentníListy.cz také informovaly, že se Nečas bude patrně snažit na Kongresu ODS prosadit usnesení zavazující poslance ODS k hlasování pro daňový balíček. Nečas ale stále nemá vyhráno. V regionech se proti němu kvůli volebnímu debaklu a jeho nekomunikaci s členskou základnou zvedla poměrně velká vlna nevole a v několika regionech Nečas nedostal nominaci na předsedu ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…